Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

2.3.2Виділення та знищення зображення на шарі

Ви, мабуть, помітили, що коли Ви розмістили зображення годинника зверху клавіатури в Work02.psd, Ви одночасно розмістили там білий фон, що оточує годинник. Ця непрозора область закриває частину клавіатури, яку, за за­думом дизайнера, хотілося б бачити фоном для годинника. Чергова задача – знищити білий фон навкруг годинника.

  1. Переконайтесь, що виділено саме шар Clock. Щоб виділити шар, клацніть ім’я шару в палітрі Layers. Рядок шару підсвітиться і в зліва від імені в ньому з’явиться значок “пензлик”. Він показує, що шар активний.

  2. Щоб білий фон годинника було видно наочніше, виключіть видимість клавіатури – клацніть по її “оку”. Клавіатуру тепер не видно, а годинник зі своїм білим квадратом показується на підгрунті, заповненому сірими і білими клітинками. В Photoshopі клітинками показуються прозорі ділянки активного шару.

  3. Виберіть інструмент «магічна паличка» ( ), клацніть нею по білому оточенню годинника – воно стане виділенним. Це показується “пунктиром, що мерехтить” навкруги виділеної частини. (На професійному жаргоні цей мерехтливий пунктир ще називають “намет”, рос мовою “шатер”). Наисніть кнопку Delete, біле стерлось і на його місці тепер прозорі “шашечки”.

  4. Виконайте Select > Deselect.

  5. Знову включіть фоновий шар з клавіатурою клацанням по його «оку». Тепер дійсно клавіатура виглядає фоном для клавіатури і білий квадрат, що оточував годинник, не псує враження.

2.3.3Зміна порядку шарів вздовж лінії зору

В Photoshopі порядок розміщення шарів вздовж лінії зору зветься порядком укладки. Ближче всього до глядача розташований верхній в палітрі шар і його піксели затуляють собою ті, що лежать в нижчих шарах. Те саме можна сказати про другий зверху шар, третій і так далі. Таким чином, порядок укладки визначає, як виглядає весь образ, тобто яка частина яку затуляє. Ми можемо за своїм бажанням переставляти шари в укладці, добиваючись таким чином потрібного вигляду усієї композиції. Зараз ми переставимо шари в Work02.psd так, що годинник буде самим переднім з усіх зображень нашого твору.

  1. Клацанням по відповідним значкам “око” зробіть видими шари Gauge та Bearing (манометри та шарикопідшипник). Як бачите, годинник частково затуляється іншими зображеннями.

  2. Натисніть мишу на рядку шару Clock в палітрі Layers і претягніть його на самий верх палітри. Коли товста чорна лінія буде зверху шару Gauge, відпустіть кнопку миші. Шар Clock тепер розташований на самому верху укладки і тому його видно попереду інших зображень.

2.3.4Зміна прозорості шару та його режиму змішування кольорів

Годинник зараз затуляє собою всі зображення, що лежать нижче нього. Є можливість зменшити непрозорість (opacity) шару годинника, що дозволить нижнім шарам проглядати крізь нього. Крім того, можна для шара переключити режим змішування кольорів. Завдяки цьому зміниться характер кольорової взаємодії годинника з нижніми шарами.

  1. При активному шарі Clock клацніть чорний трикутник біля віконця Opacity в палітрі Layers – знизу вискочить слайдер. За його допомогою установіть у віконці 50%. Годинник став частково прозорим і нижні шари тепер видно.

  2. Тепер змінимо режим змішування кольорів для шару Clock. Розкрийте список зліва від напису «Opacity» і виберіть в ньому спочатку Difference, а потім Darken. Подивіться, як вибір цих режимів міняє вигляд годинника. Остаточно виберіть режим Screen, який ми використовували для нашого прикладу і встановіть непрозорість 90%.

  3. Виконайте File > Save.