Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.14Контрольні запитання

  1. Як треба вибирати ступінь детальності при скануванні фотографій, що після комп’ютерного ретушування будуть публікуватись в друкованому виданні?

  2. Чи можна інструментом “обрізка” зкорегувати перекіс фотокамери в руках фотографа в момент зйомки натури? Як?

  3. Яка техніка видалення з фотографії переважного кольорового тону?

  4. Яка дія команди Replace Color? Як зробити, щоб вона була спрямована не на весь образ, а тільки на його конкретну ділянку?

  5. Яку роботу виконують інструмети “губка” та “освітлювач”?

  6. Яка суть дії інструмента “гумовий штамп”? Чому за його допомогою можна позбавлятись небажаних об’єктів на фотограції?

  7. На якому етапі цієї лабораторної роботи вивчається техніка суміщення різних фотографій в одному образі? В чому її суть?

  8. Яка користь від фільтру Unsharp Mask? Чи обов’язково перед його застосуванням зводити шари зображення в один шар?

  9. Які переваги дає збереження результату ретушування в файлі формату TIFF? Який обсяг мав би PSD-файл нашої фотогорафії і відповідний йому файл типу *.tif ?

Лабораторна робота № 4Поєднання малюнків Illustrator та зображень Photoshop в одному творі

Рисунок 4.1 - Ескіз готового твору

4.1Мета роботи

Ця робота має на меті навчити Вас:

  • Розрізняти растрові зображення та векторну графіку.

  • Вставляти векторний малюнок до файлу Adobe Photoshop.

  • Масштабувати вставлений малюнок.

  • Деформувати растровий малюнок для надання ефекту перспективи.

  • Застосовувати затінення растрових зображень.

  • Вивчити техніку експорту зображень з прозорими ділянками для їх вставки до файлу Adobe Illustrator.

4.2Короткі теоретичні відомості

4.2.1Комбінування зображень

Ви можете легко комбінувати зображення Photoshop з творами інших графічних застосувань багатьма способами і досягати цим добрих результатів. Механізм обміну творами дозволяє комбінувати векторні малюнки з тоновими малюнками та фотографіями. Для цього необхідно постійно переключатись між двома типами комп’ютерної графіки – растровим образом та векторною графікою.

4.2.2Растрова сітка чи векторний малюнок?

Рисунок 4.2 – Різниця між векторним та растровим зображенням

Adobe Photoshop працює з растровими образами, що спираються на поняття сітки пікселів. При роботі з таким типом зображення Ви редагуєте не об’єкти та форми, а групи пікселів. Оскільки зображення, побудовані на використанні растру пікселів, здатні передавати плавні градації кольорів та відтінків, вони добре підходять для відворення чогось на зразок фотографій або картинок, створенних програмами для малярства. Недолік растрового зображення в тому, що при збільшенні воно стає розпливчастим і “ступінчастим”. Векторні образи, які також звуть «кресленою графікою», створюються з форм (примитивів) , що описуться математичними рівняннями. Для створення таких творів існують спеціальні програмні застосування на зразок Adobe Illustrator. Створені в ньому малюнки складаються з чітких, плавних ліній (дивіться малюнок вище) і дуже легко масштабуються до любого розміру.

Щоб вирішіти, чи використовувати Photoshop або Illustrator для створення та комбінування зображень, прийміть до уваги як самі елементи, що складають образ, так і спосіб їх використання. Взагалі використовуйте Photoshop для творів з м’якими “художніми” лініями, для обробки фотографій або для створення спеціальних ефектів в “лінійчастих” творах. Використовуйте Illustrator для створення малюнків з чіткими лініями та гарно розташованим текстом, які мають допускати любе збільшення або зменшення без втрати якості. В більшості випадків Ви оберете Adobe Illustrator як адекватний інструмент компонування всього проекту в цілому, бо він більш гнучкий в роботі з текстами, а також при групуванні, переміщенні та зміні вигляду об’єктів.