Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

Тема 8. Касаційне провадження у адміністративному судочинстві. План

1. Право та об’єкти касаційного оскарження

2. Порядок подання та прийняття касаційної скарги

3. Порядок розгляду касаційної скарги

4. Повноваження суду касаційної інстанції

5. Судові рішення суду касаційної інстанції

1. Право та об’єкти касаційного оскарження

Відповідно до ч. 1 ст. 211 КАС України право на касаційного оскарження мають:

1) сторони (позивач та відповідач) незалежно від їх особистої участі під час розгляду справи судом першої інстанції;

2) інші особи, які беруть участь у справі:

- треті особи, як ті, які заявляли самостійні вимоги щодо предмета спору, так і ті, які не заявляли самостійних вимог щодо предмета спору;

- представники сторін і третіх осіб за умови, що право касаційного оскарження не обмежується правовою природою здійснюваного ними представництва (змістом довіреності, строком дії тору доручення тощо);

- Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які наділені правом звертатися до адміністративного суду із адміністративними позовами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах (ст.60 КАС)

3) особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки.

До цієї категорії суб'єктів, яким належить право касаційного оскарження, можна віднести, зокрема, осіб, які не брали участі у справі через відмову суду залучити їх до судового розгляду як суб'єктів з певним процесуальним статусом (потенційні треті особи, співвідповідачі та ін.), проте за умови, що в судовому рішенні визначено їх права та обов'язки.

Право касаційного оскарження реалізується шляхом подання у встановлені законом процесуальні строки касаційної скарги - процесуального документа, в якому касатор, як правило, вимагає скасування або зміни судового рішення суду апеляційної та/або першої інстанції як незаконного, викладаючи підстави для цього і свої доводи з цього приводу. Підставами касаційного оскарження є порушення судом норм матеріального чи процесуального права.

Відповідно до ст. 211 КАС України об’єктом касаційного оскарження можуть виступати:

- судові рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку

- судові рішення суду апеляційної інстанції

- ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.

- ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.

Заперечення проти інших ухвал можуть бути включені до касаційної скарги на судове рішення, ухвалене за наслідками апеляційного провадження.

2. Порядок подання та прийняття касаційної скарги

Згідно зі ст. 212 КАС України касаційна скарга подається безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції, яким відповідно до ст. 210 КАС України в адміністративних справах є Вищий адміністративний суд України.

Касаційна скарга на судові рішення подається протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції

В разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, тобто проголошення у засіданні, в якому закінчився розгляд справи, лише вступної та резолютивної частини постанови та відкладення складення постанови у повному обсязі на строк не більш як п’ять днів з дня закінчення розгляду справи (ч. 3 ст. 160 КАС), а також у випадку прийняття постанови у письмовому провадженні, строк на подання касаційної скарги обчислюється з дня складення постанови в повному обсязі.

Касаційна скарга, подана після закінчення строку, встановленого ч.2 ст. 212 КАС України, залишається без розгляду, якщо суд касаційної інстанції за заявою особи, яка подала касаційну скаргу, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Проте якщо касаційну скаргу на судове рішення було подано в установлені КАС України строки, але вона надійшла до суду касаційної інстанції після закінчення касаційного розгляду справи або коли строки на подання касаційної скарги у зв’язку з пропущенням їх з поважних причин було поновлено або продовжено і особа, яка подала касаційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи, суд касаційної інстанції розглядає таку скаргу за правилами, встановленими главою 2 розділу 4 КАС України.

Залежно від обґрунтованості зазначеної касаційної скарги суд постановляє ухвалу або ухвалює постанову відповідно до статей 231 і 232 цього Кодексу. При цьому за наявності підстав може бути скасовано ухвалу або постанову суду касаційної інстанції.

Вимоги до змісту касаційної скарги викладені в ст. 213 КАС України, відповідно до якої

1) найменування адміністративного суду касаційної інстанції.

2) ім’я (найменування), поштова адреса особи, яка подає касаційну скаргу, та осіб, які беруть участь у справі, а також їх номери засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо такі є.

3) судові рішення, що оскаржуються.

4) обґрунтування вимог особи, що подає касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає порушення норм матеріального чи процесуального права

5) вимоги особи, що подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції.

6) у разі необхідності – клопотання особи, що подає касаційну скаргу.

7) перелік матеріалів, які додаються.

Касаційна скарга може містити клопотання особи про розгляд справи за її участю. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає взяти участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції.

Касаційна скарга підписується особою, яка її подає, або її представником, який додає оформлений належним чином документ про свої повноваження.

До касаційної скарги додаються документ про сплату судового збору, а також копії касаційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, та копії оскаржуваних рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до вимог ст. 214 КАС України касаційна скарга реєструється у день її надходження до адміністративного суду касаційної інстанції в порядку, встановленому частиною третьою статті 15-1 цього Кодексу, та не пізніше наступного дня передається судді-доповідачу.

Отримавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог ст. 213 КАС України, суддя-доповідач у дводенний строк вирішує питання про відкриття касаційного провадження, про що постановляє відповідну ухвалу, та витребовує справу, яка має бути надіслана до суду касаційної інстанції протягом п’яти днів з дня отримання відповідної ухвали.

Суддя-доповідач повертає касаційну скаргу, подану після закінчення строку касаційного оскарження, особі, яка її подала, якщо вона не порушує питання про поновлення цього строку.

Суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо:

1) справа не підлягає касаційному розгляду у порядку адміністративного судочинства;

2) справа не переглядалася в апеляційному порядку;

3) є ухвала про закриття касаційного провадження у зв’язку з відмовою цієї особи від касаційної скарги на це саме судове рішення;

4) є ухвала про відмову у задоволенні касаційної скарги цієї особи або про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою на це саме судове рішення.

Копія ухвали про повернення касаційної скарги або про відмову у відкритті касаційного провадження разом з доданими до скарги матеріалами направляються особі, яка подавала касаційну скаргу, а касаційна скарга залишається у суді касаційної інстанції.

До касаційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 213 цього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодексу про залишення її без руху.