Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД ІІ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

5. Умови „інкотермс”

Група умов

Умова

Обов’язки продавця

На що необхідно звернути увагу покупцю

Е

EXW

Франко завод, склад, підприємство

Продавець реалізує товар на своєму підприємстві і далі не несе жодної відповідальності за товар

Це невигідна для покупця умова, оскільки він несе всі витрати і ризики з доставки товару до місця призначення

F

FCA

Франко перевізник

Зобов’язання продавця щодо поставки вважається виконаним після передачі товару, очищеного від мита на експорт, під відповідальність покупця, у погодженому місці. Якщо покупець не вказав точного пункту, то продавець сам може вибрати пункт, де покупець візьме товар під свою відповідальність.

В умова групи F слід мати на увазі , що тут не зазначено точного опису процедури передачі товару покупцю. Тому слід якнайдетальніше відобразити цю процедуру при укладанні контракту щоб уникнути непорозумінь. Необхідно виробити процедуру розподілу витрат і ризиків.

FAS

Франко вздовж борта

Продавець виконує свої обов’язки по поставці, коли товар розміщено вздовж борту судна на набережній в указаному порту поставки.

FOB

Франко борт

Зобов’язання щодо поставки вважається виконаним після того, як товар передано через поручні судна в порту відвантаження. Це означає, що покупець повинен нести всі витрати і ризики загибелі або пошкодження товару від цього моменту

С

CFR

Вартість і фрахт

Продавець зобов’язаний сплатити витрати і фрахт, необхідні для поставки товару в порт призначення, однак ризик пошкодження товару, а також ризик будь-якого збільшення витрат, викликаних подіями, що відбулися після поставки товару на борт судна, переходить з продавця на покупця в момент переходу товару через поручні судна в порту відвантаження.

Ризики переходять до покупця після відвантаження товару чи відправки його в країну експортера. Найбільш слабким місцем групи С є розподіл витрат та ризиків. Тому обов’язково треба чітко розмежувати пункт передачі товару від продавця до перевізника, і обов’язково слід зважити на додаткові зобов’язання, які зможуть звести умови контракту нанівець

CIF

Вартість, страхування і фрахт

Продавець має такі ж зобов’язання, як у випадку CFP, але з тим додатком, що він повинен забезпечити морське страхування для усунення ризиків загибелі або пошкодження товару при перевезенні. Продавець укладає договір страхування і сплачує страховий внесок.

CPT

Перевезення оплачено до...

Продавець оплачує фрахт за перевезення товару до погодженого місця призначення. Ризик загибелі або пошкодження товару, а також будь-які додаткові витрати, викликані подіями, що відбулися після поставки товару перевізнику, переходить від продавця до покупця після поставки товару на зберігання перевізнику

CIP

Перевезення і страхування оплачено до...

Продавець має ті ж зобов’язання, як у випадку умови CPT, але додатково він повинен забезпечити страхування вантажу для усунення ризиків покупця в зв’язку із загибеллю або пошкодженням товару при перевезенні. Продавець укладає договір страхування і сплачує страховий внесок.

D

DAF

Поставка до кордону

Обов’язки продавця вважаються виконаними у момент прибуття товару, очищеного від мита на експорт, у зазначений пункт і місце на кордоні, однак до вступу на “митний кордон” країни, зазначеної в договорі

Продавець несе всі витрати і ризики з доставки товару. Умови даної групи вигідні для покупця

DES

Доставлено франко-строп судно

Зобов’язання продавця по поставці вважається виконаним після того, як товар наданий покупцю на борт судна не очищеним від мита на імпорт у погодженому порту призначення. Продавець має нести всі витрати і ризики, пов’язані з доставкою товару в погоджений порт призначення.

DEQ

Доставлено франко-набережна (мито сплачене)

Зобов’язання продавця по поставці вважається виконаним після того, як він надав товар у розпорядження покупця на набережній (товарній пристані) у погодженому порту призначення й очищеним від мита на імпорт.

DDU

Доставлено, мито не сплачене

Зобов’язання продавця по поставці вважаються виконаними після того, як він надав товар у розпорядження покупця в погодженому місці країни імпорту.

DDP

Доставлено, мито сплачене

Зобов’язання продавця по поставці вважаються виконаними після того, як він надав товар у погодженому місці країни імпорту.

Продавець зобов’язаний нести ризики і витрати, включаючи мита, податки та інші збори, по поставці в це місце товару, очищеного від мита на імпорт. У той час як умова EXW означає мінімальні зобов’язання продавця, умова DDP означає максимальні зобов’язання.