Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД ІІ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

3. Порядок формування та регулювання асортименту товарів на оптових підприємствах п оняття про товарний асортимент

Важливим завданням комерційних структур на ринку товарів і послуг є правильне формування асортименту товарів для найбільш повного задоволення попиту споживачів.

Асортимент – (від франц. assortiment) – комплект, сукупність сортів.

Асортимент товарів - це перелік товарів, їх різновидностей, сортів тощо, об’єднаних або поєднаних за певною ознакою (наприклад, за сировинним, виробничим чи споживчим призначенням).

Увесь асортимент товарів народного споживання поділяється на дві товарні галузі: продовольчі і непродовольчі товари, які в свою чергу поділяються на товарні групи, до складу яких входять товари, об’єднані за однорідністю сировини (молоко і молочні товари, м’ясо і м’ясопродукти, тканини, вироби зі шкіри), споживчим призначенням (дієтичні продукти, галантерея, спорттовари) тощо.

Товарні групи поділяються на товарні підгрупи, до складу яких входять однорідні за ознакою спільності виробничого походження товари.

Наприклад, товарна група взуття ділиться на підгрупи шкіряного, текстильного, валяного і гумового взуття; група посуду складається з підгруп металевого, скляного фарфоро-фаянсового посуду.

Під видом товару розуміють однакові товари різноманітного призначення (верхній одяг – чоловічий, жіночий, дитячий; меблі – для вітальні ,для спальні тощо). Всередині кожного виду товари можуть відрізнятися між собою один від одного особливими ознаками (артикулами, сортами тощо), тобто поділятися на окремі різновидності.

З урахуванням поділу товарів на групи, підгрупи та види прийнято виділяти груповий і внутрішньогруповий (розгорнутий) асортимент товарів.

Груповий асортимент – це перелік товарних груп, включених в номенклатуру.

Внутрішньогруповий (розгорнутий) асортимент – це деталізація групового асортименту за конкретними видами і різновидностями товарів.

В асортименті продовольчих і непродовольчих товарів розрізняють товари простого і складного асортименту.

До товарів простого асортименту відносять товари, що складаються з невеликої кількості видів чи сортів (нп. цукор, овочі, сіль, віконне скло, господарське мило тощо).

Товари, що в межах одного виду мають свою внутрішню класифікацію за різними ознаками (фасон, розмір, забарвлення тощо) відносяться до товарів складного асортименту (кондитерські вироби, взуття, одяг тощо)

Розрізняють виробничий і торговий асортимент.

Виробничий асортимент – це номенклатура товарів, що випускаються промисловими і сільськогосподарськими підприємствами чи іншими виробниками.

Торговий (широкий) асортимент – включає асортимент товарів, що випускаються багатьма підприємствами (і с/г і промисловими).

Перетворення виробничого асортименту в торговий по товарах простого асортименту здійснюється безпосередньо в роздрібній торговій мережі. Основна маса товарів складного асортименту підлягає перетворенню вже на оптових підприємствах торгівлі.

Порядок формування та регулювання асортименту товарів на оптових підприємствах

Формування асортименту - це процес підбору груп, видів і різновидностей товарів відповідно до попиту населення з метою найбільш повного його задоволення.

Основою формування асортименту у всіх ланках товаропросування є торговий асортимент роздрібних торгових підприємств.

Документом, що сприяє правильному формуванню асортименту на конкретних оптових підприємствах, є асортиментний перелік товарів.

При розробленні обов’язкового асортиментного переліку слід виходити з необхідності:

  • забезпечення рентабельності роботи підприємства;

  • товаропостачання роздрібної торгової мережі широким асортиментом товарів;

  • наявності обігових коштів для закупівлі товарів та можливостей залучення кредитів.

В асортиментному переліку товарів оптового підприємства передбачається групова і внутрішньогрупова структура асортименту товарів. При цьому для кожного виду товарів визначається кількість різновидностей асортименту , які пропонуються оптовим покупцям

Асортиментні переліки товарів розробляються для торгових складів відповідно до попиту оптових покупців (роздрібних торгових підприємств), щоб забезпечити безперебійне товаропостачання покупців товарами у відповідності до попиту населення.

Асортиментні переліки товарів для складів оптових баз розробляються, як правило, в два етапи.

На першому етапі встановлюється груповий асортимент. Основою для його визначення є маркетингові дослідження в сфері цільового ринку (це попит на товари магазинів та інших підприємств роздрібної торгівлі).

На другому етапі розраховується кількість різновидів кожного виду товару асортиментного переліку (відповідно до замовлень покупців).

Основою для розробки асортиментних переліків є укладені договори з постачальниками та покупцями.

Головною метою розробки обов’язкових асортиментних переліків є необхідність створення контролю за повнотою і стабільністю асортименту товарів на складах і постачання ними оптових покупців цільового ринку

В процесі діяльності оптового підприємства асортиментні переліки можуть змінюватися відповідно до змін попиту на товари, виходу на ринок нових товарів та інших факторів.

Для того щоб асортиментні переліки насправді сприяли створенню достатнього і стабільного асортименту, необхідно постійно контролювати наявність на складі всіх товарів зазначених в переліку в тій кількості що потребують роздрібні торгові підприємства.

Контроль за наявністю на оптовому підприємстві необхідних товарів здійснюють товарознавці-комерсанти.

Для цього використовуються картки кількісно – сумового обліку, які зведені в картотеки для кожної товарної групи.

Картотеку рекомендується ділити на три частини. Перша частина – картки на товари, яких достатньо на складах. Друга частина - товари, які закінчуються. Третя товари, яких на даний момент нема на складі. При цьому рекомендується для кожного виду карток використовувати різні кольори.

На сучасному етапі доцільно використовувати інформаційні системи для регулювання асортименту товарів на підприємстві.