Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
покропивний 2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
7.64 Mб
Скачать

20.3. Ліквідація збанкрутілих підприємстІв (організацій)

Причини ліквідації (припи^еньня діяльності) підприємств та організацій можуть бути різними. І Головними є такі: 1) вартість машна боржника продовжує знецінюватися, і бракує будь-якої мож- ливості її відновлення; 2) жодна юридична чщ фізична особа не звернулася до відповідного органу із заявою пр-о приведення рест- руктуризації або санації боржника; 3) жодний поданих реструк- туризаційних чи санаційних планів не було схвашено кредиторами; 4) запропонований план виходу підприємства (організації) з кри- зового стану з тих чи тих причин неможливо реалізувати.

Рішення про ліквідацію боржника може ухлшщти суд з влас- ної ініціативи чи на клопотання розпорядника майна, кредито- ра, зборів чи комітету кредиторів. Відтак Арбітражний суд прий- має відповідну постанову про визнання боржника банкрутом, яка надсилається всім учасникам, причетним до цього процесу (засновнику визнаної банкрутом юридичної осюби; власнику майна банкрута або вповноваженому ним органу; б>анку, клієнтом якого є банкрут; органу, що зареєстрував банкрута як суб'єкта підприємницької діяльності; усім кредиторам; уесім учасникам угод, що в них боржник бере участь; усім учасникам арбітраж- ного процесу; державній службі зайнятості; відповідним проф- спілковим органам). Цією постановою призначаються також ліквідатори з представників зборів кредиторів, банків, фінансо- вих органів, а також з Фонду державного майна, якщо банкру- том визнано державне підприємство або організащію.

Призначені арбітражним судом ліквідатори утворюють ліквіда- ційну комісію, якій надаються широкі повноваження. До ліквіда- ційної комісії переходить право розпоряджання майном банкрута і всі його майнові права та обов'язки. Ліквідаційна комісія: управляє майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оціїнку майна; ви- значає ліквідаційну масу і розпоряджається нею; івживає заходів для стягнення дебіторської заборгованості; реалізує міайно збанкруті- лого підприємства (організації) і здійснює інші захощи, спрямовані на задоволення вимог кредиторів.

Ліквідаційною масою є майнові активи банкрута, на які, з ме- тою погашення боргу, може бути звернене стягнення на вимогу кредиторів. Мається на увазі все майно боржника', Щ° належить, йому з права власності або повного господарського відання. Якщо суб'єкт банкрутства є засновником або учасником ігосподарського) товариства та відповідно власником частки в ста^гУтн0МУ ФонД|і товариства, зазначена частка підлягає викупу або' вилученню зіі статутного фонду способом його зменшення; одср>каіНІ кошти вклю-- чаються до складу ліквідаційної маси. Орендойагіе1 маин0 виклю- чається з ліквідаційної маси.

Оцінка ліквідаційної вартості збанкрутілого підприємства має певні особливості, зумовлені характером незвичайної ситуації. Го- ловна особливість полягає в тім. що цс активний вид оцінки, на підставі якої приймаються певні управлінські рішення, здійсню- ються певні практичні дії. Крім того, оцінка ліквідаційної вартості підприємства безпосередньо впливає на інтереси третьої сторони (крім замовників і оцінювачів), а саме: кредиторів, інвесторів, су- дових органів.

На думку провідного американського оцінювача Ш. Пратта, ліквідаційна вартість — це чиста грошова сума, яку власники (влас- ник) підприємства можуть одержати за ліквідації підприємства і окремого розпродажу його акгивів.

У світовій практиці розрізняють поняття упорядкованої та при- мусової ліквідації, а також відповідно терміни «упорядкована ліквідаційна вартість» і «вимушена ліквідаційна вартість». За упо- рядкованої ліквідації продаж активів здійснюється протягом ви- значеного (розумного) строку з тим, щоб одержати за них найвищу можливу ціну. Для найбільш неліквідних активів цей період може становити до двох років. Вимушена ліквідація передбачає негай- ний розпродаж активів, як правило, усіх одночасно (на одному аук- ціоні). Спеціалісти розрізняють також ліквідаційну вартість при- пинення функціонування активів підприємства. У цьому разі акти- ви списуються.

Величина ліквідаційної вартості від продажу активів, очищена від супутніх витрат, дисконтується на дату оцінки за ставкою дис- конту, яка враховує ризик, пов'язаний із цим продажем. Ліпше, ува- жає Ш. Пратт, продавати окремо активи, ніж ціле підприємство. Тоді сума виручки є, як правило, вищою.

Зарубіжна практика виокремлює певні етапи технологічної по- слідовності процесу розрахунку впорядкованої ліквідаційної вар- тості підприємства:

  • перший етап — розробка календарного графіка ліквідації ак- тивів підприємства;

  • другий етап — оцінка поточної вартості активів з урахуван- ням витрат на їхню ліквідацію;

• третій етап — обчислення обсягів зобов'язань підприємства;

• четвертий етап — визначення різниці між поточною (скориго- ваною) вартістю активів і величиною зобов'язань підприємства.

Для визначення ліквідаційної вартості активів використовуються дані балансу підприємства, розраховується ринкова вартість земель- них ділянок, вартість інших активів за різними методами оцінки (акумуляції активів, порівняльним або ринковим, дохідним).

Визначення ліквідаційної маси здійснюється з мстою реалізації активів банкрута і за необхідності майна інших осіб, які відповіда- ють за його зобов'язаннями, для розподілу виручених коштів між кредиторами.

Визнання в установленому порядку боржника банкрутом має певні юридичні наслідки: • по-перше, припиняється підприємницька діяль- ність такого боржника (підприємства, організації): • по-друге, до ліквідаційної комісії переходить право розпоряджання майном банкрута і всі його майнові права та обов'язки:

  • по-третє, вважаються такими, що минули, строки всіх борго- вих зобов'язань банкрута;

  • по-четверте, припиняється нарахування пені й відсотків на всі види заборгованості підприємства-банкрута (організації).

Рішення про продаж майна банкрута за погодженням зі збора- ми (комітетом) кредиторів приймає ліквідаційна комісія, яка ви- значає порядок продажу названого майна (склад, умови і строки придбання майна).

Реалізація майнових активів банкрута провадиться через викуп у разі надходження лише однієї пропозиції; якщо пропозицій над- ходить дві або більше, то призначається проведення конкурсу чи аукціону.

У світовій практиці загальновживаними способами реалізації є такі: продаж одному чи кільком покупцям; продаж на аукціоні або з допомогою тендера; надання в оренду одному чи кільком орендарям усіх або частини майнових активів банкрута з даль- шим розподілом коштів, виручених від оренди, між кредитора- ми; передання заставленого майна заставодержателю; залишен- ня боржникові збиткового майна або такого, що має незначну цінність і не впливає на збільшення майнових активів. Можна використовувати й будь-які інші способи реалізації, затверджені в судовому порядку.

У разі, коли суб'єктом банкрутства є унітарне державне підприє- мство або господарське товариство, у статутному фонді якого пе- реважна частка майна належить державі, проведення аукціону (кон- курсу) здійснюється органом приватизації. У разі, коли суб'єктом банкрутства є юридична особа, заснована на недержавній формі власності, ліквідаційна комісія може або безпосередньо проводи- ти аукціон, або доручити його проведення спеціалізованому ліцен- зованому підприємству (установі).

Усі форми продажу майна банкрута (через викуп, на аукціоні, за конкурсом) оформляються договорами купівлі-продажу, який укладається між ліквідаційною комісією від імені підприємства- банкрута та покупцем.

Ліквідаційна комісія за погодженням зі зборами (комітетом) кредиторів визначає послідовність реалізації об'єктів ліквідацій- ної маси та критерії їхнього відбору для продажу, оскільки допус- кається продаж як цілісних майнових комплексів, так і окремого індивідуально визначеного майна, об'єктів незавершеного будів- ництва або законсервованих об'єктів.

Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення претензій креди- торів (рис. 20.4). Вимоги кожної наступної черги задовольняються після повного задоволення ви- мог попередньої. За браком майна для повного задоволення всіх вимог однієї черги претензії задовольняються пропорційно сумі, належній кожному кредиторові.

Вимоги, не задоволені за браком майна, уважаються погашени- ми. Не розглядаються і вважаються погашеними також вимоги, за- явлені після закінчення строку, встановленого для пред'явлення претензій.

Майно (крім коштів державних підприємств-банкрутів), що за- лишилося після задоволення вимог кредиторів і членів трудового колективу, передається власникові або відповідному органу прива- тизації для реалізації, якщо арбітражний суд прийняв ухвалу про ліквідацію юридичної особи-боржника.

Кошти, що залишилися після задоволення державним під- приємством-банкрутом вимог кредиторів і членів трудового ко- лективу, зараховуються до відповідного позабюджетного фонду приватизації.

Після завершення реалізації майнових об'єктів, що входять до складу ліквідаційної маси і є необхідними для повного задоволен- ня всіх вимог кредиторів, та розподілу виручених сум між креди- торами ліквідаційна комісія складає й подає в Арбітражний суд ліквідаційний баланс.

У ліквідаційному балансі мають бути відображені показники обсягу майнових активів (ліквідаційної маси), дані їхньої інвента- ризації, відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з по- силанням на укладені договори купівлі-продажу, а також суми роз- поділу виручених коштів поміж кредиторами.

Результати розгляду арбітражним судом ліквідаційного балансу становлять кінцевий етап ліквідаційної процедури. Арбітражний суд виносить ухвалу про затвердження ліквідаційного балансу в разі, коли ліквідаційна комісія належним чином здійснила заходи для виявлення та реалізації всіх майнових активів, що підлягали включенню до ліквідаційної маси, і в установленому порядку роз- поділила одержані суми між кредиторами.

Якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволен- ня вимог кредиторів не залишилося майна і не надійшло будь-яких заперечень, арбітражний суд виносить ухвалу про ліквідацію цієї юридичної особи.

У разі, коли Арбітражний суд доходить висновку, що ліквіда- ційна комісія не виявила або не реалізувала всіх наявних майно- вих активів, необхідних для повного задоволення кредиторів, він виносить ухвалу про призначення нових ліквідаторів.

Нова ліквідаційна комісія знову здійснює всі етапи ліквідації підприємства.

Комітет кредиторів (за браком такого — збори кредиторів) або будь-який окремий кредитор можуть опротестувати ліквідаційний

баланс.

Після розгляду заперечень Арбітражний суд ухвалює рішення щодо затвердження (не затвердження) балансу. Після затвердження ліквідаційного балансу:

1) суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи борж- ника;

  1. оприлюднює цю ухвалу;

  2. звільняє ліквідаторів від виконання своїх обов'язків.

У разі незатвердження звіту суд може висунути вимогу про ви- правлення виявлених недоліків або, як уже було сказано, призна- чити нових ліквідаторів.

Отже, справа про банкрутство вважається закритою тільки після затвердження плану реструктуризації чи санації майна боржника або після затвердження ліквідаційного балансу.

Згідно з чинним законодавством, якщо майна банкрута вис- тачило, щоб задовольнити всі вимоги кредиторів, він уважаєть- ся вільним від боргів і може продовжити свою підприємницьку діяльність. Арбітражний суд має право винести ухвалу про ре- організацію (ліквідацію) юридичної особи тільки тоді, коли в неї залишилось майнових активів менше, ніж потрібно для її функ- ціонування згідно із законодавством, або на клопотання влас- ників її майна.

Питання для самостійного поглибленого вивчення

  1. Сутнісна багатоаспектна характеристика банкрутства підприє- мства (організації).

  2. Система ознак настання банкрутства підприємства (органі- зації) як економічного явиша.

  3. Виявлення та аналіз причин (чинників) банкрутства суб'єктів господарювання.

  4. Послідовні етапи порушення справи про банкрутство підприє- мства (організації).

  5. Загальновживані у світовій практиці господарювання методи визначення можливості банкрутства підприємства (організації).

  6. Організаційні аспекти процесу порушення справи про банк- рутство окремих суб'єктів господарювання.

  7. Можливі наслідки визнання банкрутами тих чи тих юридич- них осіб.

  8. Процедура ліквідації (припинення діяльності) збанкрутілих підприємств та організацій.