Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ГКК з геодезії для ЗВ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

34. Визначення координат роз познаку оберненою засічкою.

В изначення координат планових розпознаків оберненою засічкою є найбільш економічне і швидке. Обернена засічка застосовується в відкритій місцевості, якщо з землі (місця РП) є видимість на чотири пункти тріангуляції (Рис.157), а відстань між розпознаками і будь-яким вихідним пунктом повинна бути не менша 0.8-1.0 км, а два суміжних кути на розпознаку повинні бути по не менше 30 і не більше 150.

Суть оберненої засічки полягає в тому, що ми установлюємо теодоліт над розпознаком міряємо горизонтальні кути між напрямками на пункти тріангуляції. З допомогою виміряних кутів і Рис.157 координат пунктів тріангуляції, між якими виміряли кути, обчислюють координати розпознаків. Обчислення ведуть в такій послідовності:

  1. Вихідні пункти тріангуляції нумеруються за ходом годинникової стрілки, починаючи від напрямку, який вибрали за початковий і відповідно позначають кути, від початкового напряму через ; ; .

  2. За формулою Деламбра обчислюють дирекційний кут напрямку 1-Р

За формулою Деламбра визначають румб напрямку 1-Р і відповідно до знаків чисельника та знаменника визначають чверть і від румба переходять до дирекційного кута.

  1. Обчислюють дирекційні кути всіх напрямків:

; ;

  1. За. формулами Гаусса двічі обчислюють координати розпознака. Для цього утворюють дві пари напрямків, за якими обчислюють координати розпознака. Наприклад, перша пара напрямків з пунктів тріангуляції 1 і 2, в другу пару слід взяти напрямок, який не використовувався в формулі Деламбра, тобто пункт тріангуляції – 4. Комбінації пар слід підбирати так, щоб кути біля розпознака були по можливості близькі до 90 і не менше 30° , але не більше 150.

  1. Визначення координат роз познаку методом знесення.

С посіб знесення координат застосовують в тих випадках коли розпознак знаходиться поблизу точки координати якої відомі (водонапірна башта, фабрична труба і т.п.), але на ній неможливо виміряти теодолітом прилеглі кути і віддаль від точки до розпознака.

В таких випадках на місцевості міряють базиси b1 і b2, а теодолітом кути 1, 2, 3, 4, 5, 6. Обчислення координат розпознака виконують в такій послідовності:

  1. В трикутниках 1РДоп-1 і 1РДоп-2 визначають кути І і ІІ І=180–(2+5); ІІ=180–(3+6) і за теоремою синусів двічі визначають сторону 1-Р=S

;

Розходження S1-S2=fабc не повинно перевищувати 1/1000 довжини S.

  1. Розв’язуючи обернену геодезичну задачу, визначають дирекційний кут і горизонтальну проекцію лінії 1-2

  1. В трикутнику 1 2 Р визначають кути  і 

  1. Обчислюють дирекційний кут лінії 1-Р:

  2. Маючи дирекційний кут лінії 1-Р і її довжину “S” обчислюють координати розпознака:

;

;

Контроль правильності обчислення координат одержують з обчислення кута “4”, який не використовувався в обчисленні координат розпознака. Для цього за допомогою координат розпознака “Р” і пункту тріангуляції “3” обчислюють дирекційний кут .Після цього обчислюють кут “4”, як різницю дирекційних кутів . Одержане значення кута порівнюють з значенням кута , розходження не повинно перевищувати допусків