Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
залік перегляд суд справ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
187.47 Кб
Скачать

2. Подання касаційної скарги.

Касаційна скарга подається до Вищого господарського суду України через апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржуване рішення чи постанову.

Апеляційний господарський суд зобов’язаний невідкладно надіслати скаргу разом зі справою до Вищого господарського суду України.

Касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання рішенням місцевого господарського суду чи постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Касаційна скарга подається у письмовій формі і повинна містити:

1) найменування касаційної інстанції;

2) найменування місцевого або апеляційного господарського суду, судове рішення якого оскаржується, номер справи та дату прийняття рішення або постанови;

3) найменування особи, що подає скаргу, та іншої сторони (сторін) у справі;

4) вимоги особи, що подала скаргу, із зазначенням суті порушення або неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права;

5) перелік доданих до скарги документів.

Не допускаються посилання у касаційній скарзі на недоведеність обставин справи.

Касаційна скарга підписується особою, яка подала скаргу або її уповноваженим представником.

До скарги додаються докази сплати державного мита і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Подаючи касаційну скаргу, позивач повинен узгодити свої вимоги з повноваженнями касаційної інстанції.

Обов'язком особи, яка подає касаційну скаргу, є надсилання іншій стороні (сторонам) у справі копії своєї касаційної скарги та усіх документів, які ця особа додає як аргументи викладених фактів у цій касаційній скарзі.

В касаційному судочинстві, порівняно з першою та апеляційною інстанціями як стадіями процесу, дія принципу диспозитивності суттєво обмежена. Це пояснюється контрольним характером розгляду касаційних скарг, де особи, які беруть участь у справі, мають менше можливостей реалізовувати своє право щодо розпорядження предметом спору. В касаційному провадженні в господарському суді також помітно переважає змагальність у вигляді полеміки за вже існуючими доказами.

Питання про прийняття або повернення касаційної скарги вирішується колегією суддів без повідомлення сторін та прокурора, які беруть участь у справі. 3а результатами вирішення відповідного питання виноситься ухвала.

Про прийняття касаційної скарги до провадження суд виносить ухвалу, в якій повідомляє про час і місце розгляду скарги . Ухвала надсилається усім учасникам судового процесу.

Відповідно до п. 3.26 Інструкції з діловодства в господарських судах України ухвала про прийняття касаційної скарги до розгляду Вищим господарським судом України надсилається учасникам процесу з повідомленням про вручення або рекомендованою поштою. Решта процесуальних документів касаційної інстанції надсилаються учасникам процесу рекомендованою поштою.

Особа, яка подала касаційну скаргу, має право відмовитися від неї до винесення постанови касаційною інстанцією. Касаційна інстанція має право не прийняти відмову від скарги з підстав, зазначених у ч. 6 ст. 22 ГПК. Про прийняття відмови від скарги касаційна інстанція виносить ухвалу, якщо рішення або постанову господарського суду не оскаржено іншою стороною.

ГПК в ст. 111-2 надав право стороні у справі, рішення у якій оскаржується в касаційній інстанції іншою особою, надіслати до відповідної інстанції відзив на скаргу. 3а змістом відзив на касаційну скаргу має містити позицію сторони у справі, прямо стосуватися викладених у касаційній скарзі обставин та фактів та зазначати мотиви відхилення від вимог касаційної скарги.

Повернення касаційної скарги здійснюється Вищим господарським судом України виключно з підстав, визначених у ч. 1 ст. 111-3 ГПК:

1) касаційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено;

2) скаргу надіслано інакше, ніж через апеляційний господарський суд, що прийняв рішення або постанову;

3) до скарги не додано доказів надіслання її копії іншій стороні (сторонам) у справі;

4) до скарги не додано документів, що підтверджують сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі;

5) скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання або таке клопотання відхилено про відновлення цього строку;

6) у скарзі не зазначено суті порушення або неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права;

7) до надіслання ухвали про прийняття скарги до провадження від особи, що подала скаргу, надійшла заява про її відкликання.

Про повернення касаційної скарги виноситься ухвала.

Після усунення обставин, зазначених у пунктах 1, 2, 3, 4 і 6 ч.1 ст. 111-3 ГПК, касаційна скарга може бути подана повторно.