Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Закорецкой.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

52

Загальне знайомство з підприємством Техніка безпеки

При прийомі нової людини на роботу, їй треба провести техніку безпеки,яку проводить керівник.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, які направлені на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Для того, щоб на робочому місці не трапився нещасний випадок, перед початком роботи необхідно ознайомитись з інструкцією техніки безпеки, яка повинна бути в кожному підприємстві і взагалі на будь-якій роботі.В ній повинен бути викладений стислий і лаконічний перелік тих дій, яких не можна робити і як треба користуватись тими чи іншими приборами, які є на робочому місці.

На підприємстві, де я проходжу практику, а це Жовтневий Районний Суд м. Кривого Рогу, заведені такі правила техніки безпеки:

  1. Одяг і взуття повинні бути зручними і не заважати під час роботи (це не високі підбори, не одяг з пишними рукавами і т.д. ).

  2. Під час роботи з оргтехнікою, яка є на підприємстві, слід дотримуватись правил, які наведені в інструкціі з експлуатаціі тих чи інших приладів.

  3. Покидаючи своє робоче місце, впевнитися, що вимкнені всі електро- прилади, закриті вікна та вимкнені кондиціонери.

4.Не можна торкатись оголених кабелів оргтехніки.

Я проходжу першу ознайомлюючу практику в Жовтневому Районному Суді м. Кривого Рогу, який знаходиться за адресою: 50029, м. Кривий Ріг, вул. Невська 3, контактний тел: (0564)-95-86-64.

Будівля складається з 5 поверхів.На першому поверсі знаходяться: чергова частина, кімната конвою, 3 кабінети суддів, 3 зали засідань,архів; на другому: канцелярія, керівник апарату суду, голова суду, 2 кабінети адвокатів, 2 кабінети суддів, секретарі у цивільних справах, 3 зали судових засідань; на третьому:консультант суду головний спеціаліст, заступник голови суду, консультант суду, 2 кабінети адвокатів, 3 кабінети суддів та 3 кабінети судових засідань, на четвертому- прокуратура, та на п'ятому охорона.

Ознайомлення з підприемством. Визначення структури служби ДЗУ

На моїй базі практики, використовують такі види оргтехніки: багато різновидів друкарських машин, та диктофони; для копіювання використовують: принтери та ксерокси;обробляють документи за допомогою: паперознищувача, ламінатора, зшивача, конвертовідкривача; зберігають документи у лотках та ящиках, архівах, шафах.

Технічні засоби зв'язку: телефон, телефакс.

Керівний склад підприемства:

  • Голова суду

  • Керівник апарату суду

  • Головний спеціаліст

  • Заступник голови суду

  • Консультант суду

  • Адвокати

  • Канцелярія

  • Завідуюча канцелюрією

Діючі служби ДЗУ підприємства та їх функціі

Служба ДЗУ – це відокремлений структурний підрозділ установи, що займається організацією роботи з документами та виконує процеси документування.

Існують такі служби ДЗУ: управління справами (використовуються в міністерствах), загальний відділ (використовуються в органах суспільних організацій), канцелярія (в установах, які не мають в своїй структурі служби ДЗУ, функціі канцеляріі виконує секретар керівника), секретаріат.

На правах окремої служби може існувати відділ ДЗУ.

Кожна із вище названих служб має такий склад працівників: керівники (завідуючий канцелярією, адміністративний менеджер, завідуючий архівом і т.д.), спеціалісти (архіваріус, референт, організатор діловодства і т.і.), технічні (діловод, друкарка, коректор).

Нормативно методична база ДЗУ – це сукупність законів, нормативно правових актів і методичних документів, які регламентують технологію, створення, обробки, зберігання і використання документів у поточній діяльності установи, а також роботу СДЗУ - її структуру, функціі, штат.

До неї належать: ЄДСД – єдина державна система діловодства (науково-впорядкований комплекс основних норм, правил, рекомендацій, які регламентують процеси діловодства, в якій описана методика та техніка роботи з документами; ДСТУ 4163-2003 – державний стандарт України «Уніфіковані системи документаціі, вимоги до оформлення документів», в якій у лаконічній формі викладені основні правила оформлення документів; інструкція з діловодства – це основний нормативно- методичний документ, що визначає та встановлює єдиний порядок створення документів і роботи з ними на підприємстві.

Вивчення та аналіз нормативних документів, що регламентують організацію діловодства в установі, посадові обов'язки працівників та їх права

ДСТУ 4163-2003 – державний стандарт України «Уніфіковані системи документаціі, вимоги до оформлення документів», в якій у лаконічній формі викладені основні правила оформлення документів.

ДСТУ 4163-2003нормативний документ, що установлює:

-склад реквізитів, які слід використовувати при складанні й оформленні організаційно-розпорядчих документів,

-вимоги до змісту і розташування реквізитів документів;

-вимоги до бланків та оформлювання документів;

вимоги до тих документів, що виготовляються за допомогою друкувальних засобів.

Вивчення інструкціі з діловодства

Інструкція з діловодства – це основний нормативно методичний документ, що визначае та встановлює єдиний порядок створення документів і роботи з ними на підприємстві.

Визначила декілька посадових інструкцій працівників мого підприемства.

Інструкція – це правовий документ, яким визначаються правила, що регулюють організаційні, науково-технічні, технологічні, фінансові та інші спеціальні аспекти діяльності установ, організацій, підприємств (їх підрозділів, служб), посадових осіб та громадян.

Діяльність кожного підприємства має свої особливості, які пов'язані об'ємом виконуваних робіт, а відповідно із функціями, які покладаються на персонал. Тому розробляються посадові інструкції, котрі регламентують конкретні права, обов'язки працівника, а також відповідальність і вимоги праці. Всі посадові інструкціі розроблені відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 1997 р. №1153 «Про затвердження Примірної інструкціі з діловодства...».

Текст посадової інструкціі складається із слідуючих розділів: загальні положення, функціі, посадові обов'язки, права, відповідальність, взаємовідносини та зв'язки по посаді.

Реквізити інструкції: назва виду документа, дата, індекс, місце складання чи видання, гриф затвердження, заголовок до тексту, текст, позначка про те. Що дана інструкція є додатком до розпорядчого документа, підпис, гриф погодження, візи, позначка про виконавця. В Жовтневому Районному Суді м. Кривого Рогу існують такі посадові інструкціі: голови суду, керівника апарату суду, головного спеціаліста, заступника голови суду, консультанту суду, судді, адвоката, секретаря у цивільній справі, завідуючий канцелярією,архіваріуса, секретаря-друкарки, секретаря-судового засідання

Документи, що використовуються на підприємстві, їх функціі.Методи та засоби документування

Класифікація документів – це поділ їх на класи за найбільш загальними ознаками схожості та відмінності.

Мета класифікації полягає в підвищенні оперативності роботи апарату управління та відповідальності виконавців. У поточній роботі класифікацію документів здійснюють на єтапі групування їх у справах.

На моему підприемстві документи класифікуються на такі ознаки :

-спосіб фіксації інформації – письмові;

-зміст – організаційно-розпорядчі

-назва-накази,положення,протоколи, розпорядження,інструкціі,службові листи, заяви, ухвали, рішення

-вид – типові і трафаретні,

-складність – прості;

-місце складання – зовнішні і внутрішні;

-термін виконання – термінові і нетермінові;

-походження – службові

-гласність – звичайні для службового користування і таємні;

- юридична сила – справжні;

-стадія виготовлення – оригінали і копіі;

-термін зберігання – документи привалого зберігання ( понад 10 років);

-рід діяльності – організаційно-розпорядча (первиннооблікова і планова).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]