Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Н.А..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Структура та зміст доповіді

Будь яка дослідницька робота закінчується підведенням підсумків у вигляді доповіді. Це може бути доповідь на навчальному занятті, може бути доповідь на конференції. і т.п. Дуже часто доповідач обмежується переказом змісту якоїсь книжки, її частини, або цікавої статті.

З нашої точки зору вже з першого курсу студента необхідно привчати до дотримання певних вимог, і етика поведінки починаючого вченого змушує знати і виконувати. В першу чергу це стосується структури та змісту доповіді.

Першим пунктом правил побудови доповіді є постановка проблеми.

Приклад. Сучасний спорт відрізняється невпинним і постійним нарощуванням навантажень. Зростає кількість тренувань на добу, зростає тривалість кожного тренування, зростають обсяг та інтенсивність навантажень у кожному тренуванні. У зв’язку із зазначеним особливої уваги потребують засоби, які допомагають швидкому відновленню показників спортивної працездатності і попередженню негативних змін в організмі спортсменів, які знижують працездатність та заважають виконувати заплановані завдання: вдосконалення умінь і навичок у формуванні власної техніки у обраному виді спорту, розвиток функціональних можливостей та фізичних якостей, вдосконалення психічної стійкості, що є необхідним для формування такого показника спортивної працездатності, як надійність та стабільність змагальної діяльності.

Після проблеми, або актуальності автор повинен визначити, який елемент новизни несе в собі дослідження. Приклад.

Новизну наших досліджень складають новітні технології та комплексний підхід до відбору засобів, максимально адаптованих до специфіки виду спорту.

Після новизни визначають робочу гіпотезу, або припущення. Приклад.

Робоча гіпотеза досліджень. Можна припустити, що наш підхід до застосування засобів фізичної реабілітації в тренувальному процесі, та змагальній діяльності допоможуть у вирішенні головного питання - забезпечення високого рівня спеціальної працездатності та надійність змагальної діяльності спортсменів в даному виді спорту.

Далі автор визначає «предмет» та «об’єкт» досліджень. Приклад.

«Предмет» дослідницької діяльності реабілітолога складають найчастіше засоби реабілітації та методика їх застосування у тренувальному процесі та змагальні й діяльності спортсменів. В цьому розділі можливо озвучити і запобігання травм, захворювань та патологічних станів.

«Об’єктом» досліджень є показники спеціальної працездатності спортсменів.

За вказаним повинно йти визначення мети та завдання досліджень. Причому необхідно звернути увагу на той факт, що мета завжди одна, а завдань може бути оптімум три.

Після визначення мити та завдань необхідно описати організацію досліджень. В цій частині доповіді автор повинен відмітити (зобразити ) строки проведення досліджень, дати коротку характеристику «об’єкту», тобто, хто приймав участь в дослідженні: кількісний склад, кваліфікацію спортсменів, етап підготовки, вид спорту.

В цій же частині доповіді необхідно визначити методи досліджень. причому, якщо в роботі методи досліджень необхідно ще й описувати, то в доповіді методи досліджень тільки називають (перераховують).

Закінчується доповідь підведенням підсумків, тобто – висновками. Кількість висновків найчастіше залежить від кількості завдань. Якщо в роботі було три завдання – повинно бути три висновки. але кількість висновків може бути на один два більше, аніж поставлено перед роботою завдань

Структура доповіді

  • Тема

  • Актуальність, або проблема

  • Новизна

  • Робоча гіпотеза

  • «Предмет» та «об’єкт» досліджень

  • Мета та завдання досліджень

  • Організація досліджень

  • Методи досліджень

  • Результати роботи (обговорення результатів)

  • Висновки

  • Ілюстративний матеріал (таблиці, схеми, малюнки, фільми).

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПВНЗ МІЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ АКАДЕМІКА ЮРІЯ БУГАЯ

Методичні вказівки до написання реферату, доповіді, курсової та дипломної роботи

Затверджено Методичною радою МНТУ ім. ак.

Юрія Бугая

Київ- 2010р

У професійній підготовці фахівців в галузі 01.02. напрямку Фізична культура, спорт і здоров’я людини суттєву роль відіграють різні форми контролю знань студентів і залучення їх до наукової діяльності з самого початку навчання у вузі.

Відповідно до навчального плану кожний студент повинен виконати як форми самостійної роботи написання контрольних робіт, рефератів, курсових та дипломних робіт.

З метою уніфікації методики оформлення рефератів, наближення їх до певного стандарту необхідно розробити чіткий перелік вимог, яких студенти повинні дотримуватись. Сюди треба віднести і оформлення реферату, і структуру і зміст. Студент повинен мати уявлення, що повинно бути на титульному листі, що повинно війти за структурою, який повинен бути обсяг роботи.

Під час навчання на будь якій сходинці освіти бакалавр – спеціаліст – магістр студенту необхідно написати контрольну робот, реферат, курсову роботу з певної дисципліни, дипломну роботу, або магістерську дисертацію.

Кожна з письмових робіт виконується з певною митою і має свої особливості за структурою побудови, змісту, вимогами. Якщо студент має схильність до наукової роботи – він повинен вміти: написати тези, доповідь, реферат, статтю в збірник наукових публікацій, до кожної з названих форм роботи є свої вимоги, яких кожна людина повинна дотримуватись.

Тому кожному, хто навчається у вузі, всі вимоги необхідно знати і чітко виконувати.

РЕФЕРАТ

Реферат є однією з форм письмових робіт, які студент готує підчас навчання в вузі. Реферат можна писати з певного розділу навчального плану вузу, він може виконуватись за розділом якоїсь дисципліни, або з дисципліни взагалі.

Наприклад. Студенти вивчають відповідно до навчального плану «Фізіологію людини». Одним з розділу людини є «Серцево-судинна система». Тема «Серце». Викладач може запланувати в аспекті підготовки реабілітологів написання реферату за : «Захворювання серця». Але якщо треба охопити цілий розділ, то темою рефератів можуть бути : «Захворювання серцево-судинної системи, або «Захворювання дихальної системи», або «Захворювання ендокринної системи». і. т. п.

Серед поширених помилок при написанні рефератів можна назвати: написання рефератів обсягом 50-80 і більше сторінок. Другою слабкою стороною є вільний політ фантазії відносно оформлення рефератів. Є титульний лист, чи він відсутній, що на якій сторінці повинно бути, який обсяг є оптимальним, необхідно вказувати літературні джерела, чи така необхідність відсутня, що обов’язково повинно бути, а чого не повинно бути в рефераті.

Починається реферат з титульного листа. Ця частина роботи повинна нести інформацію наступного змісту: в якому вузі, якому факультеті, якою кафедрою, з якої теми, ким, в якому році виконана робота, хто перевірив.