Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.8Настройка насиченості інструментом «губка»

Зараз підвищимо насиченість кольору гондоли на передньому плані «губкою». Насиченість – це, так би мовити, сила, або чистота кольору. Губка корисна, коли треба внести акуратні зміни в насиченість конкретних ділянок образу.

  1. Витягніть на палітрі інструментів губку (Sponge) і виберіть її.

2 Нагорі екрану, в панелі опцій, є палітра пензлів (Brushes). Виберіть в ній достатньо великий пензель з розмитими краями даметром 35 пікселів. Діаметр і розмитість краю пензля задають зону дії губки при роботі нею.

  1. Посовайте губкою туди-сюди по полосатій тканині на гондолі. Видно, що кольори сталі яскравіші.

3.9Настройка яскравості освітлювачем

Зараз використаємо освітлювач (чорний кружечок з ручкою) для підсвітлення борту гондоли та збільшення ефекту віддзеркалення води в борті. Дія цього інструменту відтворює роботу фотографа, який під час експонування позитивів малим ручним екранчиком зменшує засвітку деяких ділянок фото, щоб зробити їх світлішими.

  1. Виберіть освітлювач (Dodge Tool) в панелі інструментів, він в одній групі з губкою. За цим у випадаючому списку виберіть область яскравостей Highlights і встановіть силу дії освітлювача (Exposure) на 50%.

  2. Виберіть в палітрі пензлів достатньо великий пензель з розмитими краями. Діаметр і розмитість краю пензля задають зону дії освітлювача при роботі ним.

  3. Соваючи освітлювачем по корпусу гондоли, зробіть його світлішим.

3.10Вилучення непотрібних деталей зображення

Adobe Photoshop дозволяє позбавлятись на зображенні небажаних детелей. Найчастіше це робиться інструментом «гумовий штамп» (Rubber Stamp), який замальовує непотрібну ділянку копіями пікселів з інших частин зображення.

Вилучимо з картинки зображення маленького човника зліва від носу гондоли замальовуванням його копією водної поверхні моря.

  1. За допомогою інструментів збільшення покажіть крупно частину фото, що зараз буте редагуватись (як показано нижче).

  2. Виберіть Edit > Preferences > Display & Cursors. Для малюючих курсорів (Painting Cursors) клацніть Brush Size і за цим OK. Цим ви задаєте показ фактичного розміру курсора (як пензель) при роботі із зображенням.

  3. Клацніть по гумовому штампу на панелі інструментів (його значок видно на малюнку нижче), і зніміть галочку на флажку Aligned в панелі опцій на верху екрану. Зауважте, що курсор має вигляд пензля, тобто круга.

  4. Розташуйте круг-пензель справа від носу гондоли. Натисніть лівий Alt (курсор перетворився на штамп!) і клацніть мишею. Цим самим ми задали першу точку, ЗВІДКИ братимуться піксели для замальовки. Зображення моря там приблизно таке, яким можна замалювати човник.

Рисунок 3.9 – Використання «гумового штампу»

Клацніть по джерелу крпіювання Малюйте для переносу картинки

  1. Перенесіть курсор-круг на човник, натисніть ліву кнопку миші (цим ви задали другу точку – КУДИ буде копіюватись піксел з першої точки; при цьому на місті першої точки вискочив хрестик), і, не відпускаючи кнопку миші, повозіть кругом- курсором по човнику. Зауважте, що хрестик зправа пересувається сінхронно з кругом, зберігаючи постійним своє відносне розташування. При цьому піксели з-під хрестика перемальовуються в круг і човник зникає, бо на цьому місті малюється море.

  2. Двічі клацніть по інструменту «рука», щоб вписати зображення в екран і припинити роботу зі штампом.

  3. Збережіть образ через File > Save.