Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.3Детальність та розмір образу

Перший крок в ретушуванні – це переконатись, що образ має потрібну детальність (роздільну здатність). Термін детальність означає кількість пікселів, що описують образ і визначають його найменші деталі. Детальність визначається піксельною розмірністю, або кількстю пікселів вздовж ширини та висоти образу.

Рисунок 3.3 - Піксели на фотографії

3.3.1Типи детальності

В комп’ютерній графіці існують щонайменше два типи детальності:

Кількість пікселів на одиницю довжини образу зветься детальністю образу і звичайно вимірюється в пікселах на дюйм (pixels per inch, ppi). Образи з більшою детальністю мають більше пікселів, значить, і більший розмір файлу, ніж образ такого самого розміру в дюймах або сантіметрах, але з меншою детальністю.

Кількість пікселів на одиницю довжини екрану монітора зветься детальністю монітора і звичайно вимірюється в точках на дюйм (dots per inch, dpi).

При показі відсканованого образу Adobe Photoshop прямо показує кожен піксел образу екранним пікселом. З цієї причини, якщо детальність образу вища, ніж детальність монітора, цей образ в Photoshopі виглядає значно більшим за розміром, ніж це визначено для його друку на папері. Скажімо, коли показується картинка розміром 1 х 1 (– позначення дюйма) з детальністю 144 ppi на моніторі з детальністю 72 dpi, то вона виглядає на екрані розміром 2 х 2.

Рисунок 3.4 – Вплив роздільної здатності на вигляд рисунку

Кількість чорнильних точок на дюйм довжини, що може надрукувати струйний або лазерний принтер, зветься принтерною, або виводною детальністю. Вона вимірюється в лініях на дюйм (lines per inch, lpi). Друк на принтері з високою детальністю образа високої детальності дає високоякісне зображення.

3.3.2Детальність в цій роботі

Якщо зображення планується друкувати на принтері, то треба користуватись правилом: детальність сканування має бути щонайменше в 1.5 – 2 рази вища, ніж детальність принтера. Припустимо, що журнал, в який планується помістити нашу фотографію, друкуватиметься на принтері з 133 dpi. Значить, сканувати образ можна з детальністю 200 ppi, це приблизно в 1,5 рази більше, ніж 133.

3.4Порядок виконання роботи

Перед початком виконання цієї роботи НЕ ЗАХОДЯЧИ ДО Photoshopу зітріть файл стандартних установок C:\ WINDOWS\ Application Data\ Adobe\ Photoshop\ 6.0\ Adobe Photoshop 6 Settings\ Adobe Photoshop 6 Prefs.psp для поновлення установок “по умовчанню”. (Якщо цей файл є, то при старті Photoshop читає з нього установки, а як нема, то Photoshop створює його заново з установками по умовчанню). Запустіть Photoshop і відкрийте в ньому фінальний твір цієї роботи, щоб подивитись, до якого результату ми маємо прийти.

  1. Виберіть File > Open. Знайдіть і відкрийте папку з файлами, підготованими для цієї лабораторної роботи. Виділіть файл End03.psd і клацніть Open.

  2. Якщо хочете, виконайте команду View > Zoom Out щоб зробити образ меншим і залишіть його відкритим на екрані як взірець. Якщо не хочете, виконайте File > Close. Після цього відкрийте стартовий файл, щоб побачити фотографію, яку будемо ретушувати. (Хоча фото для цієї роботи первинно сканувалось при 200 dpi, як було обговорено вище, реальний файл для нашої роботи має значно нижчу детальність. Вона була свідомо змінена для зменшення розміру файлу і підвищення швидкості обробки зображення в цій роботі).

  3. Виконайте File > Open. У вікні відкриття файлу знайдіть і виділіть Start03.psd, клацніть Open.

  4. Виконайте File > Save As, надрукуйте ім’я Work03.psd, клацніть Save.