Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samost_robota_OTTP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

Питання 2 Особливості приймання склотари від населення

Повернення багатооборотної тари після її звільнення від товару постачальникам або тарозбираючим підприємствам є обов'язковим для всіх організацій і підприємств. Багаторазове використання тари ведеться двома шляхами:

• тара, в якій постачальник відпускає товар, залишається власністю постачальника, тому після звільнення її обов'язково повертають постачальнику (інвентарна тара);

• тара, в якій постачальник відвантажує товар, опла­чується покупцем у встановленому порядку, але підлягає після її звільнення здаванню тарозбиральним організаціям (зворотна та­ра).

Терміни і порядок повернення тари, а також штрафи за їх порушення встановлюються спеціальними інструкціями, особли­вими умовами постачання товарів і тари та договорами.

Порушення правил повернення тари, а також штрафи за їх порушення встановлюються спеціальними інструкціями, особ­ливими умовами постачання товарів і договорами.

Скляну тару вітчизняного й імпортного виробництва при­ймають від населення в необмеженій кількості, а потім здають постачальникам товарів. Магазини повинні мати спеціальне приміщення для приймання посуду. Відсутність складського приміщення, ящичної тари, транспорту не може бути підставою для відмови в прийманні посуду.

Для покращання організації приймання від населення скляної тари, на яку встановлено заставні ціни, необхідно вдос­коналювати методи обслуговування населення при її здаванні, і передусім - самообслуговування, приймання тари на дому і ор­ганізація пересувних пунктів приймання скляної тари.

Один з більш прогресивних методів обслуговування насе­лення при здаванні склотари - самообслуговування.

Під час приймання скляної тари за методом самооб­слуговування здавальники тари викладають тару в спеціальний контейнер-візок на колесах, пересувають її до каси, де приймальник підраховує В кількість, перевіряє якість і видає чек на су­му прийнятої тари. Потім здавальник тари, пересовуючи контей­нер вздовж накопичувальної гірки, виставляє тару на спеціальні стелажі з ящиками для кожного виду склотари. Тоді здавальник тари підходить до розрахункового вузла і розраховується по че­ку за здану скляну тару. Саме тут реалізується мінеральна вода, рибні й овочеві консерви, цукор, сіль, мило та інші товари.

Організацією тарного господарства в обласних споживспілках займаються відділи тари, підпорядковані безпосередньо заступнику голови правління споживспілки. Ці відділи коорди­нують роботу з тарою в усіх галузях діяльності споживспілок, контролюють виконання постанов та інструктивних вказівок вищестоящих органів, вживають заходи щодо зниження витрат і збитків на тару.

Тарні відділи виконують усю роботу на підставі затвер­дженого, як правило, на один рік, плану.

У райспоживспілках відповідальність за організацію тар­ного господарства покладається безпосередньо на товарознавця по тарі, який підпорядковується голові правління або його за­ступнику з торгівлі.

Товарознавець по тарі повинен надавати практичну допо­могу в правильній організації ведення тарного господарства осо­бам, які займаються безпосередньо роботою з тарою. Так, в обов'язки товарознавця входить здійснення контролю за пра­вильним прийманням в магазинах тари за якістю, правильним її відкриттям і зберіганням, своєчасним поверненням. Він повинен узагальнювати просування зворотної тари і аналізувати звітні дані про витрати і збитки на тару, а також надавати статистичну звітність.

Для раціональної організації тарного господарства при райспоживспілках створюються тарні склади і бази, а при облспоживспілках - міжрайонні склади. Вони виконують такі функ­ції, як збір тари, її ремонт, виготовлення нової, переробка неста­ндартної або застарілої із використання тари і здавання відремо­нтованої тари споживачам.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Назвіть основні ознаки класифікації тари та охарактеризуйте найбільш розповсюджені її види.

  2. Які вимоги пред’являються до тари?

  3. Які терміни і порядок приймання скляної тари?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]