Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

7. Особливості апеляційного оскарження судових рішень з окремих категорій адміністративних справ.

Свої особливості має апеляційне оскарження судових рішень з окремих категорій адміністративних справ.

Так, у адміністративних справах за скаргами, поданими на вчинені порушення з моменту припинення голосування на виборчих дільницях рішення апеляційної інстанції з виборчих спорів є остаточним і оскарженню не підлягає. Рішення Вищого адміністративного суду України щодо скарги на результати виборів Президента України як суду першої інстанції є остаточним і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку (ст. 176 КАС Україн

Судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених ст.ст.172-175 КАС України, зокрема:

- у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій,

- щодо внесення змін у списки виборців,

- у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори та референдум,

- у справах щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, ініціативних груп референдуму, інших суб’єктів ініціювання референдуму, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу,

можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у дводенний строк з дня їх проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, — не пізніш як за чотири години до початку голосування. (ст. 177 КАС України)

При цьому судами апеляційної інстанції щодо даної категорії справ є відповідні апеляційні адміністративні суди.

Судом апеляційної інстанції у справах за скаргами на рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії оскаржуються, крім скарг на рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму, розглянутих відповідно до ч. 3 ст. 172 КАС України Київським апеляційним адміністративним судом, є Вищий адміністративний суд України.

Дані категорії справ суд апеляційної інстанції розглядає у дводенний строк після закінчення строку апеляційного оскарження з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Апеляційна скарга стосовно судового рішення, що було ухвалене до дня голосування, розглядається не пізніше ніж за дві години до початку голосування.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає апеляційному розгляду.

Суд апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду не може повертати справу на новий розгляд, ухвалене ним судове рішення є остаточним.

Відповідно до ст. 183-1 КАС України

Відповідно до ст. 183-2 КАС України передбачено можливість застосування скороченого провадження в адміністративних справах щодо:

1) зобов’язання суб’єкта владних повноважень вчинити певні дії щодо розгляду звернення, у тому числі інформаційного запиту, фізичної або юридичної особи;

2) оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг;

3) припинення за зверненням суб’єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб — підприємців у випадках, передбачених законом;

4) стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб’єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку сторонами, а також іншими особами у зв’язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки.

При цьому строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови, а апеляційні скарги у справах, передбачених п.п. 1, 2 ч.1 ст. 183-2 КАС України, розглядаються апеляційними судами в порядку письмового провадження.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, постанова чи ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.