Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
184940_647F1_podderogin_a_m_finansi_pidpriemstv...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

75 Розділ 4

Для наступного податкового періоду балансову вартість іно­земної валюти або заборгованість в іноземній валюті прирівню­ють до їх вартості, визначеної на кінець попереднього звітного періоду.

Курсові різниці, що виникають від фінансової та інвестицій­ної діяльності, є неопераційними.

Додатні курсові різниці від перерахунку грошових коштів у іноземній валюті та інших монетарних статей, пов'язані з опера­ційною діяльністю, класифікують як інші операційні доходи. »

Додатні курсові різниці, що виникають у процесі здійснення фінансових інвестицій у господарські одиниці за межами Украї­ни, відображаються^ складі іншого додаткового капіталу.

Від'ємну суму курсової різниці вираховують із суми власного капіталу підприємства.

У разі ліквідації господарської одиниці за межами України на­громаджена додатна сума курсових різниць, відображених у складі іншого додаткового капіталу, включається до складу до­ходу того звітного періоду, в якому визнано прибуток від реалі­зації фінансової інвестиції.

Одержані штрафи, пені, неустойки та інші санкції за по­рушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких є рішення суду, господарського суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування завданих збитків.

Відшкодування вартості раніше списаних активів (надхо­дження боргів, списаних як безнадійні).

^ Дохід від списання кредиторської заборгованості, що вини­кла в ході операційного циклу, після закінчення строку позовної давності (трьох років з дати її виникнення).

Одержані гранти, асигнування та субсидії.

3.3. Грошові надходження від інвестиційної, фінансової та іншої звичайної діяльності підприємств

За умов ринку зростає значення інвестиційної та фі­нансової діяльності підприємств. З прийняттям П(С)БО в Україні уточнено зміст цих видів діяльності. Поняття фінансової діяльності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку П(С)БО 4 («Звіт про рух грошових коштів»), інвестиційної — П(С)БО 5 («Звіт про власний капітал»).

Раціональне використання грошових коштів, пошук ефектив­них варіантів їх інвестування, які забезпечуватимуть додатко­вий дохід, є важливим напрямком інвестиційної діяльності під­приємства.

Гооиіові надходження підприємств

75

Інвестиційна діяльність дає можливість підприємству отриму­вати грошові надходження:

• від продажу основних засобів;

• реалізації нематеріальних активів;

• реалізації цінних паперів та інших довгострокових фінансо­вих інвестицій;

• повторного продажу власних акцій;

• погашення наданих позичок;

• отримання позичок;

• одержання процентів і дивідендів.

Слід зауважити, що оскільки підприємства намагаються роз­ширити і модернізувати виробничі потужності, то інвестиційна діяльність найчастіше призводить до відпливу грошових коштів.

Інвестиційна діяльність підприємства починається з розроб­лення інвестиційної стратегії. Інвестиційна стратегія — це фор­мування системи довгострокових цілей інвестиційної діяльності та вибір найефективніших способів їх досягнення. Отримання доходу від інвестиційної діяльності здебільшого визначається типом інвестиційної стратегії — агресивної (активної) чи пасив­ної. Агресивна стратегія спрямована на отримання максимально­го прибутку, тоді як пасивна — на збереження за рахунок інвес­тицій досягнутого рівня показників операційної діяльності.

Інвестиційна стратегія визначає як можливості поліпшення результатів діяльності підприємства за допомогою інвестицій, так і напрями інвестування з метою отримання доходів і збіль­шення власних активів.

Відповідно до розробленої стратегії інвестор оцінює альтерна­тивні інвестиційні проекти, здійснює їх техніко-економічне об­ґрунтування, відбираючи найперспективніші, та формує з них ін­вестиційні портфелі.

Розроблена інвестиційна стратегія підприємства визначає орі­єнтири щодо придбання і продажу тих чи інших активів залежно від кон'юнктури ринку, структури портфеля, послідовності інвес­тиційних рішень.

Характеристика інвестицій

Свою інвестиційну діяльність підприємство здійснює відповідно до розроблених стратегічних напрямів, які обумов­люють розподіл інвестицій, з одного боку, на капітальні і фінан­сові, а з другого — за галуззю та по регіону.

Співвідношення між капітальними (реальними) і фінансовими інвестиціями визначають такі фактори:

• стадія життєвого циклу підприємства;

• функціональне спрямування діяльності підприємства;

ки)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]