Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
184940_647F1_podderogin_a_m_finansi_pidpriemstv...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

69 Розділ 4

ставок продукції за попередню оплату; поставок, які будуть опла­чені протягом одного-трьох місяців після відвантаження; поста­вок за бартером; змін дебіторської заборгованості. Узагальнення такої інформації дає змогу спрогнозувати реальне надходження грошових коштів у плановому періоді (місяць, квартал, рік).

Планову виручку від реалізації продукції визначають мето­дом прямого рахунку. За його використання виручка від реалізації визначається множенням кількості реалізованих виробів на їхню реалізаційну ціну і додаванням отриманих сум за всією номенк­латурою виробів.

Виручку від реалізації кожної номенклатури виробів визнача­ють за формулою:

В —Р Ц ,

де В — виручка,

Р — кількість реалізованих виробів,

Ц — ціна реалізації кожного виробу.

Обсяг реалізації можна розрахувати укрупненим методом ви­ходячи з товарного випуску виробів у плановому періоді, додаю­чи залишки виробів на початок планового періоду і віднімаючи такі на кінець планового періоду. Плановий обсяг реалізації роз­раховують за формулою:

Р = 3і +Т-32,

де Р — обсяг реалізації в плановому періоді;

31 — залишки кожного виду готових виробів на складі та від­вантажених на початок планового періоду;

Т — випуск товарної продукції в плановому періоді;

32 — залишки кожного виду виробів на складі на кінець пла­нового періоду.

Реалізаційні ціни в плановому періоді визначають на підставі цін базового періоду, які коригують на передбачувані зміни в пла­новому періоді, у тому числі з урахуванням попиту і пропозиції.

Порядок обчислення обсягу реалізації та виручки методом прямого рахунку наведено в табл. 3.1.

Коли асортимент виробів надто великий, розрахунок плану реалізації можна здійснювати комбінованим методом. Виручку від реалізації основних видів продукції визначають методом пря­мого рахунку, а для обчислення виручки від реалізації виробів іншого асортименту користуються укрупненим методом. Для розрахунку беруть товарний випуск за всією номенклатурою за­лишків виробів, додають до нього вартість залишків на початок планового періоду і віднімають очікувані залишки на кінець пла­нового періоду за відпускними вільними цінами і за собівартістю (табл. 3.2).

Гооиіові надходження підприємств

69

Таблиця 3.1

РОЗРАХУНОК ВИРУЧКИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ

і Й я

у тім числі

Вартість без ак­цизного збору і ПДВ, тис. грн

Номенклатура

Повна собівар­тість, тис. грн

Вартість у віл них відпускні цінах, тис. гр

акцизний збір, тис. грн

податок на до­дану вартість, тис. грн

Прибуток(+) або збиток (-), тис. грн

Основна продукція (товар­ний випуск)

А

480

633,6

105,6

528

+ 48

Б

150

187,7

31,3

156,4

+ 6,4

В

240

302,4

228

50,4

252

+ 12

Г

400

782,4

228

130,4

424

+ 24

Усього основної продукції

1270

1906,1

228

317,7

1360,4

+90,4

Усього реалізації основних видів продукції з урахуван­ням зміни її залишків

1345

2146,1

228

487,7

1430,4

+ 85,4

Інші види продукції

210

270

+ 60

Загальний обсяг реалізації

1555

1700,4

+ 145,4

Таблиця 3.2

УКРУПНЕНИЙ МЕТОД РОЗРАХУНКУ ВИРУЧКИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ

у тім числі

Є

Показник

Собівартість продуки тис. грн

Вартість реалізованої продукції за вільнимі цінами, тис. грн

акцизний збір, тис. грн

податок на додану вартість, тис. грн

Вартість реалізованої продукції без акцизне збору і ПДВ, тис. ірн

Прибуток (+) або зби ток (-), тис. грн

Залишок готової продукції на початок планового періоду

40

60,7

10,1

50,6

10,6

Товарний випуск продукції в плановому періоді

220

333,7

55,7

278,0

58,0

Залишок готової продукції на кінець планового періоду

50

75,8

12,6

63,2

13,2

Усього

210

318,6

53,2

265,4

55,4

ки)

Розділ 4

Виручка від реалізації продукції, робіт і послуг є основним джерелом відшкодування коштів на виробництво і реалізацію продукції, утворення доходів і формування фінансових ресурсів. За ринкової економіки обсягам продажу і виручці приділяється особлива увага. Від величини виручки залежить не тільки внут­рішньовиробниче відшкодування витрат і формування прибутку, а й своєчасність і повнота податкових платежів, погашення бан­ківських кредитів, які впливають на рівень виплачених відсотків, що в кінцевому підсумку позначається на фінансовому результаті діяльності підприємства.

Визначаючи суми грошових надходжень, слід ураховувати за­лежність між ними, обсягом реалізації і зміною залишків дебі­торської заборгованості, бо остання в Україні з року в рік зрос­тає. Основна частка її — це заборгованість за внутрішніми розрахунками між підприємствами України. Залишається високою питома вага простроченої дебіторської заборгованості, що нега­тивно впливає на грошові надходження підприємств.

Залежність грошових надходжень від реалізації продукції (ро­біт, послуг) від зміни дебіторської заборгованості визначається так:

Сума грошових надходжень = Сума реалізації + + Дебіторська заборгованість на початок періоду - - Дебіторська заборгованість на кінець періоду.

Для того щоб визначити суму грошових надходжень, треба прогнозувати величину дебіторської заборгованості станом на кі­нець періоду, що аналізується:

с Б

де Ос — строк погашення дебіторської заборгованості (строк оборотності);

ЛЯ — середні залишки дебіторської заборгованості;

Т — тривалість періоду, що аналізується (у нашому випадку 360 днів);

5 — виручка від реалізації продукції.

На суму грошових надходжень підприємства значно вплива­ють форми розрахунків з покупцями продукції.

За умови, що в майбутньому періоді характер розрахунків з покупцями не змінюватиметься, для визначення суми грошових надходжень можна скористатися обчисленим раніше значенням строку погашення дебіторської заборгованості. Тоді середні за­лишки дебіторської заборгованості в прогнозованому періоді можна розрахувати за формулою:

АЯ = ——.

Гооиіові надходження підприємств

71

Для точнішого розрахунку за цією формулою потрібно в чи­сельнику врахувати виручку, одержану за умови наступної опла­ти. Оскільки прогнозувати таке співвідношення на перспективу досить складно, то можна вважати прийнятним використання в чисельнику загальної прогнозованої величини виручки.

На величину грошових надходжень підприємств впливають як зовнішні, так і внутрішні фактори.

До зовнішніх факторів належать: кон'юнктура товарного та фондового ринків; форми розрахунків; умови та порядок банків­ського кредитування; система оподаткування підприємств; умови надання товарного кредиту; можливість залучення безоплатного цільового фінансування.

До внутрішніх факторів належать: життєвий цикл підпри­ємства; тривалість операційного циклу; невідкладність інвес­тиційних програм; сезонність виробництва і реалізації продук­ції; амортизаційна політика підприємства; коефіцієнт опера­ційного левереджу; фінансова підготовка менеджерів підпри­ємства.

Для забезпечення ефективності функціонування підприємст­ва необхідно оптимізувати грошові надходження. У коротко­строковому періоді це досягається через використання «системи прискорення — уповільнення платіжного обороту». Підприємс­твом розробляються заходи, спрямовані на прискорення грошо­вих надходжень і уповільнення їх виплат. Особливу увагу варто приділяти прискореному погашенню дебіторської заборгованос­ті. На підприємствах України понад 70—90 % дебіторської за­боргованості припадає лише на один її вид — дебіторську забо­ргованість за розрахунками за поставлену продукцію (наданий товарний кредит).

Крім доходів від реалізації продукції (товарів, послуг), під­приємство отримує інші операційні доходи, які включаються в доходи від операційної діяльності.

Інші операційні доходи включають доходи від операційної ді­яльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

До інших операційних доходів належать:

«дохід від реалізації іноземної валюти;

«дохід від реалізації інших оборотних активів (крім фінансо­вих інвестицій);

«дохід від оперативної оренди активів;

• дохід від операційної курсової різниці за операціями в інозем­ній валюті;

»одержані штрафи, пені, неустойки;

® дохід від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності;

ки)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]