Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

2.3.7Друкування тексту

Зараз створимо невеликий текст і зробимо з ним деякі маніпуляції. Створення тексту робиться інструментом “текст” (з великою літерою “Т”), який розміщає текст на окремому шарі текстового типу. Потім відредагуємо текст і створимо на його шарі деякі спецефекти.

  1. Активізуйте шар Clock в палітрі Layers.

  2. Виберіть інструмент “Текст” і клацніть по площі нашого документу в лівому верхньому куті, там буде початок друку тексту.

  3. На палітрі властивостей вгорі вікна клацніть віконце кольору тексту, виберіть світло-коричньовий колір у вікні вибору кольору і клацніть OK.

  4. У списку вибору гарнітури виберіть, наприклад, Arial, і визначте розмір літер, скажімо, в 70 пунктів.

  5. Надрукуйте “Z2000”. В палітрі Layers видно, що текст розмістився в окремому текстовому шарі і Potoshop за умовчанням дає такому шарові ім’я, що співпадає з введеним текстом.

  6. Наведіть мишу на текст, натисніть кнопку і перемістіть текст.

  7. Розмістіть текст де Вам хочеться, клацніть OK. Зауважте, що згаданий вище шар Z2000 в палітра Layers має іконку у вигляді літери T, яка показує, що цей шар – особливий, а саме - текстовий.

2.3.8Створення ефектів на шарах

Можна значно прикрасити зображення на шарах створенням ефектів тіні, свічення, фасок та рельєфу використанням команд ефектів, яких в Adobe Photoshopі ціла колекція. Зараз ми застосуємо до надрукованого тексту ефекти фаски та рельєфу.

  1. При активному шарі Z2000 виконайте Layer > Effects > Bevel and Emboss.

  2. В діалозі Layer Effects внизу знайдіть віконце режиму яскравості і зменшіть непрозорість (напівпрозорість) до 20%. Поряд розташоване віконце вибору кольору. Виберіть світло-блакитний колір і клацніть OK.

  3. Схожу роботу виконайте з режимом тіні в тому ж діалозі. Встановіть непрозорість в 40%, а колір виберіть чорний. Клацніть OK.

  4. В тому ж діалозі в переліку ефектів (зліва) виберіть Emboss (рельєфність) і клацніть OK для застосування обраного ефекту до шару. Ці ефекти зберігаються на шарі навіть при змінах, тобто текст можна редагувати, а на нових літерах обрані ефекти теж будуть присутні.

  5. Double-клацніть the Z2000 type layer in the Палітра Layers.

  6. При активному шарі Z2000 виберіть інструмент “Т” і клацніть ним по тексту “Z2000”. В ньому з’явиться риска вводу. Замініть текст на “Z999.”

  7. Виділіть весь текст, і, використовучи палітру властивостей вгорі екрану, виберіть для розміру текста 90 пунктів, клацніть ОК. Як видно, ефекти фаски і рельєфу збереглися і при зміні розміру літер тексту.

  8. Виконайте File > Save.

2.3.9Зведення шарів докупи та збереження файлу

Коли вся робота з редагування шарів зроблена, звести всі шари докупи і зберегти твір в такому вигляді. Зведення шарів створює єдиний фоновий шар і таким чином в кілька разів зменшує обсяг файлу. Звичайно, зведення є сенс робити тоді, коли Ви вважаєте, що в Вашому творі все гаразд. У більшості випадків Ви захочете на всяк випадок зберегти також файл з незайманими шарами – може, пізніше треба буде щось замінити. В цій ситуації буде корисна команда Save a Copy.

  1. Виконайте File > Save> As a Copy.

  2. В діалозі, що з’явиться, введіть ім’я Flat02.psd і виберіть опцію Flatten Image.

  3. Клацніть Save. Команда Save a Copy зберігає зведену версію файлу, залишаючи оригінальний файл з його шарами незайманим. Ваш колаж на виробничу тему закінчено.