Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

37. Оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності

Останнім питанням теми має бути оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності. Основними причинами для невизначеності є інфляція, зміни в технології, хибна одиниця проектної потужності, порушення строків будівництва тощо. Проблема невизначеності посилюється також порушенням часових строків на виконання кожної фази проекту. Тому комерційні банки мають визначити вплив інфляції на оцінку інвестицій, оцінити результати аналізу чутливості проекту, аналізу беззбитковості та аналізу еквівалента певності.

Вплив інфляції на оцінку інвестицій. Інфляція — це загальне підвищення цін. Коли зростає інфляція, реальна вартість сподіваних грошових потоків падає. Якщо інвестор не врахує ризик інфляції, то NPV або IRR можуть бути штучно завищені. Таким чином, у процесі аналізу інвестиційного проекту варто врахувати інфляцію, коригуючи або грошові потоки за проектом, або ставку дисконту:

Ri = (1 + R)*(1 + і) – 1

де Ri — ставка дисконту (коефіцієнт) з урахуванням інфляції; R — ставка дисконту (коефіцієнт) без урахування інфляції; і — середньорічний індекс інфляції (коефіцієнт).

Аналіз чутливості проекту. За допомогою цього аналізу можна показати, як змінюється чистий прибуток або прибутковість інвестицій за різних значень заданих змінних (питомої продажної ціни, питомих витрат, обсягу продажів та ін.). Аналіз чутливості повинен прийматися вже на етапі планування проекту, коли приймаються рішення, які стосуються основних факторів проекту.

Аналіз беззбитковості. Мета цього аналізу — визначити точки рівноваги, в яких надходження від продажів дорівнюють витратам на продану продукцію. Коли обсяг продажів нижче цієї точки, то фірма несе збитки, а на точці, де надходження рівні витратам, — фірма веде справи беззбитково. Точку беззбитковості можна визначити в показниках фізичних одиниць виробленої продукції або рівня використання виробничої потужності, за якої надходження від продажів та витрати виробництва рівні. Надходження від продажів у точці беззбитковості є вартістю беззбиткових продажів, а ціна одиниці продукції в цій точці є беззбитковою продажною ціною.

Математично беззбиткове виробництво визначається так: кількість одиниць продукції V, яку необхідно виробити та продати, щоб повністю покрити річні постійні витрати Cf за даної продажної ціни одиниці продукції Ps та змінних питомих витратах Cv, або:

(Ps – Cv )*V = Cf

V = Cf/(Ps – Cv)

де Ps — ціна одиниці продукції; Cv — змінні витрати на одиницю продукції; V — кількість одиниць випущеної продукції; Cf — річні постійні витрати.

Аналіз еквівалента певності. Ідея цього аналізу полягає у тому, щоб розподілити грошовий потік на безпечну та ризиковану частини. Грошові потоки переводяться в безпечні (певні), потім дисконтуються за безпечною ставкою. Наприклад, у США ставка за державними облігаціями уряду вважається безпечною і, як правило, береться за основу.

Вирахування еквівалентів певності проводиться в такій послідовності:

- визначаються сподівані грошові потоки від проекту;

- визначається фактор еквівалента певності або відсоток сподіваного грошового потоку, що є певним;

- вираховуються певні грошові потоки: величину сподіваних грошових потоків перемножують на фактор еквівалента певності;

- визначається теперішня вартість проекту шляхом дисконтування певних грошових потоків на безпечну дисконтну ставку;

- визначається чиста теперішня вартість проекту: від чистої теперішньої вартості безпечних грошових потоків віднімають початкові інвестиції;

- якщо значення NPV дорівнює нулю або позитивне, проект можна ухвалити, і навпаки, проект не можна ухвалити, якщо значення NPV негативне.