Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
der_obr_dyv.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
878.59 Кб
Скачать

10. Оцінка ефективності системи менеджменту на державному деревообробному комбінаті "zv"

  1. Економічна ефективність державного деревообробного комбінату "ZV" характеризується

рівнем прибутковості чи рентабельності, на що, відповідно, впливає обсяг доходів і витрат.

Свідченням цього є зосередження на 7-ми групах споживачів, тобто відмова від 2-х не надто дохідних груп (для нашої організації – з 9 до 7, тобто на 22%), збільшення пропонованих видів діяльності на 3, тобто з 6 до 9 - на 50%.

Загалом слід зазначити, що в сучасних умовах ДП "ZV" вдалось не лише мінімізувати вплив від існуючих проблем, але й гідно конкурувати на ринку з іншими 6-ма фірмами, кількість яких зменшилась і це об’єктивно полегшує дії на ринку та боротьбу за існуючі сегменти. Ці зрушення у діяльності організації дозволили незважаючи на велике розширення організації (на 39 чол. – 34,5%) отримати приріст у середній величині ЗП – на 165 грн. Тобто зростання рівня середньої заробітної плати на (1275/1010*100) – 100 = 26,23%. Таке додаткове стимулювання було спричинене і вирішенням 3-х існуючих проблем ДП "ZV".

  1. Організаційна ефективність менеджменту характеризує якість побудови організації, її системи управління, прийняття управлінських рішень, реакцію системи управління на стреси, конфлікти, організаційні зміни. Організаційну ефективність можна оцінити за такими показниками, як зменшення кількості заступників головного керівника – 1 керівна посада (недоцільно мати заступника з кадрів для одного відділу); управлінських служб зменшилось на 2 (20%) – відділи енергетичний і технічний, відділи маркетингу і реклами – об’єднано; виробничих підрозділів стало на 3 більше (з 5 до 8 – на 60%), що відображено у створенні нових цехів та фірмового магазину.

У загальній чисельності % керівників становить всього 13,8%, що є невисоким показником і свідчить про високу організаційну ефективність ДП "ZV".

В організації існувало 5 формальних груп для вирішення нагальних проблем, додатково створено – 2 групи. Заходи з активізації їх діяльності також спрямовані на підвищення в цілому організаційної ефективності ДП "ZV".

Загальна чисельність персоналу заводу зросла на 34,5%, що при формуванні 3 додаткових виробничих підрозділів та наданні 3 нових послуг є абсолютно прийнятним.

3. Соціальна ефективність менеджменту відображає процеси, формування професійних характерних працівників, у тому числі керівників, формування корпоративного духу, відповідного психологічного клімату в колективі, атмосфери захищеності і причетності до цілей організації, перспектив розвитку соціальних інституцій тощо.

Соціальну ефективність можна оцінити за такими показниками, як стан трудової дисципліни – цю проблему вирішено за рахунок запровадження системи санкцій і заохочень. Щодо інших проблем, то їх сфера – застаріле обладнання і проблеми зі збутом не впливають суттєво на моральний клімат у колективі. Проте проблеми – вирішено, тому можна сподіватись і на більшу віддачу персоналу, зростання соціальної ефективності.

Залучення усього персоналу до процесів розробки місії і стратегії, формування музею „рідного підприємства” та підтримання корпоративного духу на високому рівні певною мірою могло б сприяти кращій віддачі та покращенню взаємовідносин між керівництвом та робітниками. Новостворені неформальні групи (2 – 50%) дозволяють учасникам задовольняти свої інтереси та хобі, щоб потім краще викладатись на роботі. Керівництво не перешкоджає існуванню таких груп, але навпаки сприяє їм, підвищуючи соціальну ефективність. Оскільки були остаточно вирішені більшість існуючих проблем, то можна стверджувати, що соціальна ефективність значно зросла.

Висновки

В даному курсовому проекті відповідно до завдання розроблено систему менеджменту в середньому підприємстві, яке надає послуги з переробки деревини, - державний деревообробний комбінат "ZV".

Виконані всі етапи стратегічного планування: вибір місії цілей і стратегії організації, розглянуто і удосконалено організаційну структуру організації, а саме збільшилась кількість виробничих підрозділів з 5 до 8 – 2 цехи та фірмовий магазин, стабілізована кількість заступників головного керівника – 5 замість 6, зменшилась кількість управлінських служб шляхом об'єднання відділів – відділ маркетингу і реклами, енергетичного і технічного. Це дало можливість підвищити ефективності діяльності організації. Охарактеризовано функції, повноваження, відповідальність керівників. Подана характеристика внутрішнього та зовнішнього середовища, в якій окреслено групи споживачів – фактично 9 груп споживачів. У майбутньому кількість споживчих груп зменшено на 2 – с/г підприємства та посередники. За рахунок ретельного відбору груп споживачів збільшується прибуток організацій, що призведе до зростання середньої зарплати від 1010 до 1275 грн. Також зібрана інформація про конкурентів, які існують на даний час на ринку – їх реально більше. Але найбільш небезпечні для організації: 1.ТзОВ ‘‘Рома’’, 2.фабрика “Трембіта, 3.ЗАТ “Дерево", 4.ПП "Лісок", 5.КП "Зелемінь", 6.ВАТ"Закарпаття", 7.ПП"Обрій", 8.ТзОВ"ХПТ", ПП."588", які можуть суттєво вплинути на прибутки даного середнього підприємства. Зменшення кількості конкурентів сприяє захопленню нових сегментів ринку.

Охарактеризовано теорії мотивування, описано процес контролювання та регулювання. За допомогою прикладів розкрито методи менеджменту та їх зв’язок з функціями, описані комунікації та суть комунікаційного процесу, а також приведені графіки. За допомогою схеми процесу прийняття раціонального рішення вирішено 3 насущні проблеми ДП "ZV". Проблему застарілого обладнання вирішено розв’язати шляхом його продажу або утилізації і лізингу нового, більш ефективного; проблему збуту залагоджено заохоченням збутовиків, бо стимулює їх активніше шукати форми і шляхи збуту продукції, що дозволяє ефективніше реалізувати стратегію „обмежений ріст”; проблему погіршення трудової дисципліни вирішено через запровадження системи санкцій і покарань до порушників і заохочення персоналу за дотримання внутрішньо фірмового розпорядку.

У роботі також розглянуто механізм управління групами працівників. В організації існувало 5 формальних груп працівників, кількість яких змінилася в результаті реорганізації підприємства до 7 – керівники відділів – для покращення координування діяльності та комітет з оцінки можливостей утилізації обладнання. Реорганізація підприємства привела до появи 2-х неформальних груп - любителів туризму та органної музики.

Проаналізовано підходи до управління з вибором за моделлю Лайкерта, системи доброзичливо-авторитарної враховуючи недостатній, обмежений рівень дисципліни окремих працівників відділів та цехів ДП "ZV".

Використовуючи розроблену схему менеджменту підприємство може здійснювати ефективну виробничо-господарську та комерційну діяльність, з посильною конкуренцією аналогічним підприємствам. Для цього також проілюстровано управління конфліктами, перемінами і стресами та дотримання відповідальності й етики на ДП "ZV".

Результати обчислень економічної, організаційної та соціальної ефективності знайшли своє відображення у розділі 10.

Отже, можна стверджувати, що з наявними можливостями ДП "ZV" має усі шанси успішно реалізувати обрану стратегію обмеженого росту – розширивши коло послуг, зосередившись на 7 групах споживачів, збільшуючи чисельність персоналу й створюючи нові підрозділи, та досягаючи у підсумку вищого від попереднього рівня зарплати на 165 гривень.

Список використаної літератури

  1. Закон України “Про підприємництво”, Закон України “Про підприємства”, Закон України “Про власність”, Закон України “Про ЗЕД” // Господарський кодекс України від 16.01.2003р. № 436-IV, зі змінами від 12.02.2007р.

  2. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. “Теоретичні та прикладні засади менеджменту”. Львів: Інтелект-захід, 2002 р. – 228с.

  3. Кузьмін О.Є. “Сучасний менеджмент”. Львів: Центр Європи, 1995 р. – 176 с.

  4. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоурі Ф. “Основи менеджменту (перекл. з англ..)”. Москва: Дело, 1992 р.- 702 с.

  5. Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: “Кондор”, 2003. – 556с.

  6. Скрипко Г.О., Ланда О.О. Менеджмент: навчальний посібник. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 176 с.

  7. Стадник В.В., Йохна М.А. Менеджмент. - К.: Вища школа. – 2004. – 347 с.

  8. Тронин Ю. Менеджмент и проектирование фирмы. Уч. Пособие.-М.: Юнити-дана, 2002.-415с.

  9. Хміль В.М., “Основи менеджменту”, ”. Львів: УКООПСПІЛКА, 1996 р. – 226 с.

  10. www.rada.gov.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]