Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

1.2Перегляд інструментів

В Adobe Photoshop можна виділяти зони, різні за розміром та формою, використовуючи правильні контури виділення (marquee), лассо, магічну паличку, а також перо. За допомогою інструменту “пересунути” можна міняти позицію виділеного.

Рисунок 1.2 – Верхня частина палітри інструментів

а - Прямокутник виділення, б - інструмент «пересунути»

c - Багатокутне лассо, d - Магічна паличка

Іконки контуру виділення та лассо можуть відкривати маленькі палітри споріднених інструментів. Натисніть мишею на такий інструмент і потягніть – відкриється згадана палітрочка. Не відпускаючи миші, виберіть потрібний інструмент – він залишиться вибраним на іконці панелі інструментів.

П рямокутник виділення ( ) )виділяє прямокутник на образі. Еліпс виділення ( ) може виділяти круглі або еліптичні зони. Маркери типів “один рядок” ( ) та “одна колонка” ( ) , як витікає з їх назви, виділяють відповідно один рядок, обо одну колонку пікселів в образі. Інструмент “обрізати” ( ) дозволяє зменшити розмір зображення до потрібного ступеня.

Л ассо ( ) видяляє любий контур, що Ви обводите ним вручну.

Б агатокутне лассо ( ) також виділяє любий контур, але ламаною лінією. Магнітне лассо ( ) працює схожим чином із звичайним лассо, але “примагнічується” до місьць найвищого контрасту кольорів вздовж траси виділення.

М агічна паличка ( )дозволяє виділяти велікі суцільні зони пікселів східного або однакового кольору. Застосування магічної палички при роботі із зображеннями спрощеного зафарбування часто дозволяє обійтись без трудомісткого ручного виділення складних контурів за допомогою лассо.

1.3Початок роботи

Перед початком виконання цієї роботи НЕ ЗАХОДЯЧИ ДО Photoshopу зітріть файл стандартних установок C:\ WINDOWS\ Application Data\ Adobe\ Photoshop\ 6.0\ Adobe Photoshop 6 Settings\ Adobe Photoshop 6 Prefs.psp для поновлення установок “по умовчанню”. (Якщо цей файл є, то при старті Photoshop читає з нього установки, а як нема, то Photoshop створює його заново з установками по умовчанню). Запустіть Photoshop і відкрийте в ньому фінальний твір цієї роботи, щоб подивитись, до якого результату ми маємо прийти.

  1. Виконайте File > Open. Знайдіть файл End01.psd and клацніть Open. Побачите жартівливу картинку обличчя кухаря, створену з фрагментів різних овочів та фруктів.

  2. Якщо хочете, виконайте View > Zoom Out щоб зменшити картинку і залишити її на екрані десь збоку як взірець. Якщо Ви цього не бажаєте, виконайте File > Close.

Відкриємо початковий файл, щоб почати роботу.

  1. Виконайте File > Open. Знайдіть файл Start01.psd і клацніть Open.

  2. Виконайте File > Save As, надрукуйте ім’я Work01.psd і збережіть файл в свою робочу папку, клацнувши Save, щоб не попсувати Start01.psd.

1.4Виділення прямокутником

  1. Клацніть по інструменту прямокутник виділення в панелі інструментів.

  2. Протягніть ним як показано на малюнку навкруги дині. Створиться прямокутник виділення.

а б в

Рисунок 1.3 – Пересування зони виділення

а - Початкове виділення, б - Курсор миші всередині виділення,

в - Границя виділеного пересунута

Якщо одразу після створення пунктирного прямокутника виділення навести курсор миші на нього і потягнути, то границю виділення можна пересунути. Як бачите, ця дія пересуває виключно пунктир і ніяк не впливає ані на розміри, ані на форму виділеної ділянки малюнку.

  1. Помістіть курсор миші всередині прямокутника, що виділяє диню. Курсор став білою стрілкою, біля якої зображено малу позначку – символ виділення.

  2. Потягніть – пунктирний прямокутник рухається.

Примітка. Описаний прийом пересування діє на зони, створені ЛЮБИМ інструментом виділення – прямокутником, еліпсом, лассо чи магічною паличкою.

  1. Вимкніть виділення одним з перелічених способів:

  • Виконайте Select > Deselect.

  • Клацніть де-небудь по малюнку, але ззовні виділеного.

  1. Повторіть виділенння дині прямокутником.

Для відміни однієї останньої дії в сеансі роботи можна виконати Edit > Undo.