Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макарчук С.А. Джерелознавство історії України.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

9.5. Діловедення поміщицьких маєтків і капіталістичних підприємств

Значні блоки різних службових документів створювалися внаслі­док діяльності приватних підприємств, поміщицьких маєтків і господарств. Великі земельні магнати особисто своїми маєтками не управляли, їхньою господарською діяльністю керували упра­вителі, мандатори, орендатори, яким канцелярії магнатів давали різні накази, інструкції, листи. У відповідь направлялися доповіді, рапорти, донесення. У випадках продажу окремих господарств або поділу майже завжди робилися їх описи. В Австрії та після реформи в Росії широко почали практикуватися договірні документи на зразок контрактів, договорів, умов заповітів, що вписувалися в книги публічних нотаріатів або в книги волосних управлінь.

Велика інформація про поміщицькі, а також селянські гос­подарства збереглася у фондах Селянського поземельного банку і Державного дворянського земельного банку. Справа в тому, що банки, перш ніж надати позику, робили описи чи збирали відомості з господарств, які зверталися за позикою. Це явище було масовим. Достатньо сказати, що до 1915 р. у згаданому Селянському банку і його філіалах брали позику близько 1 млн селянських господарств, а в Дворянському — 64 тис. маєтків.

Із історії капіталістичних підприємств, акціонерних товариств зберігаються статути, які кожного разу затверджували в Росії губернатори, в Австрії — намісники чи президенти. Статути великих капіталістичних монополій, трестів, синдикатів тощо затверджував у Росії сам цар, у Галичині — Крайовий сейм. Наприклад, Крайовий сейм затверджував статут Крайового банку.

Практично у всіх великих підприємствах, акціонерних това­риствах та інших об'єднаннях відбувалися різні звітні збори, на яких заслуховувались узагальнюючі звіти, фінансові бухгалтерські звіти, велися протоколи. Аналогічні збори відбувалися й у фінансово-банківських об'єднаннях, наприклад, у галицькому "Дністрі", "Народній торгівлі", "Акціонерному товаристві галицької промисловості", "Галицькому гірничому нафтовому акціонерному товаристві", "Галицькому союзі молочарному" і навіть у таких, як "Гуцульська спілка" чи "Лемківська каса", "Руська каса" в Бродах тощо. На Буковині українська буржуазія створила господарські об'єднання "Союз хліборобських спілок на Буковині", "Селянська каса", "Русько-народний союз райфанзенських кас". У Росії баланси великих компаній друкувалися у "Вестнике финансов, промышленности и торговли", в Галичині — у різних так званих Bericht-ax (буквально доповідях, звітах) трьох промислово-торговельних палат.

Діловодна документація приватних господарств особливо важ­лива при дослідженні проблем соціально-економічних відносин, історичної соціології, формування національних буржуазно-елітних верств населення.

ЛІТЕРАТУРА

Учреждения Западной Украины до воссоединения ее в едином Украин­ском советском социалистическом государстве: Справочник. — Львів, 1955. Galicja od pierwszego rozbioru do wiosny ludow. 1772-1849. Wybфr tekstцw

Zrфdlowych. Opracowal і wstзpem poprzedzil Marian Tyrowicz. — Krakow; Wroclaw, 1956.

* * *

Довгопол B.M., Литвиненко M.A., Лях P.Д. Джерелознавство історії Української PCP. — К, 1986. — С. 108-124.

Источниковедение истории СССР. — 2-е изд. — М., 1981. — С.170-194; 249-287.

Історія Української PCP. — К., 1978. — T. 3. Період розкладу і кризи феодально-кріпосницької системи. Скасування кріпосного права і розвиток капіталізму (XIX ст.). — С.11-12; 284-288.

Кульчицький B.C. Державний лад і право Галичини (в другій половині ХІХ-на початку XX ст.). — Львів, 1966.

Литвиненко М.А. Джерела історії України XVIII ст. — X., 1970. — С. 59-73.

Макарчук С.А. Українська Республіка галичан. Нариси про ЗУНР. — Львів, 1997. — С. 156-158.

Шепелев Л.З. Законодательные акты акционерного учредительства //Ис­точниковедение отечественной истории: Сб. статей. — М., 1973. — С. 297-317.

Шепелев Л.З. Проблемы источниковедческого изучения делопроизводственных документов государственных учреждений XIX— начала XX в. //Источниковедение отечественной истории. 1975. — М., 1976.

Розділ 10

ПОЛІТИЧНІ ТВОРИ І ПУБЛІЦИСТИКА XVIII—ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XIX ст. КНИГА БУТТЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ