Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

2.3.5Зв’язування шарів

Зв’язування двох або більше шарів разом є одним з ефективних способів роботи з ними. Зв’язані шари пересуваються і трансформуються одночасно, підтримуючи встановлене відносне розташування. Зараз ми пересунемо годинник вниз від підшипника; зв’яжемо два шари; пересунемо, промасштабуємо та повернемо їх разом.

  1. Виберіть інструмент «пересунути» і перетягніть ним годинник до нижнього правого кута колажу, так, щоб була видна тільки верхня половина годинника.

  2. При активному шарі Clock в палітрі Layers клацніть по малому кадратику справа від позначки «око» в рядку шару Bearing. Там з’явився значок «ланцюжок». Він показує, що шар Bearing зараз зв’язаний з шаром Clock. (Виділений шар не показує «ланцюга» при створенні зв’язку між шарами.)

  3. Поставте інструмент пересування на вікно картинки, натисніть мишу і потягніть до верхньої границі образу. Як видно, годинник рухається водночас з підшипником.

Спробуємо масштабувати і повернути зв’язані шари командою Free Transform.

  1. Виконайте Edit > Free Transform. Охоплюючий прямоутник трансформації з’явився навкруги годинника.

  2. Щоб повернути годинник, поставте вказівник миші ззовні охоплюючого прямокутника і пошукайте положення, де з’явиться двонаправлена крива стрілка, протягніть її проти часової стрілки і відпустіть кнопку миші. Поворот відбувся одночасно для годинника і підшипника.

  3. При натиснутому Shiftі потягніть мишею розмірний маніпулятор охоплюючого прямокутника і цим трохи зменшіть розмір годинника і підшипника одночасно.

  4. Якщо хочете, поставте мишу всередину всередину охоплюючого прямокутника і пересуньте годинник з підшипником.

  5. Натисніть Enter для закріплення проведеної трансформації.

2.3.6Додавання ефекту градієнта до шару

Наступний крок – створити новий шар і додати до нього ефект градієнту. Можна додати новий шар командою Layers > New > Layer, що створює прозорий шар з відсутнім зображенням в ньому. Якщо розфарбувати цей шар якоюсь заливкою, скажімо, градієнтною, то кольори заливки буде можна змішувати з шарами, розташованими нижче.

  1. В палітрі Layers клацніть по фону, щоб зробити його активним.

  2. Виконайте New Layer з меню палітри Layers.

  3. В діалозі New Layer надрукуйте ім’я новоствореного шару Gradient і клацніть OK. Шар Gradient з’явився над шаром фону в палітрі Layers. Заллємо цей шар градієнтною заливкою. В Photoshopі це зручно робити за допомогою інструмента “градієнт”.

  4. Клацніть по інструменту градієнт ( ) в палітрі інструментів. Вгорі екрану панель параметрів переключилась на параментри градієнту.

  5. В палітрі параметрів градієнту розкрийте список-палітру готових градієнтів і виберіть в ньому за підказками градієнт Foreground to Transparent.

  6. Клацніть по віконцю вибору градієнту – відкриється діалог Gradient editor. За допомогою палітри Swatches задайте для градієнта перехід від лілового кольору до прозорого.

  7. При активному шарі Gradient в палітрі Layers протягніть перехрестя курсору миші від правої до лівої границі малюнку. Градієнтна заливка тепер іде по ширині шару, починаючись від лілової і поступово змінюючись на прозору, міняючи таким чином вигляд фотографії клавіатури під нею. Оскільки на правому краю заливка частково закрила клавіатуру, треба трохи зменшити непрозорість заливки.

  8. В палітрі Layers зменшіть непрозорість (opacity) шару Gradient до 60%. Тепер клавіатуру видно повністю.