Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ГКК з геодезії для ЗВ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

15. Вимірювання вертикальних кутів.

Вимірювання вертикальних кутів виконують таким чином: трубу теодоліта при крузі ліво нанодять на точку спостереження, сполучаючи горизонтальну нитку сітки ниток з точкою. Наведення виконують навідними гвинтами горизонтального і вертикального кругів. Знімають відлік по вертикальному колу. Аналогічно наводять трубу теодоліта при крузі право знімають відлік.

Для теодоліта Т30 місце нуля і кути нахилу обчислюють за формулами:

,

де КЛ і КП – відліки на одну і ту ж точку місцевості при двох положеннях вертикального круга.

16. Опрацювання кутових вимірюваннях в теодол ходах.

Перед тим, як приступити до обчислень теодолітних ходів, виконується перевірка обчислень в польових журналах. Після цього складають схему ходу і на ній виписують всі кути з журналу і горизонтальні прокладання. Потім зі схеми кути переписують у відомість обчислення координат.

В графі 2 підраховують суму всіх кутів, яку називають практичною сумою П. Суму кутів П порівнюють з теоретичною т внутрішніх кутів многокутника, яка обчислюється за формулою: т=180(n-2), де n – кількість кутів у зімкнутому теодолітному ході. Різниця між сумами п і т називається кутовою нев’язкою ходу “f”; f=åbП–åbт. Кутова нев’язка не повинна перевищувати величини fbдоп=1 , де n – кількість кутів теодолітного ходу, Якщо обчислена нев’язка fb не перевищує fbдоп, то її розподіляють порівно в кожний виміряний кут з оберненим знаком, тобто . Після введення поправок “К” у виміряні кути åbП повинна дорівнювали åbт.

Після виправлення кутів в теодолітному ході приступають до обчислення дирекційний кутів всіх його сторін. Якщо нам відомий дирекційний кут вихідної сторони АВ і прилеглий кут ' то обчислюють дирекційний кут прилеглої сторони А-1. дирекційний кут наступної лінії дорівнює дирекційному кутові попередньої лінії плюс 180 і мінус правий за ходом кут і навпаки – дирекційний кут наступної лінії дорівнює дирекційному кутові попередньої лінії мінус 180 і плюс лівий за ходом кут.

А-4=1-А-180+А (2)

При обчислені дирекційних кутів за формулами (1) і (2) бувають випадки, коли обчислений дирекційний кут може мати значення більше за 360, то такий дирекційний кут необхідно зменшити на 360. Якщо від дирекційного кута меншого за 180 необхідно відняти 180, то до зменшуваного слід додати 360. Для контролю правильності обчислення дирекційних кутів в кінці ходу знову обчислюють дирекційний кут сторони А-1 за допомогою кута А, який не використовувався в попередніх обчисленнях дирекційних кутів.

17. Пряма і обернена геод задачі. Пряма геодезична задача

Дано: координати першої точки Х1 і Y1 горизонтальну проекцію від першої до другої точки d і дирекційний кут лінії 1-2. Необхідно визначити координати Х2 і Y2 другої точки.

Спроектуємо точки 1 і 2 на осі координат (Рис.105). Проекції лінії d на осі Х і Y, очевидно будуть дорівнювати Х21=Х і Y2-Y1=Y. Різниця координат точок 2 і 1 називається приростами координат. З приведених формул можна написати, що Х21+Х Y2=Y1+Y

З прямокутного трикутника 1а2:

Х=dcos1-2

Y=dsin1-2

Отже, Х21+dcos1-2 Y2=Y1+dsin1-2

В залежності від дирекційного кута, прирости координат можуть мати різні знаки. Знаки приростів координат визначаються знаками тригонометричних функцій sin і cos відповідної чверті.

Обернена геодезична задача

Дано: координати Х1 і Y1 – першої точки і X2 і Y2 – другої точки. Необхідно знайти дирекційний кут лінії 1-2 і горизонтальну проекцію d між точками 1 і 2.

Знаюча координати першої і другої точок, можна визначити прирости координат:

Х=Х2–Х1=dcosa1-2

DY=Y2–Y1=dsina1-2

Очевидно, що в прямокутному трикутнику (Рис.105). 1а2 відношення DY до Х дозволяє визначити тангенс a1-2

Кут одержаний за тангенсом із таблиць натуральних значень тригонометричних функцій, буде табличним кутом (румбом) r1-2. Для переходу від румба до дирекційного кута необхідно врахувати знаки приростів координат і визначити чверть (Таблиця 6) в якій розташований румб і від румба перейти до дирекційного кута. Визначивши дирекційний кут, можна визначити горизонтальну проекцію d за формулами:

;

Крім цього, віддаль можна визначити за теоремою Піфагора з прямокутного трикутника 1а2