Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ГКК з геодезії для ЗВ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

12. Основні частини теодоліта.

В комплект теодоліта входять: теодоліт, штатив, висок і бусоль.

Теодоліт Т-30 застосовують для вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів, магнітних азимутів і віддалі (віддалі за віддалеміром).

1 – гвинт кремальєри; 2 – діоптрійне кільце; 3 – кришка, яка закриває виправні гвинти сітки ниток; 4 – коліматорний візир; 5 – вертикальний круг; 6 – закріпний гвинт горизонтального круга; 7 – головка штатива; 8 – становий гвинт; 9 – виправні гвинти рівня; 10 – закріпний гвинт алідади; 11 – циліндричний рівень; 12 – навідний гвинт горизонтального круга; 13 – окуляр мікроскопа; 14 – бокова кришка; 15 – кронштейн бусолі; 16 – закріпний гвинт зорової труби; 17 – навідний гвинт зорової труби; 18 – навідний гвинт алідади; 19 – підставка; 20 – підіймальні гвинти.

Збільшення зорової труби 20х; робочі діаметри відлікових кругів 70 мм, ціна однієї поділки на кругах 10; точність відліку 1; ціна поділки рівня на алідаді 45.

Взаємне розташування частин теодоліта повинно задовольняти ряду геометричних умов, які витікають із принципу вимірювання горизонтального і вертикального кутів. Для цього слід виконати такі перевірки, додержуючись певної послідовності:

1. Вісь циліндричного рівня на алідаді горизонтального круга повинна бути перпендикулярною до осі обертання інструмента, тобто НН1ZZ1. Розташовують рівень за напрямом двох піднімальних гвинтів і приводять рівень на середину. Після цього повертають алідаду на 180 і бульбашка рівня не повинна відходити з нуль-пункту більше ніж на одну поділку. Якщо ця умова не виконується то виконують юстування (виправлення) рівня. Для цього половина дуги відхилення виправляється за допомогою підіймальних гвинтів, а друга половина за допомогою виправних гвинтів рівня.

Після цього перевірку повторюють. Виконавши юстування, розташовують рівень в напрямі третього підіймального гвинта і діючи цим гвинтом, виводять бульбашку рівня на середину.

2. Візира вісь труби повинна бути перпендикулярною до осі обертання труби.

Кут “С”, між фактичним положенням візирної осі і положенням яке вона повинна займати за геометричною умовою, називається колімаційною помилкою. Подвійна колімаційна помилка дорівнює різниці відліків по горизонтальному кругу на одну і туж точку (М) при положенні вертикального круга зліва і справа. 2С=КЛ-КПІ80. Величина 2С не повинна перевищувати подвійної точності приладу.

Юстування виконують за допомогою виправних гвинтів сітки ниток.

3. Горизонтальна вісь обертання труби повинна бути перпендикулярною до основної осі обертання теодоліта, тобто hh1ZZ1.

Для перевірки теодоліт установлюють на відстані 10-15 м від стіни будівлі (Рис.74). На стіні вибирають високо розташовану точку А так, щоб кут нахилу зорової труби до горизонту був не менше за 20, візують на цю точку і проектують її вниз при двох положеннях вертикального Рис.74 круга і відмічають проекції центра сітки а1 і а2 на стіні. Якщо точки а1 і а2 збігаються то умова виконана. Відстань а1а2 не повинна перевищувати подвійної ширини бісектора сітки ниток. Якщо умова не виконується то виправлення виконують в майстерні.

4. Горизонтальна нитка сітки повинна бути перпендикулярною до вертикальної осі обертання теодоліта.

Перевірку можна виконати за допомогою виска, підвішеного на відстані 25-30 м.

5. Для вимірювання вертикальних кутів вигідно установити місце нуля вертикального круга рівним або близьким до нуля. Наводять трубу на одну і туж точку при положенні вертикального круга зліва, і справа і беруть відліки по вертикальному кругу. Перед наведенням на точку необхідно, щоб бульбашка рівня на горизонтальному крузі теодоліта Т30 знаходилась на середині. Якщо вона змістилась з середини тоді підіймальними гвинтами виводять бульбашку на середину.