Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

2.2Короткі теоретичні відомості

Кожний твір (документ) в Adobe Photoshop міститься на одному чи декількох шарах. Кожний новий документ створюється з особливим шаром – фоном, який при бажанні легко перетворити в звичайний робочий шар. Перегляд і маніпуляції з шарами в Photoshopі забезпечує палітра Layers (Шари).

Новостворені шари прозорі (тобто їх піксели мають ніякий колір). Розміщення на них зображення дає пікселам кольорові значення і тоді на шарі мо­жна щось побачити. Робота з шарами в Photoshopi аналогічна роз­мі­щен­ню час­тин твору на прозорих кальках, кожна з яких може бути редагована, переміщена або стерта без впливу на інші. Повний образ ми бачимо, розглядаючи пакет (stack) цих кальок, впорядкованих вздовж лінії зору.

2.3Порядок виконання роботи

Для поновлення установок Adobe Photoshop на установки по умовчанню зітріть файл C:\WINDOWS\Application Data\Adobe\Photoshop\6.0\Adobe Photoshop 6 Settings\Adobe Photoshop 6 Prefs.psp. (Якщо він є, то при старті Photoshop читає з нього установки, а як нема, то Photoshop створює його заново з установками по умовчанню.) Запустіть Photoshop і відкрийте в ньому фінальний твір цієї роботи, щоб подивитись, до якого результату ми маємо прийти.

  1. Виконайте File > Open. Знайдіть файл End02.psd і відкрийте його. Ви побачите колаж (термін означає «образ, створений з частин інших образів») на виробничу тему (наведений в заголовку цієї роботи).

  2. Якщо хочете, через View > Zoom Out зменшіть цю картинку і залишіть її в куточку екрану як взірець. Якщо ні, то закрийте його File > Close. Зараз відкриємо стартовий файл і познайомимося з палітрою Layers і настройками шарів.

  3. Виконайте File > Open. Знайдіть файл Start02.psd, клацніть Open.

  4. Виконайте File > Save As, надрукуйте нове ім’я Work02.psd, клацніть Save.

2.3.1Створення і розглядання шарів

Зараз ми створимо новий шар в файлі Work02.psd шляхом переносу в нього образу з іншого файлу.

  1. Виконайте File > Open. Знайдіть і відкрийте файл Clock.psd.

  2. Виберіть інструмент «пересування». Утримуючи натиснутим Shift, натисніть мишею образ в Clock.psd і перетягніть його на зображення клавіатури в Work02.psd. (Утримання натиснутим Shift при перетаскуванні центрує новий елемент при його вставці в файл призначення.) Годинник розмістився в автоматично створенному шарі з іменем Layer 1, яке Ви можете тепер побачити в палітрі Layers.

Примітка: Якщо Ви не бачите палітру Layers на екрані, дістаньте її через Window > Show Layers. Її при бажанні можна розтягувати по висоті, щоб бачити вся шари твору.

  1. Закрийте файл Clock.psd.

Рисунок 2.2 – Палітра шарів

Палітра Layers в Photoshopі дозволяє шари робити видимими або невидимими, міняти їх позицію в стеку шарів, стирати, переіменовувати та поєднувати їх. Ця палітра показує шари як рядки з іменами і мініатюрами-значками, які автоматично міняються, коли Ви щось стираєте з шару або малюєте (розміщуєте) на ньому. Зараз за допомогою палітри Layers ми викличемо діалог Layer Options, щоб переіменувати шар Layer 1 у більш відповідне ім’я.

  1. В палітрі Layers двічі клацніть по імені Layer 1. З’явиться діалогове вікно Layer Options.

  2. В цьому діалозі Layer Options введіть ім’я type the name Clock і клацніть OK. Layer 1 переіменовано на Clock в палітрі Layers.

Палітра Layers показує документ Work02.psd, який містить три шари окрім шару Clock, деякі з яких є видимими, а деякі - схованими. Позначка «око» зліва на рядку шара в палітрі показує, що шар є видимим. Клацанням по «оку» можна робити шар видимим або ні.

  1. Клацніть іконку “око” на рядку шару Clock, щоб його сховати. Клацніть знову – він став видимим.