Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.11Заміна частини образу на інше зображення

Небо на цій фотографії жахливо некрасиве – чи то непогода, чи туман…У нас в запасі є окремий файл, який містить в собі гарне фото небосхилу із білими хмарками на синьому небі і цілком природньо виглядає бажання “погане” небо замінити на “красиве”. Почнемо з того, що наявне небо треба якось виділити.

  1. Виберіть інструмент «чарівна паличка» (magic wand). Клацніть по небу, щоб виділити його частину. Інші частини неба можна добавити до виділеного, клацаючи по ним при нажатому Shift.

  2. Відкрийте файл Clouds.psd.

  3. Виберіть Select > All; потім Edit > Copy. Закрийте файл Clouds.psd.

  4. Виконайте Edit > Paste Into, що вклеїти з буферу гарне небо в поточну виділену область. Зауважте, що в палітрі шарів (Layers) при цьому з’явився новий шар.

  5. Виберіть інструмент пересування і за його допомогою пересуньте небо в найкраще, на ваш погляд, положення.

Але кольори вставленого зображення визлядають перенасиченими по­рів­нян­но з іншими. Ми зробимо їх більш блідими зменшенням оптичної густоти (opacity) і вони більше пасуватимуть до фото в цілому.

  1. В парітрі (Layers) виділіть шар із хмарками і над списком шарів у віконці Opacity встановіть клавіатурою або мишею (вискакує слайдер) значення 55%, на наш погляд, оптимальне. Поекспериментуйте, подивіться як воно буде з іншими значеннями.

  2. Збережіть образ File > Save.

А зараз ми з’єднаємо всі шари в один (це зветься “зведення шарів”), після чого застосуємо до зображення фільтр Unsharp Mask (“контурна різкість”), що буде останньою операцією з ретушування фотографії. Оскільки Ви можете зажадати зберегти версію файлу з незведеними докупи шарами, радимо скористатись командою Save As для збереження зведеного файлу з іншим іменем.

  1. Виконайте Layer > Flatten Image.

  2. Виконайтеhoose File > Save As. В діалозі, що з’явиться, надрукуйте нове ім’я і клацніть Save.

3.12Фільтр «Контурна різкість» (Unsharp Mask)

Останнє, що ми зробимо — це застосуємо фільтр Unsharp Mask, який підвищить контраст на крайових деталях фото і створить враження більш сфокусованого зображення.

  1. Робимо Filter > Sharpen > Unsharp Mask. Опція Preview має бути включена, тоді видно, що буде після задіяння фільтру. Можна «рукою» совати зображення в віконці Preview і переглядати різні ділянки картинки. Кнопки з плюсом та мінусом під віконцем міняють масштаб у ньому.

  2. Слайдером Amount підберіть бажану різкість (ми встановлювали 120%); клацніть по OK для задіяння фільтру.

3.13Збереження образу

Для коректної передачі кольорів при друку в чотрьох кольорах треба змінити кольорову модель фотографії на CMYK. Зробимо це.

  1. Виконайте Image > Mode > CMYK.

В багатьох видавничих програмах верстання (наприклад, Adobe InDesign) використовується також Tagged-Image File Format (TIFF) для друку в моделі CMYK, тому збережемо файл саме в цьому форматі.

  1. Виберіть команду File > Save As.

  2. В діалозі, що з’явиться, виберіть із списку типів файлів тип TIFF.

  3. Клацніть Save.

  4. В наступному діалозі TIFF Options клацніть по «correct Byte Order».

Готовий образ може вставлятись до макету сторінки в видавничій програмі. Наприклад, так, як показано на малюнку.