Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

54. Порядок залучення іноземних інвестиційних кредитів під гарантії Уряду України.

Залучення іноземних інвестиційних кредитів на фінансування пріоритетних напрямів розвитку економіки здійснюється під гарантії уряду України. Нинішній порядок отримання таких кредитів закріплено Постановою Кабінету Міністрів України «Положення про порядок залучення іноземних кредитів та надання гарантій Кабінету Міністрів України для забезпечення зобов’язань юридичних осіб — резидентів щодо їх погашення» від 5 травня 1997 р. № 414.

Гарантії Кабінету Міністрів України надаються для забезпечення зобов’язань юридичних осіб — резидентів по погашенню іноземних кредитів, що залучаються у формі:

  • кредитів (кредитних ліній), наданих Україні іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями та іноземними банками відповідно до міжнародних договорів України, укладених згідно із законодавством;

  • міжбанківських кредитних ліній, оформлених за рішенням Кабінету Міністрів України Державним експортно-імпортним банком чи іншими банками — агентами Кабінету Міністрів України з іноземними банками та міжнародними фінансовими організаціями згідно із законодавством;

  • кредитів в іноземній валюті, що надаються юридичним особам — резидентам міжнародними фінансовими організаціями, іноземними банками, фінансово-кредитними та іншими установами, фірмами та організаціями відповідно до міжнародних договорів України, укладених згідно із законодавством, за умови обслуговування зазначених кредитів банками-агентами.

Наданню гарантій Кабінету Міністрів України передує державна експертиза проектів, для реалізації яких залучаються іноземні кредити. Державна експертиза здійснюється Національним агентством з реконструкції та розвитку (НАРР), Мінекономіки, Мінфіном, Міністерством зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі, іншими державними органами, банками-агентами.

55. Інвестиційне кредитування в Україні єбрр

Україна стала членом ЄБРР в 1992 році. За обсягом кредитів банку країнам Центральної і Східної Європи Україна посідає друге місце, що свідчить про високу оцінку ролі нашої країни в Європі.

За весь час співробітництва з ЄБРР Україна отримала кредитних ресурсів на загальну суму близько 3 млрд. євро.

У рамках більш ніж 100 інвестиційних проектів здійснено інвестиції у харчову, нафтогазову промисловість, транспорт, телекомунікації, сфери фінансів, надання послуг в сільському господарстві та муніципальну інфраструктуру. ЄБРР є розпорядником Чорнобильського фонду “Укриття”, заснованого у грудні 1997 року для надання допомоги Україні в реконструкції саркофага, який повинен стати екологічно безпечною системою.

На цей час за підтримки ЄБРР в Україні впроваджується 8 інвестиційних проектів під державні гарантії.

Крім того, здійснюється підготовка 2 спільних з ЄБРР проектів, сума позик, в разі затвердження фінансування за якими складатиме з боку ЄБРР 426 млн. євро (один з проектів передбачається фінансувати спільно з ЄІБ).

12 червня 2007 року в Лондоні було підписано Програму співробітництва на 2007 – 2009 роки між Урядом України та ЄБРР, якою були визначені пріоритетні напрями співробітництва та конкретні проекти у галузях енергетики та енергозбереження, розвитку муніципальної інфраструктури, транспорту, зв‘язку та дорожнього сектору. Ратифікація Договору про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні дозволить розширити доступ до кредитних та не кредитних ресурсів ЄБРР в регіонах Україні, відкрити регіональні представництва ЄБРР в інших містах України та здійснювати закупівлі в рамках спільних з ЄБРР проектів відповідно до правил ЄБРР щодо закупівель.

Також був підписаний проект Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та ЄБРР щодо проведення Щорічних зборів Ради керуючих ЄБРР.

Проведення Щорічних зборів Ради керуючих ЄБРР в Києві значно сприятиме підвищенню інвестиційного іміджу України.

Особливо актуальним для України стає залучення іноземних інвестицій та фінансова підтримка ЄБРР у зв’язку із проведенням у 2012 році в Україні чемпіонату Європи з футболу. Підготовка України до чемпіонату Європи з футболу „Євро-2012” передбачає реконструкцію аеропортів та морських портів, ремонт і будівництво автомобільних доріг, розвиток туристичних маршрутів. Зважаючи, що до початку чемпіонату Європи з футболу в Україні має функціонувати розвинута європейська інфраструктура, досвід ЄБРР у розбудові транспортної інфраструктури є дуже вагомим (фінансування ЄБРР проектів в транспортній галузі України складає 33 % від загального обсягу).

Подальший розвиток співробітництва України з ЄБРР забезпечуватиме найширше використання можливостей Банку для здійснення ринкових перетворень, залучення його фінансових ресурсів одночасно з іншими стратегічними інвесторами до роботи над проектами з високими рівнями ризику. При цьому використовуватиметься досвід ЄБРР з розроблення і реалізації масштабних інвестиційних проектів, з впровадження сучасних методів фінансового менеджменту і корпоративного управління