Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Adm_9474_n_9474_strativne_pravo_lekts_9474__948...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.43 Mб
Скачать

2. Основні права, свободи та обов'язки іноземних громадян та осіб без громадянства, що проживають в Україні

Правовий статус іноземців в Україні, основні свободи та обов'язки іноземних громадян та осіб без громадянства, які про­живають або тимчасово перебувають в Україні, порядок вирішення питань, пов'язаних з їх в'їздом в Україну або виїзду з України вста­новлюється Конституцією України, Законом України від 4 лютого 1994 року. "Про правовий статус іноземців".

На початку розгляду другого питання нам необхідно визначитись хто є "іноземці". Іноземцями визнаються іноземні громадяни - осо­би, які належать до громадянства іноземних держав і не є громадяна­ми України, та особи без громадянства, які не належать до громадян­ства будь-якої держави.

Основними засадами правового статусу іноземців під час пере­бування в Україні такі (ст. 2 Закону України "Про правовий статус іноземців"(далі Закону)):

Іноземці мають ті самі права і свободи та виконують ті самі обов'язки, що і громадяни України, якщо інше не передбачено Кон­ституцією, цим та іншими законами України, а також міжнародни­ми договорами України.

Іноземці є рівними перед законом незалежно від походження, со­ціального і майнового стану, расової та національної належності, ста­ті, мови, ставлення до релігії, роду і характеру занять, інших обставин.

Якщо іноземною державою встановлено обмеження щодо реалі­зації прав і свобод громадянами України, Кабінет Міністрів України може прийняти рішення про встановлення відповідного порядку ре­алізації прав і свобод громадянами цієї держави на території Укра­їни. Це рішення набирає чинності після його опублікування. Воно може бути скасовано, якщо відпадуть підстави, за яких воно було прийнято.

Здійснення іноземцями своїх прав і свобод не повинно завдавати шкоди національним інтересам України, правам, свободам і закон­ним інтересам її громадян та інших осіб, які проживають в Україні.

Іноземці зобов'язані поважати та дотримуватись Конституції і законів України, шанувати традиції та звичаї народу України.

Необхідно розрізняти поняття імміграція та тимчасове перебу­вання іноземців в Україні. Отже розглянемо порядок імміграції іно­земців в Україну (ст. З Закону).

Іноземці можуть у встановленому порядку іммігрувати в Укра­їну на постійне проживання або для працевлаштування на визначе­ний термін, а також тимчасово перебувати на її території.

Іноземець може отримати дозвіл на імміграцію та іммігрувати на постійне проживання, якщо він:

- має в Україні законне джерело існування;

- перебуває у близьких родинних відносинах (батько, мати, діти, брат, сестра, подружжя, дід, баба, онуки) з громадянами України;

- перебуває на утриманні громадянина України;

- має на своєму утриманні громадянина України;

- в інших передбачених законами України випадках. Іноземці, які іммігрували на постійне проживання або для тим­часового працевлаштування, отримують посвідки відповідно на по­стійне тимчасове проживання.

Порядок видачі дозволу на імміграцію, а також посвідки на по­стійне тимчасове проживання та вирішення інших питань, пов'язаних імміграцією іноземців, визначається Законом України про імміграцію.

Щодо тимчасового перебування іноземців на території України встановлений такий порядок. Іноземці, які перебувають в Україні на іншій законній підставі, вважаються такими, що тимчасово перебу­вають в Україні. Вони зобов'язані в порядку, що визначається Кабі­нетом Міністрів України, зареєструвати національні паспорти або документи, які їх замінюють, і виїхати з України після закінчення відповідного терміну перебування.

Якщо іноземці, які тимчасово перебувають в Україні, змінюють проживання, вони зобов'язані повідомити про це органи внутрішніх справ, у яких зареєстровані їхні національні паспорти або докумен­ти, що їх замінюють.

Відповідно до Конституції та законодавства України, іноземцям може надаватися притулок (ст. 4 Закону).

Підстави і порядок набуття статусу біженця передбачені Зако­ном України «Про біженців». Відповідно до Конституції та Закону України "Про громадянство України", іноземці можуть набути гро­мадянства України (натуралізуватися) (ст. 6 Закону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]