Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Adm_9474_n_9474_strativne_pravo_lekts_9474__948...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

2.1. Основні права, свободи та обов'язки іноземців

Розглянемо основні права, свободи та обов'язки іноземців:

1. Іноземці мають право займатися в Україні інвестиційною, а також зовнішньоекономічною та іншими видами підприємницької діяль­ності, передбаченими законодавством України. При цьому вони мають такі самі права і обов'язки, що і громадяни України, якщо інше не випливає з Конституції та Законів України (ст. 7 Закону).

2. Іноземці мають на рівні з громадянами України права та обов'язки в трудових відносинах, якщо інше не передбачено за­конодавством України та міжнародними договорами України (ч. 1 ст. 8 Закону).

2.1. Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право працювати на підприємствах, в установах і організаціях або займатися іншою трудовою діяльністю на підставах і в по­рядку, встановлених для громадян України.

2.2. Іноземці, які іммігрували в Україну для працевлаштування на визначений термін, можуть займатися трудовою діяль­ністю відповідно до одержаного у встановленому порядку дозволу на працевлаштування. Працевлаштування в Україні іноземців, найнятих інвестором у межах і за посадами (спе­ціальністю), визначеними угодою про розподіл продукції, здійснюється без отримання дозволу на працевлаштування. 2.3. Іноземці не можуть призначатися на окремі посади або за­йматися певною трудовою діяльністю, якщо, відповідно до законодавства України, призначення на ці посади або занят­тя такою діяльністю пов'язане з належністю до громадян­ства України.

3. Іноземці мають право на відпочинок на рівні з громадянами України (ст. 9 Закону).

4. Іноземці, які постійно проживають в Україні, користуються ме­дичною допомогою нарівні з її громадянами. Всім іншим інозем­цям медична допомога подається у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (ст. 10 Закону).

5. Іноземці мають право на соціальний захист, в тому числі на одержання пенсії та інших видів соціальної допомоги відповід­но до законодавства України та міжнародних договорів Украї­ни. У разі, коли для призначення пенсії потрібен певний стаж роботи, іноземцю на підставах і в порядку, встановлених зако­нодавством України і міжнародними договорами України, може зараховуватися стаж роботи за кордоном (ст. 11 Закону).

6. Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право на підставах і в порядку, встановлених для громадян України, одер­жати жиле приміщення якщо інше не передбачено законодав­ством України (ч. 1 ст. 12 Закону).

6.1. Право власності на житло іноземці набувають відповідно до законодавства України.

6.2. Іноземці повинні дбайливо ставитися до наданого їм житла, до­тримуватись правил користування жилими приміщеннями.

7. Іноземці наділені майновими та особистими не майновими пра­вами. Вони можуть, відповідно до законодавства України, мати у власності будь-яке майно, успадковувати і заповідати його, а також мати особисті немайнові права (ст. 13 Закону).

8. Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право на освіту нарівні з громадянами України (ст. 14 Закону).

8.1. Всі інші іноземці оплачують своє навчання, якщо інше не передбачено законодавством України та міжнародними до­говорами України.

8.2. Іноземці, прийняті до навчально-виховних закладів Украї­ни, мають права і обов'язки учнів і студентів відповідно до законодавства України.

9. Іноземці мають право на користування досягненнями культури нарівні з громадянами України і зобов'язані дбайливо ставити­ся до пам'яток історії та культури, інших культурних цінностей (ст. 15 Закону).

10. Іноземці, які постійно проживають в Україні, мають право вступа­ти на загальних з громадянами України підставах до легалізованих об'єднань громадян, якщо інше не передбачено законами України і якщо це передбачено статутами цих об'єднань (ст. 16 Закону). Ю.І.Іноземці не можуть бути членами політичних партій України.

11. Іноземцям гарантується право на свободу совісті нарівні з гро­мадянами України (ст.17 Закону).

Н.І.Забороняється розпалювання релігійної ворожнечі та нена­висті, а також образа почуттів громадян України та іноземців у зв'язку з їх релігійними переконаннями.

12. Іноземці можуть укладати і розривати шлюби з громадянами України та іншими особами відповідно до законодавства України. 12.1.Іноземці мають рівні з громадянами України права і обов'язки у шлюбних і сімейних відносинах.

13. Законодавством України іноземцям гарантуються особисті пра­ва: недоторканність особи, житла, невтручання в особисте і сі­мейне життя, таємниця листування, телефонних розмов і теле­графних повідомлень, повага їх гідності нарівні з громадянами України (ст. 19 Закону).

14. Іноземці можуть пересуватися територією України і обирати місце проживання в ній відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України. Обмеження в пересуванні та ви­борі місця проживання допускаються, коли це необхідно для гарантування безпеки України, охорони громадського порядку, охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів громадян та інших осіб, які проживають в Україні (ст. 20 Закону).

15. Іноземці обкладаються податками і зборами відповідно до законо­давства України та міжнародних договорів України (ст. 21 Закону).

. 16. Іноземці мають право на звернення до суду та до інших держав­них органів для захисту їх особистих, майнових та інших прав. 16.1.В судочинстві іноземці як учасники процесу користуються таки­ми самими процесуальними правами, що й громадяни України.

17. Іноземці не можуть обирати і бути обраними до органів держав­ної влади та самоврядування, а також брати участь у референду­мах (ст. 23 Закону).

18. На іноземців не поширюється загальний військовий обов'язок, вони не проходять військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до за­конодавства України (ст. 24 Закону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]