Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Супер шпора ІНВЕСТКРЕДИТУВАННЯ 2012.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
202.5 Кб
Скачать

Оцінка якості застави для позичальників — юридичних осіб

Рейтинг надійності

Покриття боргових зобов’язань вартістю застави, %

Ліквідність застави

Здатність банку здійснювати контроль за заставою

Бальна оцінка рейтингу

I

140 і більше

Легко реалізується

Повністю під кон­тролем банку

5

II

140

Ціна може коли­ватися, можливі труднощі з реалізацією

Під контролем банку

4

III

Менше 100

Ціна може коливатися, можливі труднощі з реалізацією

Є проблеми з контролем

3

IV

Менше 100

Ціна зменшуєть­ся, проблеми з реалізацією

Є проблеми з контролем

2

V

Менше 100

Ціна зменшує­ться

Контроль відсутній

1

28. Основні способи погашення банківських інвестиційних позик.

Як правило, сума кредиту повертається банку поступово протягом строку кредитування. На практиці відомі два основні способи погашення інвестиційних позичок:

  • погашення періодичними внесками;

  • «амортизаційне» погашення.

Погашення періодичними внесками. У такий спосіб погашається основна сума кредиту протягом усього строку кредитування. Однак порядок такий, що на кінець періоду залишається значна сума, яку треба погасити.

«Амортизаційне погашення» кредиту здійснюється або однією сумою одночасно після закінчення строку користування позичкою, або періодично (поступово) протягом усього терміну дії кредитної угоди.

Одним із найважливіших елементів плану погашення заборгованості є визначення кількості виплат протягом року. Строкові виплати розглядаються як кошти, передбачені для погашення основного боргу і поточних відсоткових виплат по ньому. При цьому кошти, направлені на погашення основного боргу, можуть бути рів­ними або змінюватися, а відсотки можуть виплачуватися окремо.

Погашення боргу найчастіше проводиться платежами, які вносяться через рівні проміжки часу і включають у себе як виплату основного боргу, так і відсотковий платіж.

Первинним джерелом погашення кредиту є доходи позичальника. У разі фінансової неспроможності позичальника джерелом повернення позики може виступати виручка від реалізації заставленого майна, перерахування коштів гарантом або страховою компанією. Позика може бути відшкодована також шляхом продажу активів позичальника, продажу акцій, отримання позики в іншого кредитора тощо.

Згідно з умовами кредитного договору позичальник повинен добровільно виконувати свої платіжні зобов'язання перед банком. Погашення позики здійснюється в день настання терміну платежу чи в інший визначений період.

У разі несвоєчасного погашення боргу за кредитом та сплати відсотків (комісій) і відсутності домовленості про відстрочення погашення кредиту банк має право на застосування штрафних санкцій у розмірах, передбачених договором. Порушення термінів погашення позик негативно впливає на підтримання фінансової стабільності банку, знижує його кредитну активність.

Повне повернення позики з відсотками і закриття кредитної справи є завершальним етапом кредитного процесу.