Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

33. Експертиза банком документів обґрунтування інвестицій позич-ка

Специфікою інвестиційного кредитування є те, що у ході розгляду пакета документів, які подає клієнт, банк повинен, у першу чергу, перевірити документи обґрунтування інвестицій, а саме: одержати відповіді на всі питання щодо фір­ми, продукції, ринку, сировини і матеріалів, що використовуються, кадрів, впливу виробництва на навколишнє середовище та, головне, гарантії повернення капіталу. Банк повинен переконатися також, що продукція, яка випускається, є конкурентоспроможною завдяки передовій технології та наявності кваліфікованих кадрів; стимулювання продажу та реклама працюють на високому рівні; сировина та матеріали є в необхідній кількості тощо.

Експертиза документів, що обґрунтовують інвестиції, проходить за такими напрямками:

1. Формальна експертиза – перевірка справжності документа, наявність підписів, печаток, дат та ін.. Наявність повного складу обов’язкових реквізитів. Призначення документа, відсутність у документації суперечливої інформації, узгодженість документів між собою і наявність повноважень посадових осіб на складання документів.

2. Технічна експертиза – перевірка новизни проекту, наявність і предметність результатів патентного дослідження, перевірка розрахунків технічного ефекту від впровадження проекту, оцінка необхідності в технічному ефекті даного проекту сьогодні і на перспективу, правильність оформлення первинних документів, підтвердження вихідних даних і результатів проекту.

3. Юридична експертиза – перевірка легітимності наданих документів, відповідності їх нормативним вимогам, перевірка наявності прав на використання технічних рішень і взагалі на реалізацію даного проекту, оцінка можливості або неможливості претензій з боку співавторів і з боку третіх осіб.

4. Економічна експертиза – наявність причинно-наслідкових зв*язків між технічним та економічним ефектами. Перевірка правильності розрахунку економічного ефекту. Перевірка правильності вибору методів оцінки, правомірність застосування економічних нормативів (податків, тарифів та ін.), оцінка ймовірності досягнення очікуваних результатів від інвестування.

Результати експертиз оформлюються у вигляді актів експертизи, які є основою для проведення більш поглибленого техніко-економічного аналізу для прийняття відповідних рішень учасниками.

34. Експертиза банком інвестиційного проекту

Банківська експертиза інвестиційного проекту складається з двох етапів: попереднього та поглибленого аналізу проекту. Вона є найважливішою стадією роботи над інвестиційним проектом, бо складається з оцінки інвестиційного проекту, фінансового стану підприємства, його платоспроможності, визначення ризиків інвестування і має на меті надання достатньої аналітичної інформації про проект інвесторам для прийняття виваженого рішення.

Метою попереднього розгляду є відбір інвестиційних пропозицій, що відповідають кредитній політиці банку, інтересам банку, внесенням проекту до інформаційної бази банку, а також попередня оцінка ефективності даного проекту.

Основні критерії оцінки:

  • окупність проекту

  • фінансова та виробнича спроможність підприємства позичальника і кредитоспроможність.

На даному етапі проводиться співбесіда з учасниками угоди для отримання додаткової інф. про фін. стан діяльності підприємства, про наміри кожного із учасників проекту ( права, відповідальність та ін.)

Результатом етапу є визначення відповідності зазначеного проекту вимогам банку.

Основним завданням проведення поглибленої експертизи інвестиційного проекту та оцінки фінансового стану замовника є визначення потенційної можливості реалізації проекту за рахунок коштів банку та спроможності позичальника раціонально розпорядитися залученими інвестиційними коштами з метою отримання очікуваного результату.

Експертиза інвестиційного проекту здійснюється після надання позичальником повного пакета документів, у тому числі розширеного бізнес-плану, а також отримання відділом експертизи інвестицій додаткової інформації з незалежних джерел.

Поглиблена експертиза за своїм змістом розподіляється на ряд завдань:

  • аналіз анкети замовника

  • оцінка загальної відповідності проекту інвестиційним пріоритетам інвестора, державній програмі, існуючій ситуації в галузі, регіоні;

  • розгляд та вивчення супутніх документів, що надійшли в доповнення до бізнес-плану

  • аналіз фінансових прогнозів і припущень

  • аналіз можливостей досягнення підприємством-замовником відповідних очікуваних фінансових і соціально-економічних результатів;

  • оцінка бізнес-плану інвестиційного проекту, підприємства

  • замовлення та вивчення висновків незалежної експертизи;

  • виявлення головних змінних факторів і тенденцій нестабіль­ності у проекті та оцінка ризиків;

  • оцінка платоспроможності замовника та розгляд схеми повернення коштів;

  • оцінка прогнозу фінансової стійкості проекту;

  • аналіз схеми інвестування та її оптимізація щодо ресурсів і термінів виконання проекту

За результатами експертизи інвестиційних проектів банк, зацікавлений у цьому проекті, приймає одне з наступних рішень:

  • кредитування для проекту може бути надане;

  • кредитування може бути надане після виконання певних умов;

  • кредитування не може бути надане, але до розгляду питання можна згодом повернутися;

кредитування не може бути надане.