Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Центральний банк і грошово-кредитна політика За...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Бібліографічний список

[ 11,14,16,19,22,23,24,25,26,33,36,41,49]

Тема 2. Національний банк України – центральний банк держави

Мета: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про основні поняття й принципи діяльності Національного банку України (НБУ).

План вивчення теми

  1. Основні завдання та напрями діяльності НБУ.

  2. Формування та повноваження Ради та Правління НБУ.

  3. Організаційна та функціональна структура НБУ.

  4. Функції та операції НБУ

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Ключові терміни і поняття:

Національний банк, незалежність НБУ, основні функції НБУ, сталість грошової одиниці, Рада НБУ, Правління НБУ, Голова НБУ, територіальні управління.

Повноваження НБУ (рис.2.5).

Статус і принципи діяльності НБУ визначені Основним Законом держави - Конституцією України. Правовий статус НБУ визначається також Законами України: «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та іншими законодавчими актами.

Наявність владних повноважень є найважливішою ознакою пра­вового статусу Національного банку України: НБУ має право встановлювати обов'язкові для виконання правила і норми та контролювати їх виконання. Відповідно до ст. 93 Конституції України Національному банкові надане право законодавчої ініціативи. За своїм правовим статусом НБУ є однією з найважливіших інсти­туцій держави, не входячи при цьому до жодної з гілок влади. Проте цей головний орган банківської системи підзвітний Президентові України та Верховній Раді України в межах їхніх конституційних повноважень. Підзвітність НБУ означає: призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку Верховною Радою України за поданням Президента України; призначення та звільнення Президентом України половини складу Ради Національного банку; призначення та звільнення Верховною Радою України половини складу Ради Національного банку; доповідь Голови Національного банку Верховній Раді України про діяльність Національного банку; надання Президентові України та Верховній Раді України двічі на рік інформації про стан грошово-кредитного ринку в державі.

Організаційна структура НБУ (рис.2.6).

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про Національний банк України» структура НБУ будується за принципом централізації з вертикальним підпорядкуванням. До системи Національного банку входять:

  • центральний апарат, розташований у м. Києві;

  • Кримське республіканське і 24 обласні управління;

  • розрахункові палати;

  • банкнотно-монетний двір;

  • фабрика банкнотного паперу;

  • державна скарбниця України;

  • центральне сховище;

  • спеціалізовані підприємства, банківські навчальні заклади, інші структурні одиниці і підрозділи, необхідні для забезпечення діяльності НБУ.

Керівні органи НБУ – Рада НБУ, Правління НБУ (рис.2.7).

Рада НБУ здійснює контроль за проведенням грошово-кредитної політики виконавчими структурами центрального банку. Рада Національного банку складається з 15 осіб. Цей орган створюється на паритетних засадах як Президентом, так і Парламен­том. Голова Національного банку входить до складу Ра­ди НБУ за посадою. Строк повноважень членів Ради - 7 років. Голова Ради Національного банку та його заступник обираються Радою НБУ строком на 3 роки.

Правління НБУ – безпосередній виконавчий керів­ний орган, який здійснює управління діяльністю центрального банку. Очолює Правління Голова НБУ. До його складу входять також заступники Голови НБУ. Кількісний та персональний склад Правління НБУ затверджується Радою Національного банку за поданням Голови НБУ (нині становить 15 осіб). Формування складу Правління НБУ здійснюється за функціональним принципом. До його складу, крім Голови НБУ, його першого заступника і трьох заступників, входять директори департаментів та управлінь. Правління НБУ вирішує організаційні, координаційні та контрольні питання діяльності Національного банку.

Повноваження Ради НБУ: Розробляє основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за її виконанням. Здійснює аналіз впливу грошово-кредитної політики на стан її соціально-економічного розвитку та розробляє пропозиції щодо внесення відпо­відних змін до неї. Встановлює форми оплати праці працівників НБУ. Приймає рішення щодо зміни розміру статутного капіталу НБУ. Затверджує регламент Ради НБУ; рішення Правління про участь у міжнародних фінансових організаціях, у капіталі банків і фінансово-кредитних установах; зовнішньоекономічні договори та інші угоди; кошторис доходів і витрат НБУ. Дає згоду за поданням Голови НБУ на призначення на посади та звільнення членів Правління. Голова Ради НБУ організовує засідання Ради; скликає позачергові засідання з власної ініціативи або з ініціативи не менше, ніж 1/3 загальної кількості членів Ради.

Обов'язки та повноваження Голови НБУ: Керує діяльністю Національного банку. Діє від імені Національного банку і представляє його інтереси без доручення. Головує на засіданнях Правління Національного банку. Підписує протоколи, постанови Правління Національного банку, накази, розпорядження, угоди. Розподіляє обов'язки між заступниками Голови Національного банку. Видає розпорядчі акти, обов'язкові до виконання всіма службовцями Національного банку, його підприємствами, установами. Одноосібно несе відповідальність перед Верховною Радою України та Президентом України за діяльність Національного банку.

Правління НБУ приймає рішення щодо: Економічних засобів і монетарних методів, необхідних для реалізації основних засад грошово-кредитної політики та забезпечення стабільності й купівельної спроможності національної валюти; Емісії валюти України та вилучення з обігу банкнот і монет; Зміни процентних ставок Національного банку; Встановлення економічних нормативів для банків і фінансово-кредитних установ; Застосування заходів впливу на банки та фінансово-кредитні установи; Переліку цінних паперів та інших цінностей, придатних для забезпечення кредитів Національного банку; Умов допуску іноземного капіталу до банківської системи України; Створення та ліквідації підприємств, установ Національного банку; Участі в міжнародних фінансових організаціях, у капіталі банків і фінансово-кредитних установ; Купівлі та продажу майна для забезпечення діяльності Національного банку.

Функції НБУ

Основною функцією Національного банку України є забезпечення стабільності грошової одиниці. Іншими функціями НБУ відповідно до ст. 7 Закону України «Про Національний банк України» є: проведення грошово-кредитної політики; монопольне здійснення емісії національної валюти України та організація її обігу; установлення для банків правил проведення банківських опе­рацій, бухгалтерського обліку і звітності; визначення системи, порядку і форм платежів; здійснення банківського регулювання та нагляду; складення платіжного балансу, здійснення його аналізу та про­гнозування; здійснення валютного регулювання, організація і здійснення валютного контролю; накопичення і зберігання золотовалютних резервів, здійснення операцій з ними та банківськими металами; аналіз стану грошово-кредитних, фінансових і валютних відносин; організація інкасації та перевезення банкнот і монет.

Операції НБУ:

  • надає кредити банкам;

  • надає кредити Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під заставу цінних паперів за ціною, не нижче індексу інфляції, терміном на 5 років;

  • здійснює дисконтні операції з векселями і чеками;

  • купує та продає на вторинному ринку цінні папери у порядку, передбаченому законодавством України;

  • відкриває власні кореспондентські та металеві рахунки в закор­донних банках;

  • купує та продає валютні цінності з метою монетарного регулю­вання;

  • зберігає банківські метали, а також купує та продає банківські метали, дорогоцінні метали, каміння та інші коштовності, пам'ятні та інвестиційні монети з дорогоцінних металів на внутрішньому і зов­нішньому ринках без квотування і ліцензування;

  • приймає на зберігання та в управління державні цінні папери та інші цінності;

  • веде рахунок Державного казначейства України без оплати і нарахування відсотків;

  • виконує операції з обслуговування державного боргу, пов'язані з розміщенням державних цінних паперів, їх погашенням і виплатою доходу за ними;

  • веде особові рахунки працівників Національного банку;

  • веде рахунки міжнародних організацій.