Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
der_obr_dyv.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
878.59 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика державного деревообробного комбінату "zv"

Табл. 1

Параметр, який характеризується

Зміст та особливості

Основні відмінності від інших організацій

Законодавча база заснування та функціонував-ння організації

Участь у зонішньо-економі-чній дія-льності

Форма підприємства

Державне підприємство – засноване на держаній власності, підпорядковується та підзвітне відповідному галузевому міністерству.

Приватне підприємство (ПП) засноване на власності окремого громадянина України, з правом найняття робочої сили, з метою одержання прибутку. Колективне – на власності членів трудового колективу, іноземне – з іноземним співвласником.

Підприємство здійснює свою діяльність у відповідності із законами України “Про підприємства в Україні”, “Про власність", іншими нормативно-правовими актами Господарського кодексу.

Надає послуги іноземним клієнтам, та співпрацює з подібними підприємствами інших країн.

Профіль

Надання послуг у сфері деревопереробної промисловості.

Від подібних організацій відрізняється нижчими цінами на послуги при високій якості, цікавими нововведеннями, різноманітністю видів товару.

Види діяльності

Дане підприємство в даний період часу надає 6 видів послуг:

  • Переробка деревини на дошки;

  • Виготовлення тирсоплит;

  • Виготовлення кухонних столів;

  • Виготовлення кухонних стільців;

  • Виготовлення дверей;

  • Виготовлення віконних рам.

Очікується +3 види діяльності: індивідуальні замовлення, доставка, обробка хім./реактивами (лаки, фарби тощо)

Особливостями є виробництво стандартних товарів, за нижчими цінами і з високою якістю.

Форма власності

ДП на відміну від приватної/колективної власності (громадян – фізичних осіб чи членів трудового колективу) засновується на державній власності. Змішана форма на відміну від державної власності передбачає заснування на поєднанні державної власності та приватної (для - ВАТ).

Внутрішнє середовище

Ціль-отримання прибутку. Цілі організації: підвищити кваліфікацію та рівень дисципліни персоналу(короткострокова); збільшити прибутковість організації(середньострокова); збільшити частку ринку(довгострокова). Вплив – позитивний.

Структура-в даній організації спостерігається вертикальний поділ праці, лінійно штабна, так як повноваження передаються від вищого рівня до нижчого. Від директора до заступників, від заступників до начальників відділів і виробничих підрозділів. Сформована правильно, вплив – позитивний.

Завдання-забезпечення населення якісними товарами і послугами у сфері обробки деревини. Вплив – позитивний.

Технології-використовуються технології індивідуального та дрібносерійного виробництва, посередницька. Вплив – негативний, бо на фірмі – застаріле обладнання.

Люди-працюють 113 ,у майбутньому чисельність працівників планується збільшити до 152; спостерігається погіршення трудової дисципліни, тому вплив – частково негативний.

Ресурси – підприємство достатньо забезпечене ресурсами, тому вплив позитивний.

Зовнішнє середовище

1.Фактори прямої дії, фактори які безпосередньо впливають на діяльність організації і залежить від цієї діяльності:

1.Проспілки. Позитивно впливають на діяльність організації. Оскільки лобіюють інтереси працівників, забезпечуючи їм належний відпочинок, компенсація за понаднормовий час та інше. Підприємство – державне, вплив – позитивний.

2.Партії та інші громадські організації. Негативно впливає на діяльність організації. Оскільки між працівниками існують розбіжності в політичних поглядах, а це призводить до конфліктних ситуацій. Вплив – частково негативний.

3.Постачальники. Позитивно впливають на діяльність організації. Оскільки своєчасно постачають деревину та комплектуючі. Але оскільки вони дорожчають – вплив стає негативним.

4.Законодавчі акти. Негативно впливають на діяльність організації. Оскільки часті прийняття різних законів призводить до непорозуміння в діяльності підприємства. Вплив – частково негативний.

5.Державні органи влади. Позитивно-нейтрально впливає на діяльність організації. Оскільки через масу законів, підприємству потрібно збирати масу різних паперів і дозволів, проте ДП має певний галузевий захист.

6.Споживачі. Позитивно впливають на діяльність організації, оскільки стимулюють її діяльність, хоч і очікується зменшення кількості груп споживачів. На даний момент є 9 груп споживачів, а саме – меблеві фабрики, будівельні організації, індивідуальні замовники, меблеві майстерні, іноземні партнери, машинобудівні підприємства, гуртові; 2 групи - с/г підприємства та посередники, від яких планується відмовитись через невисокі торгові обороти.

7.Система економічних відносин в державі. Частково негативно впливає на діяльність організації. Оскільки державна політика є нестабільна та обмежує напрями використання та інвестування прибутку, бо є доволі жорстке регламентування з боку міністерств.

8.Конкуренти. Позитивно впливають на діяльність організації. Оскільки відбувається пошук нових напрямів роботи, робота з персоналом + кількість конкурентів зменшується на 3. На даний момент є 9 основних конкурентів: 1.ТзОВ ‘‘Рома’’, 2.фабрика “Трембіта, 3.ЗАТ “Дерево", 4.ПП "Лісок", 5.КП "Зелемінь", 6.ВАТ"Закарпаття", 7.ПП"Обрій", 8.ТзОВ"ХПТ", ПП."588".

9. Організації-сусіди. Не заважають і не сприяють явно діяльності ДП, тому вплив нейтральний.

2.Фактори непрямої дії, фактори, які впливають не безпосередньо, а через певні механізми і відносини:

1.Стан економіки. Нейтральний фактор, оскільки в цілому зріс ВВП держави та прогнозується прогресування економіки в цілому.

2.Особливості економічних відносин. Негативно впливає на діяльність організації. Оскільки має суттєвий вплив на організацію, існують економічні бар’єри, у галузі є ймовірність зловживань та недобросовісної конкуренції.

3.Стан техніки і технологій. Позитивно впливають на діяльність організації. Оскільки сприяє вдосконаленню роботи підприємства. Вдосконалюються старі і розробляються нові методи обробки , що призводить до зменшення витрат підприємства.

4.Соціально культурні обставини. Нейтрально впливають через те, що продукція не є масовою та надто залежною від смаків покупців.

5.Політичні обставини. Нейтрально/негативно впливають, бо можуть дестабілізувати діяльність ДП.

6.Міжнародне оточення. Не впливає на діяльність, оскільки підприємство діє в межах областей західногорегіону.

7.Науково технічний прогрес. Позитивно впливають. Оскільки є можливість впроваджувати нові технології.

8.Міжнародні події. Нейтральний фактор, оскільки підприємство участі у ЗЕД активно НЕ бере. Обсяги іноземних замовлень – незначні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]