Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Adm_9474_n_9474_strativne_pravo_lekts_9474__948...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

2. Адміністративно-правові відносини, їх особливості та види.

Адміністративно-правові відносини - це врегульовані норма­ми адміністративного права суспільні відносини, які складаються в сфері державного управління.

Оскільки адміністративно-правові відносини є різновидом правових відносин взагалі, то вони мають усі ознаки, притаманні будь-яким правовим відносинам. Водночас, вони мають ряд особли­востей, обумовлених, насамперед, специфікою виконавчої і розпо­рядчої діяльності.

Такими особливостями є:

а) обов'язки і права сторін в адміністративно-правових відносинах завжди пов'язані з практичним вчиненням певних дій саме у сфері державного управління;

б) умовою виникнення адміністративно-правових відносин є участь у них обов'язкової сторони, наділеної юридично-владни­ми повноваженнями (обов'язкового суб'єкта). У цих правовід­носинах відображаються і реалізуються інтереси держави;

в) адміністративно-правові відносини можуть виникати за ініці­ативою будь-якої зі сторін (органу виконавчої влади, громадя­нина і т.п.). Ці відносини можуть виникати всупереч волі або бажанню іншої сторони. Для органів виконавчої влади дер­жави право вступати в такого роду відносини одночасно є їх обов'язком;

г) можливі спори між сторонами адміністративно-правових від­носин вирішуються, зазвичай, в адміністративному порядку, тобто шляхом безпосереднього юридично-владного розпоря­дження уповноваженого органу виконавчої влади або посадо­вої особи.

В окремих випадках передбачений судовий порядок вирішен­ня адміністративно-правових спорів.

д) порушення однією зі сторін адміністративно-правового відно­шення вимог адміністративно-правової норми тягне за собою юридичну відповідальність, насамперед, перед державою. Адміністративне правовідношення виникає на основі адміні­стративно-правової норми, безпосередньо з конкретного юридично­го факту. Елементами (складовими частинами) адміністративно-правових відносин є: суб'єкти, об'єкти та юридичні факти.

Суб'єктом адміністративно-правого відношення називають того, хто наділений адміністративними правами і обов'язками, ви­никнення та перебіг котрих зумовлений власне цим правовідношенням. Суб'єктами адміністративно-правових відносин можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, державні органи та їх по­садові особи.

У кожному конкретному адміністративно-правовому відношен­ні його сторони (учасники) реалізують надані їм права і покладені на них обов'язки, пов'язані з певним об'єктом правовідношення. Та­ким чином, об'єкт - це те, з приводу чого виникає правовідношення.

Реалізація прав і обов'язків суб'єктів адміністративного пра­вовідношення може полягати не тільки у певній поведінці, діях (правомірних або неправомірних) контрагентів, а також у трансферуванні чи продукуванні речей, об'єктів творчої діяльності, на­бутті особистих нематеріальних благ. Однак, і в подібних випадках об'єктом адміністративно-правових відносин є дії (в деяких випад­ках - утримання від певних активностей) сторін, а речі, продукти творчої діяльності і особисті нематеріальні блага - предметом пра­вовідносин.

Загальним об'єктом регулювання адміністративно-правових норм є суспільні відносини, а безпосереднім об'єктом - конкретна поведінка суб'єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]