Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД ІІ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

2. Організація міжнародної оптової торгівлі

Організація проведення оптових операцій включає виконання безлічі заходів і процедур, які можна об'єднати в три групи:

  • підготовчо-передконтрактна робота,

  • переговорно-контрактна робота

  • виконання зовнішньоторговельних контрактів.

Основним завданням підготовчого етапу є вибір зовнішньоторговельного партнера із великої кількості потенційних контрагентів.

Щоб зробити правильний вибір необхідно проаналізувати багато аспектів комерційної діяльності:

- стану і динаміки товарного ринку, його місткості і рівня монополізації;

- аналізу основного контингенту виробників і посередників на даному ринку і усталеної системи реалізації основної частки аналогічного товару;

- ознайомлення із усталеними на спеціалізованому ринку торговельними звичаями

- вивчення особливостей зовнішньоторговельної політики окремих країн.

Для вибору зовнішньоторговельного партнера важливе значення має також його платоспроможність, бізнесовий імідж на ринку і відповідність масштабам запланованої оптової операції

3. Види міжнародних оптових операцій та методи їх здійснення

Міжнародний обмін (реалізація) оптових партій товарів у натурально-речовій формі здійснюся в наступних формах:

  • операції купівлі-продажу товарів за вільноконвертовану валюту – експортно-імпортних операцій;

  • зустрічних (товарообмінних) операцій по міжнародному товарному ринку;

  • операцій за участю міжнародних операцій на міжнародному товарному ринку;

  • операцій за участю елементів інфраструктури міжнародного торгового ринку – допоміжних операцій, які забезпечують міжнародний товарообмін.

Операції купівлі-продажу товарів за вільноконвертовану валюту мало відрізняються від аналогічних операцій на внутрішньому ринку. Основними відмінностями міжнародних від вітчизняних оптових операцій є:

    • наявність вітчизняного гуртового оператора в межах укладених ним міжнародних договорів закордонних підприємств;

    • укладення договору може відбуватися в іноземній валюті – за угодою сторін;

    • позачергове відправлення сторонами митних формальностей у зв’язку з обов’язковим перетином товаром державних кордонів.

Суть зустрічних (товарообмінних) операцій по міжнародному товарному ринку полягає в погодженні сторонами міжнародного контракту зустрічних постачання товарів на компенсаційні основі. Під час проведення зустрічних гуртових операцій партнери по договору беруть на себе зустрічні зобов’язання : експортер – купити, а імпортер продати товар.

Зустрічні товарообмінні операції поділяються на наступні види:

    • товарообмінні компенсаційні операції бартерного типу – це операції взаємного постачання товарів міжнародними підприємствами на без валютній основі. При цьому експорт товару заміщується імпортом іншого виду товарів цієї ж вартості, а валютні розрахунки не проводяться. Вони в свою чергу поділяються на

      • одноразові - коли угода складається один раз

      • довготермінові (глобальні) - вкладаються, як правило між крупними товаровиробниками, міністерствами, відомствами на закупівлю сировини стратегічного значення. Наприклад, Росія платить Україні за використання газотранспортної системи природнім газом

    • компенсаційні операції суто комерційного типу мають своєю особливістю поєднання елементів операцій купівлі-продажу і зустрічних поставок. Вони передбачають виконання протягом певного періоду двох зустрічних контрактів купівлі-продажу. При цьому контрагенти виконують взаємні зобов’язання щодо поставок товарів так і щодо фінансових зобов’язань. Є два підприємства В Україні і в Молдові. Обидва підприємства продають одне одному певний товар і в той же час розраховуються між собою валютою в повному обсязі

    • у галузі виробничого міжнародного співробітництва практикуються такі види компенсаційних операцій: довготермінові угоди із зворотною закупівлею товарів, операції з „розподілу продукції” і операції типу „розвиток-імпорт”. Такі види зустрічного постачання обладнання, технологічних ліній, сировини здійснюється в межах міждержавної виробничої кооперації, не носять чітко вираженого торговельного характеру.

Торговельно-посередницькі операції в міжнародній оптовій торгівлі – це операції, що виконуються з дозволу і за дорученням експортера абсолютно незалежними від нього торговельними посередниками на підставі додатково укладеної між ними угоди про посередництво або договору-доручення. Вони поділяються на наступні види:

  • операції з перепродажу – по суті ні чим не відрізняються від простої оптової торгівлі за участю посередника. Відмінністю є те, що одним із учасників є нерезидент.;

  • комісійні операції – поділяються на:

- операції комісії - складається договір комісії де комісіонер бере товар для реалізації за кордоном, але не має на нього права власності і не несе ризиків відносно цього товару; прибуток комісіонера при цьому – комісія, певний відсоток. Наприклад, українське підприємство-комісіонер бере для реалізації у польського підприємства певний товар. Українське підприємство не має власності на цей товар і, якщо випадково товар було пошкоджено в дорозі, українське підприємство не несе витрат. Але, всі доходи від реалізації цього товару належать польському підприємству, а нашому підприємству буде належати лише обумовлений відсоток – комісія ;

- операції консигнації - договір передбачає реалізацію консигнатором (продавцем) товарів консигнанта (власника) із складу, що знаходиться в країні консигнатора від власного імені, але за кошт консигнанта протягом певного періоду за визначену винагороду. Такий вид операцій є вигідним для консигнатора для продажу товарів на невивченому ринку. По своїй суті такий вид операцій відрізняється від простих комісійних операцій, що в цьому випадку продавець має не відсоток, а визначену суму.

  • агентські операції здійснюються агентом (виконавцем), відповідно до агентської угоди. Особливістю цієї посередницької операції є те, що агент ніколи не виступає від свого імені, а завжди іде як посередник. Розрізняють агентів торговельних і посередницьких. Торговельні - здійснюють експортно-імпортні операції, вкладають договори, а посередницькі лише шукають покупців чи продавців.

  • брокерські посередницькі операції близькі за своєю суттю до агентських, але спеціалізуються на обмеженій кількості видів біржових або аукціонних товарів і місце діяльності обмежується біржовими та аукціонними торгами.

Операції за участю елементів інфраструктури міжнародного товарного ринку - це комерційні операції, що здійснюються за допомогою наступних елементів інфраструктури міжнародного товарного ринку : міжнародні біржі, аукціони, торги, оптові виставки і ярмарки. Брокерські посередницькі операції також здійснюються за допомогою бірж, але не міжнародних, а тих що охоплюють ринок країни.

Обмін послугами проводять за допомогою таких різновидів комерційних операцій:

    • операцій з обміну досягненнями науково-технічного прогресу;

    • операцій з обміну інженерно-технічними послугами;

    • орендних (лізингових) операцій;

    • операцій з надання туристичних та інших послуг.

Операції з торгівлі науково-технічними знаннями - це купівля-продаж результатів науково-технічних досліджень у вигляді патентів, товарних знаків, технології ноу-хау.

Інжинірингові послуги включають в себе створення для замовлення комплексу інженерно-технічних послуг на етапах будівництва, проектування будь-якого господарського суб’єкта

Орендні або лізингові операції полягають в передаванні орендодавцем майна (товару, обладнання, машин тощо) нерезиденту за кордон на визначений термін за обумовлену плату.

Одноразові бартерні операції

ОПЕРАЦІЇ З ПЕРЕПРОДАЖУ

Довготермінові бартерні операції

Короткострокові

Середньострокові