Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

6. Постанова апеляційної інстанції

За результатами розгляду справи по суті апеляційний господарський суд, вислухавши пояснення сторін судового процесу, дослідивши наявні та витребувані судом докази, приймає постанову, яка набирає законної сили з дня її прийняття та надсилається сторонам у справі в п'ятиденний строк з дня її прийняття.

Постанова приймається іменем України відповідно до вимог ч. 5 ст. 124 Конституції та має вступну, описову, мотивувальну і резолютивну частини, які повинні містити певні відомості, зазначені у ст. 105 ГПК.

Так, у постанові мають бути зазначені:

  1. найменування апеляційного господарського суду, який розглянув апеляційну скаргу, склад суду, номер справи і дата прийняття постанови;

  2. найменування сторін і найменування особи, яка подала скаргу ;

  3. найменування місцевого господарського суду, рішення якого оскаржується, номер справи, дата прийняття рішення, прізвища судді (суддів);

  4. стислий виклад суті рішення місцевого господарського суду;

  1. підстави, з яких порушено питання про перегляд рішення;

  2. доводи, викладені у відзиві на апеляційну скаргу;

  3. обставини справи, встановлені апеляційною інстанцією, доводи, за якими апеляційна інстанція відхиляє ті чи інші докази, мотиви застосування законів та інших нормативно-правових актів;

  4. у разі скасування або зміни рішення місцевого господарського суду - доводи, за якими апеляційна інстанція не погодилась з висновками суду першої інстанції;

  5. висновки за результатами розгляду апеляційної скарги ;

  6. новий розподіл судових витрат у разі скасування чи зміни рішення.

Згідно із ст. 101 ГПК апеляційна інстанція вправі прийняти додаткове рішення, роз'яснити чи виправити його лише стосовно прийнятих нею процесуальних документів, але не рішень, прийнятих у першій інстанції.

Питання про відстрочку або розстрочку виконання постанови апеляційного суду та порядок її виконання вирішується апеляційним судом одночасно з прийняттям постанови за результатами перегляду судового рішення, про що зазначається у постанові.

В інших випадках, тобто коли відповідну заяву подано після прийняття постанови апеляційним судом, зазначені питання вирішуються господарським судом, який розглянув справу у першій інстанції, з винесенням ухвали на підставі ст. 121 Кодексу.

Відповідно до ст. 121-1 ГПК повноваження на зупинення виконання судового рішення має виключно суд касаційної інстанції. Тому апеляційний господарський суд за будь-яких обставин не має права на таке зупинення.

Господарський суд апеляційної інстанції, прийнявши постанову за результатами перегляду рішення суду першої інстанції, повинен повернути матеріали відповідної справи до місцевого господарського суду.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено у касаційному порядку. Правила такого оскарження зазначені у розділі XII-1 Кодексу. Якщо зазначену постанову оскаржено в касаційному порядку, матеріали справи у разі необхідності видачі судом першої інстанції наказу на виконання рішення і в цьому випадку мають бути повернуті до цього суду, який, видавши стягувачеві зазначений наказ, надсилає їх до Вищого господарського суду України для здійснення касаційного провадження.