Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

4. Розгляд справи судом апеляційної інстанції

Розгляд справи в апеляційному порядку здійснюється за правилами, встановленими для розгляду справи судом першої інстанції з певними винятками і доповненнями.

Апеляційний суд розглядає справу у формі судового засідання колегіально у складі трьох суддів.

Судове засідання під час розгляду справи судом апеляційної інстанції умовно складається з чотирьох частин:

1)підготовчої;2)розгляду справи по суті;3)судових дебатів;4)ухвалення та проголошення судового рішення.

Підготовча частина судового засідання починається діями головуючого, який у призначений для розгляду справи час відкриває судове засідання і оголошує, яка справа розглядатиметься.

Потім секретар судового засідання доповідає суду, хто з викликаних у справі осіб з'явився в судове засідання, чи вручено їм судові повістки та повідомлення тим, хто не з'явився, та чи повідомлено про причини їх неявки, якщо вони відомі (ст. 124 КАС).

Неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи. Якщо суд апеляційної інстанції визнав обов’язковою участь у судовому засіданні осіб, які беруть участь у справі, а вони не прибули, суд апеляційної інстанції може відкласти апеляційний розгляд справи.

Далі учасникам розгляду роз’яснюються їх права та вирішуються клопотання осіб, які беруть участь у справі.

Особливістю розгляду справи по суті в апеляційному порядку є те, що ця частина судового засідання розпочинається доповіддю судді-доповідача, в якій він має викласти в необхідному обсязі зміст судового рішення, що оскаржується, апеляційної скарги та заперечень на неї.

При цьому межами розгляду справи апеляційним судом слід вважати максимально допустимий обсяг перевірки законності та обґрунтованості судових рішень суду першої інстанції апеляційним судом, встановлений у законі.

Відповідно до ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції може вийти за межі доводів апеляційної скарги в разі встановлення під час апеляційного провадження порушень, допущених судом першої інстанції, які призвели до неправильного вирішення справи.

Суд апеляційної інстанції може дослідити докази, які не досліджувалися у суді першої інстанції, з власної ініціативи або за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо визнає обґрунтованим ненадання їх до суду першої інстанції або необґрунтованим відхилення їх судом першої інстанції, а також докази, які досліджувалися судом першої інстанції з порушенням вимог цього Кодексу.

Суд апеляційної інстанції може встановити нові обставини, якщо вони не встановлювалися судом першої інстанції у зв’язку із неправильним застосуванням норм матеріального права, але не може розглядати позовні вимоги, що не були заявлені в суді першої інстанції.

У суді апеляційної інстанції позивач може відмовитися від адміністративного позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного розгляду (194 КАС України).

Якщо ж сторони не скористалися своїми процесуальними правами, визначеними у ст. 194 КАС України, то після доповіді судді-доповідача сторони та інші особи, які беруть участь у справі дають пояснення. Для надання пояснень, а також у судових дебатах першій надається слово особі, що подала апеляційну скаргу. Якщо апеляційні скарги подали обидві сторони, першим дає пояснення позивач. За ними дають пояснення і виступають у дебатах особи, які приєдналися до апеляційної скарги, а потім — інші особи, які беруть участь у справі.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, апеляційний суд переходить до дослідження доказів.

Після з'ясування обставин та перевірки їх доказами починаються судові дебати, під час яких апеляційний адміністративний суд надає особам, що беруть участь у справі, можливість виступити у такій самій послідовності, в якій вони давали пояснення.

Закінчення судових дебатів супроводжується переходом до наступної частини судового розгляду справи апеляційним судом - ухвалення та проголошення судового рішення.

Також відповідно до вимог ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження, тобто без виклику і повідомлення осіб, які беруть участь у справі за наявними у ній матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі:

1) відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю;

2) неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання;

3) подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які прийняті у порядку скороченого провадження за результатами розгляду справ, передбачених пунктами 1, 2 частини першої статті 183-2.

Якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд апеляційної інстанції дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні, то він призначає її до апеляційного розгляду в судовому засіданні.

Якщо справа була розглянута в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, то копія рішення суду апеляційної інстанції надсилається особам, які беруть участь у справі, протягом трьох днів з моменту підписання постанови або ухвали суду апеляційної інстанції.

За загальним правилом, встановленим в ст. 195-1 КАС України строк розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції встановлений протягом одного місяця з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, а щодо апеляційних скарг на ухвалу суду першої інстанції – протягом п’ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

У виняткових випадках апеляційний суд за клопотанням сторони та з урахуванням особливостей розгляду справи може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на п’ятнадцять днів, про що постановляє ухвалу.