Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

4. Попередній розгляд справи судом касаційної інстанції і судовий розгляд справи у касаційному порядку

Після закінчення підготовки розгляду справи проводиться попередній розгляд справи судом касаційної інстанції, метою якого є вирішення питання щодо можливості закінчення касаційного провадження уже під час попереднього судового засідання або, якщо це є неможливим, призначення справи до судового розгляду у касаційному порядку.

Попередній розгляд справи має бути проведений протягом п'яти днів після складання доповіді суддею-доповідачем. Він проводиться колегією у складі трьох суддів у нарадчій кімнаті без повідомлення осіб, які беруть участь у справі.

У попередньому судовому засіданні суддя-доповідач доповідає колегії суддів про проведення підготовчих дій та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції за результатами попереднього розгляду зазначена колегія суддів правомочна ухвалити одне з таких рішень:

1) відхилити касаційну скаргу і залишити без змін судове рі­шення суду першої або апеляційної інстанції, якщо відсутні підстави для його скасування;

2) скасувати судове рішення суду першої або апеляційної інстанції за наявності підстав, які тягнуть за собою обов'язкове його скасування;

3) призначити справу до судового розгляду в порядку касацій­ного провадження за наявності однієї із таких умов:

- відсутні підстави для відхилення касаційної скарги і залишення судового рішення без змін або його скасування;

- хоч один суддя із складу колегії суддів дійшов висновку про необхідність призначення справи до судового розгляду.

Про призначення справи до судового розгляду в касаційному порядку постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

У касаційному порядку справа розглядається колегією у складі п'яти суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. В разі необхідності ці особи можуть бути викликані для надання пояснень у справі (ч. 1 ст. 333 ЦПК України).

Таким чином, за бажанням суду касаційної інстанції розглядає справи в порядку касаційного провадження може зводитися до обговорення обставин справи та доводів касаційної скарги виключно колегією суддів без заслуховування пояснень осіб, які беруть участь у справі.

Проте відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» ніхто не може бути позбавлений права на участь у розгляді своєї справи у визначеному процесуальним законом порядку в суді будь-якої інстанції. Крім того, розгляд справи у всіх судах проводиться усно і відкрито (ч. 1 ст. 6 ЦПК України). Отже, навіть у разі відсутності ініціативи суду касаційної інстанції щодо виклику в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, останні мають право бути присутніми під час судового розгляду справи у порядку касаційного провадження.

Під час розгляду справи в касаційному порядку суд касаційної інстанції:

  1. перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права;

  2. не може встановлювати або (та) вважати доведеними обста­вини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним;

Суд касаційної інстанції ухвалює рішення та постановляє ухвалу відповідно до правил, встановлених у ст. 19 та гл. 7 ЦПК України з винятками і доповненнями, зазначеними статтях 344-346 ЦПК України. Жоден із суддів не вправі утриматися від висловлення думки з питань, які обговорюються у нарадчій кімнаті при ухваленні судового рішення судом касаційної інстанції, та щодо правильності судового рішення, що оскаржується. При цьому вони не мають права розголошувати міркування, які висловлені у нарадчій кімнаті.

Рішення та ухвали суду касаційної інстанції оформлюється суддею-доповідачем і підписуються всім складом суду, який розглядав справу (ст. 343 ЦПК України).

Постановлене рішення (ухвалу) суд касаційної інстанції оголошує негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно, крім випадків розгляду справи у закритому судовому засіданні

Рішення та ухвали суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. Одночасно із цим скасовані рішення або ухвали суду першої чи апеляційної інстанції втрачають законну силу. Після оголошення рішення суд касаційної інстанції, який його ухвалив, не може сам скасувати або змінити це рішення, крім випадків, зазначених у ст. 348, ч. 2 ст. 365 ЦПК України

Відповідно до ст. 352 ЦПК України після закінчення касаційного провадження справа протягом десяти днів повертається суду, який її розглядав. Там справа зберігається відповідно до вимог Інструкції з діловодства у місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 27 червня 2006 р. № 68.