Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД ІІ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1. Розрахунок точки беззбитковості в кількісному вираженні (шт.)

З математичної точки зору ця точка (у шт.) визначається виходячи з того, що операційний прибуток (EBIT) дорівнює сукупним доходам мінус змінні та постійні операційні витрати:

EBIT = Ц(Опр) – Взмін(Опр) – Впост =

= Опр(Ц – Взмін) – Впост, де

EBIT — операційний прибуток до сплати податків;

Ц — ціна за одиницю продукції;

Взмін — змінні витрати на одиницю продукції;

(Ц – Взмін) — маржа для однієї одиниці продукції;

Опр — кількість виробленої та проданої продукції, шт.;

Впост — постійні витрати.

У точці беззбитковості (Обеззбит) операційний прибуток (EBIT) дорівнює нулю. Отже:

Обеззбит = Впост : (Ц – Взмін)

Додаткове нарощування обсягів продажів виробленої та проданої продукції (більше точки беззбитковості) забезпечує одержання прибутку. Аналогічним чином при зниженні обсягів нижче точки беззбитковості утворюються збитки.

2. Розрахунок точки беззбитковості у вартісному вираженні (грн.)

Іноді виникає необхідність обчислити положення точки беззбитковості виходячи не з кількості виробленої та проданої продукції, а з обсягу продажів у гривнях. Цей метод особливо актуальний для підприємств, які мають широкий асортимент продукції. Визначаючи загальну точку беззбитковості для фірми, що має широкий асортимент продукції, припускаємо, що обсяг продажів кожного виду продукції становить постійну частку в загальному обсязі продажів даної фірми.

Точка беззбитковості в грошовому вираженні обчислюється за формулою:

Дбеззбит = Впост + (Взмін(беззбит) : Дбеззб) х Дбеззб, де

Дбеззбит — дохід, що забезпечує беззбитковість фірми;

Впост — постійні витрати;

Взмін(беззбит) — сукупні змінні витрати в точці беззбитковості.

Оскільки в лінійному аналізі беззбитковості припускається постійний взаємозв’язок між сукупними змінними витратами та обсягом продажів, відношення (Взмін(беззбит) : Дбеззб) можна замінити на відношення сукупних змінних витрат до обсягу продажів для будь-якого обсягу продажів. Наприклад, для одержання необхідного співвідношення (Взмін : Д) можна використовувати показники з останнього звіту фірми про доходи. Отже, після нашої заміни ми маємо таку формулу:

Дбеззбит = Впост : (1 – Взмін : Д)

Кінцеве рішення про налагодження прямих зв'язків приймається в тому випадку, коли обсяг закупівель від і-го постачальника буде забезпе­чувати точку беззбитковості закупівель.

Зміст і характер прямих договірних зв'язків регулюється підписа­ними цими суб'єктами договорами.

5. Оптові закупівлі товарів на основі товарообмінних операцій

В останні роки на внутрішньому ринку широкого розповсюдження набули товарообмінні операції (зустрічна торгівля).

Товарообмінні операції (операції зустрічної торгівлі) — це такі операції, в межах яких передба­чаються зустрічні зобов'язання продавця закупити у покуп­ців товари на частину або повну вартість товарів, що по­стачаються покупцю.

Бурхливий розвиток товарообмінних операцій в Україні в останні роки викликаний кризою платіжно-фінансової системи і, як наслідок, кризою неплатежів, коли контрагенти не в змозі розраховуватися за по­стачання товарів грошима.

За економічною природою товарообмінні операції ділять на: операції натурального обміну (бартерні угоди); операції в межах про­мислового співробітництва (компенсаційні угоди); угоди з давальниць­кою сировиною.

Бартерні угоди і угоди з давальницькою сировиною широко засто­совуються на внутрішньому ринку, а компенсаційні угоди більше розпо­всюджені у міжнародній торгівлі.

Під час здійснення товарообмінних операцій оформляються такі основні види угод .

Бартерні угоди включають обмін товарів певної вартості на інші товари рівної вартості без грошової оплати. Пропорції обміну при цьому визначаються, як правило, з врахуванням співвідношення цін на товари, що підлягають обміну, на світовому ринку (або середніх вітчиз­няних), якості продукції та умов постачання

Характерною рисою бартерних операцій є оформлення одного кон­тракту, в якому фіксуються натуральні обсяги товарів, що обмінюються за збалансованими цінами. Рух зустрічних потоків товарів при цьому відбу­вається, як правило, одночасно, і на кількість товарів, що передаються сто­ронами, не впливає зміна цін на них на ринку.

Об'єктами цих операцій є обмежені набори однорідних товарів, пе­реважно сировинного походження, що практично виключає можливість маневрування товарними ресурсами. У зв'язку з цим бартер у чистому ви­гляді найменше розповсюджений у зустрічній торгівлі.

Зовнішньоторговельні бартерні угоди використовуються лише під час реалізації разових партій продукції, неконкурентноспроможних това­рів, або за відсутності валюти і власної інфраструктури.

Компенсаційні угоди - це такі угоди зустрічної торгівлі, які передбачають оплату поставленої продукції, машин, обладнання, а також надання послуг шляхом, наступного зу­стрічного постачання готових товарів і надання послуг, ви­роблених з використанням, раніше одержаної продукції.

Схема компенсаційної угоди

Компенсаційні угоди використовуються в тих випадках, коли конт­рагенти не володіють необхідними платіжними коштами. В цих ситуаціях постачальник продає свої товари контрагенту з умовою, що останній, ви­користовуючи ці товари у виробництві, як оплату здійснить постачання продукції, виготовленої з використанням раніше поставлених постачаль­ником напівфабрикатів, сировини, товарів або послуг з кредитування ви­робництва.

Відповідно до компенсаційної угоди кожна сторона готує два спис­ки товарів: в одному - номенклатура товарів, які сторона хотіла би отри­мати, в другому - номенклатура товарів для продажу. Після погодження номенклатури товарів і цін на них ці два списки додаються до компенса­ційної угоди і є невід'ємною її частиною.

Специфіка даної угоди полягає в тому, що у випадку неможливості виконання однією із сторін постачання обумовлених в угоді товарів, вона може відкрити рахунок в банку своєї країни на користь контрагента, який може отриману суму використати тільки в країні боржника, тобто здійс­нюються взаємні розрахунки у формі клірингу.

Угоди з давальницькою сировиною но­сять компенсаційний характер і стосуються сировин­них товарів. Угода полягає в передаванні однією стороною сировини для переробки на наявних вільних потужностях другої сторони і одержанні певного об­сягу напівфабрикатів або готової продукції із цієї сировини. Частина продукції залишається другій стороні як компенса­ція за переробку.

Схема угоди з давальницькою сировиною

Товарообмінні угоди вигідні в тому випадку, якщо нема можливості вкласти звичайний договір купівлі-продажу чи поставки. Розвиток товарообмінних операцій свідчить про недосконалість товарно-грошового обігу і негативні тенденції в економіці країни.