Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

23. Форми забезпечення банківського інвестиційного кредитування

Первинне забезпечення – доходи від звичайної діяльності

Вторинне забезпечення – додаткові джерела (застава, гарантія, порука, страхування, неустойка)

Застава – спосіб забезпечення зобов’язань, який передбачає право кредитора в разі невиконання боржником забезпеченого заставою зобов’язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед інвестиційними кредиторами.

Предмет застави – майно або майнові права, які можуть бути відчужені відповідно до законодавства України.

  • Застава нерухомості – іпотека; застава рухомого майна – заклад; застава товарів в обороті й у переробці; застава майнових прав; застава цінних паперів.

Застава має бути обов’язково застрахована – іпотека

Менші ризики, вартість переважно стабільна в короткостроковому періоді, менші витрати на контроль.

Деякі види рухомого майна (Авто) передбачає наявність державної реєстрації.

Порука – це вид забезпечення зобов’язань, при якому одна особа-поручитель зобов’язується перед кредитором іншої особи відповідати за виконання останнім свого зобов’язання у повному обсязі або частково.

Поручителями можуть виступати фізичні або юридичні особи, поручитель і боржник виступають перед кредитором у випадку непогашення зобов’язання, як солідарні боржники.

Якщо поручителем виступають декілька осіб, то всі вони виступають як солідарні боржники.

До поручителя, який виконав зобов’язання замість боржника, переходять права кредитора по даному зобов’язанню в тому обсязі, якому поручитель задовольнив вимогу банку.

Гарантія – вид забезпечення, при якому гарант приймає на себе зобов’язання нести майнову відповідальність перед кредитором іншої особи у забезпеченні виконання зобов’язань.

Гарант несе субсидіарну відповідальність перед кредитором третьої особи. Гарант не має права регресу, хоча в цивільному кодексі України передбачено право гаранта на регрес.

Страхування відповідальності позичальника перед банком може виступати як самостійний вид забезпечення кредиту і по своїй суті цей вид страхування дуже схожий на гарантію страхової компанії.

При інвестиційному кредитуванні застосовуються такі види страхового захисту:

  • Страхування майна, що передано в заставу

  • Страхування кредитних ризиків банку

Кожен з учасників може страхувати свої ризики або відповідальність (Інвестиційні ризики, Ризики забудовника, Ризики підрядчиків).

Неустойка – це визначена законом або договором сума, яка стягується з боржника у випадку невиконання чи неналежного виконання основного зобов’язання. Види неустойки:

  • Штраф – грошова сума, яку боржник зобов’язаний сплатити в обумовленому розмірі або в процентному відношенні до вартості робіт або послуг і передбачена, як правило, на випадок невиконання обов’язку здійснити конкретну дію, яка є складовою частиною основного зобов’язання.

Пеня – це сума, яка сплачується в випадку прострочення виконання боржником зобов’язання, визначається в процентному