Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

1.8Виділення за допомогою лассо

Цим інструментом можна робити виділяючі контури як довільної фоми (“намальовані вручну”), так і накреслені ламаною лінією. Цим інструментом ми виділимо макароніну (схожа на краватку-метелик) і при цьому будемо переключатись між малюванням “рукописного” контуру та ламано-лінійчастого. Якщо це не буде добре виходити одразу, просто виключайте виділення і починайте зпочатку.

  1. Виберіть інструмент “збільшити” (лінза з ручкою) і двічі клацніть по ма­ка­ро­нін­ці, щоб збільшити масштаб її зображення до 300%.

  2. В иберіть звичайне лассо ( ). Починаючи з верхнього лівого кута макаронної краватки-метелика, тягніть мишею направо вздовж контуру макароніни, створюючи контур вільної форми. Не відпускайте кнопку миші.

  3. Щоб продовжити контур виділення по правій зубчастій границі виділення, натисніть і утримуйте Alt, відпустіть мишу і починайте клацати по точках зубчастого правого краю макароніни, створюючи таким чином контур виділення у вигляді ламаної лінії. Зверніть увагу, що курсор миші змінився із “звичайного лассо” на “багатокутне лассо”. Коли дійдете до нижнього правого кута, не відпускайте мишу.

Рисунок 1.10 – Зміна типу лассо по ходу виділення контура

  1. Відпустіть Alt (курсор миші знов перетворився на лассо) і тягніть мишею наліво, формуючи таким чином контур виділення вільної форми вздовж низу макароніни-краватки. Не відпускайте кнопку миші.

  2. Натисніть і утримуйте Alt, відпустіть кнопку миші (курсор став багатокутним лассо) і, клацаючи по зубчиках правого краю, сформуйте на ньому контур виділення ламано-лінійчастого виду.

  3. Щоб завершити виділення, проведіть останній відрізок ламаної лінії контуру виділення так, щоб він перетнув початок контуру. Терер відпустіть Alt і після цього відпустіть кнопку миші.

  4. Виконайте View > Fit on Screen щоб вся картинка вписалась в екран.

  5. При натиснутому Ctrl перетягніть краватку-метелик на обличчя.

  6. Виконайте File > Save.

1.9Додавання до виділенного та віднімання від нього

Утримання натиснутим Shift при виділенні додає нове виділення до вже існуючого; утримання Alt - віднімає. Ми зараз використаємо цю техніку з інструментом лассо для точного виділення контуру шампіньйона, що зображуватиме кухарський ковпак. Конкретно – неточно зроблене первинне виділення буде потім відкореговано і стане таким точним, як хоче користувач.

  1. Виберіть інструмент “збільшити” і клацніть джвічи по грибові – масштаб показу збільшиться до 300%.

  2. Виберіть лассо і окресліть ним приблизний контур навкруги шампіньйона, захоплюючи зони ззовні гриба і всердині гриба.

  3. Натисніть і утримуйте Shift. Біля курсору-лассо з’явиться плюс.

  4. Обведіть таким лассо зону, яку Ви хотіли б додати до виділеного. Тепер відпустіть мишу. Нова область злиласа з уже існуючою.

Рисунок 1.11 – Додавання до виділеного

Примітка. Коли Ви відпускаєте кнопку миші при нанесенні виділення за допомогою лассо, контур автоматично замикається хордою між першою та останньою точками. Якщо потрібне точне замикання контуру, перетніть лассо початок вже нанесеного контуру

Тепер видалимо з виділеного області, які помилково включені до нього.

  1. Натисніть і утримуйте Alt. Біля курсору-лассо з’явиться мінус.

  2. Обведіть таким лассо область, яку Ви хотіли б видалити з виділенного. Повторіть цю дію для всіх непотрібних у виділенні областей.

Рисунок 1.12 - Віднімання від виділеного

  1. Виконайте View > Fit on Screen.

  2. При натиснутому Alt+Control перетягніть копію гриба на диню.

  3. Виконайте File > Save.