Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samost_robota_OTTP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

Питання 2. Особливості приймання товарів, що надійшли в тарі-обладнанні

Приймання товарів, що надійшли в тарі-обладнанні, має деякі особливості. Постачальник зобов'язаний поставляти у тарі-облад­нанні штучні товари або фасовані в споживчій тарі відповідно до встановлених схем у стандарті. Кожна одиниця тари-обладнання завантажується товаром одного найменування до повної місткості. В тару-обладнання вкладається специфікація або пакувальний ярлик з найменуванням і кількістю товарів, датою укладання, номером зміни й пакувальника. В процесі приймання товарів у тарі-обладнанні від органів транспорту перевіряється відповідність кількості одиниць тари-обладнання і відбитків пломб даним су­провідних документів та справність контейнерів і чохлів на них. Якщо тара-обладнання справна, вона приймається за кількістю місць без перевірки їх вмісту. В товаро-транспортній накладній робляться відмітки про прийняття товару без перевірки. У визна­чені терміни здійснюється остаточне приймання.

Прийняті товари розміщуються на зберігання у кладових або подаються в торговий зал. Товари, що надійшли в тарі-обладнанні, можуть прийматись у торговельному залі.

Питання 3. Обов’язки матеріально відповідальних осіб із забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей на роздрібних торговельних підприємствах

Зберігання товарів у магазині необхідно організувати так, щоб при цьому забезпечувалась чіткість і швидкість виконання всіх наступних операцій технологічного процесу, ефективність використання площі приміщень (зон) для зберігання товарів та місткості торгово-технологічного обладнання, виділеного для цієї мети, і створювались оптимальні умови праці для торгового персоналу. Відповідальність за збереження кількості та якості товарів у процесі зберігання їх у магазинах покладається на матеріально відповідальних осіб.

Основними факторами, які впливають на ефективність організації операцій зберігання, є стан МТБ роздрібної торгівлі, рівень організації торгово-технологічного процесу в магазині, склад і кваліфікація торгового персоналу, рівень його знань щодо особливостей та умов зберігання окремих товарів тощо.

При організації зберігання товарів у магазині необхідно враховувати його особливості, а саме: 1) у магазинах зберігається широкий асортимент товарів багатьох товарних груп, які потребують різних (інколи специфічних) умов зберігання; 2) загальний обсяг партій товарів, що зберігаються в магазині, є відносно невеликим, а самі товари зберігаються, як правило, у розпакованому вигляді; 3) у магазині можуть одночасно зберігатися товари одного найменування, але з різними цінами; 4) запаси товарів у магазинах характеризуються порівняно швидкою оборотністю, та оновлюваністю; 5) частина товарів зберігається безпосередньо в торговому залі. У підприємствах роздрібної торгівлі товари зберігаються у формі резервного запасу, розташованого в спеціально пристосованих для цієї мети приміщеннях, та у формі робочого запасу, який зберігається безпосередньо в торговому залі магазину.

Організація зберігання товарів у магазині забезпечується шляхом виконання комплексу заходів організаційного, технічного і санітарно-гігієнічного характеру. Організаційні заходи включають визначення матеріально-відповідальних осіб та заходів щодо охорони товарно-матеріальних цінностей, складання графіків завезення товарів з урахуванням ритму їх продажу, визначення оптимальних розмірів завезення товарів, розробку карт розміщення товарів у магазині, забезпечення протипожежних заходів. Технічні заходи зі зберігання товарів передбачають вибір і встановлення у відповідних приміщеннях необхідного обладнання, придбання спеціального інвентарю та інструментів, визначення режиму й умов зберігання товарів, здійснення контролю за ними, проведення робіт щодо розширення застосування тари-обладнання. Санітарно-гігієнічні заходи охоплюють організацію санітарного нагляду, профілактичних і попереджувальних заходів по недопущенню втрат і псування товарів, підтримання температури і вологості повітря, забезпечення встановленої кратності повітрообміну та ін. У технологічному процесі зберігання товарів у магазині виділяють 4 основні, операції: 1) розмішування товарів на зберігання; 2) укладання їх у місцях зберігання; 3) створення оптимального режиму зберігання; 4) спостереження і поточний догляд за товарами.

Розміщуючи товари, враховують тривалість зберігання, послідовність та черговість їх реалізації і відпуску. Товари, запас яких поповнюється і реалізується відносно довго, розміщують на дальніх ділянках приміщення, завезені раніше — реалізуються в першу чергу. Товари короткострокового зберігання теж розташовують поближче до виходів.

Особливо ретельно потрібно організовувати зберігання в магазинах залишків сезонних товарів, які не вдалося реалізувати протягом відповідного сезону, та аналогічних товарів, завезених достроково з метою підготовки до торгівлі у наступному сезоні. Оскільки перерва між сезонами (весна-літо, осінь-зима) є досить тривалою, то для зберігання таких товарів повинні бути забезпечені більш жорсткі з погляду відповідності стандартам умови.

У процесі зберігання товарів у магазинах виникають товарні втрати, серед яких виділяють природні втрати і актовані втрати. Природні втрати товарів виникають унаслідок фізико-хімічних властивостей товарів і є об'єктивно обумовленими, тим часом як актовані втрати в переважній більшості пов'язані з суб'єктивними чинниками — неправильне зберігання товарів, необережне або без господарське поводження з ними, внаслідок чого виникає бій, лом, псування товарів. Розміри природних втрат товарів у магазинах можуть бути зменшені через створення оптимального режиму зберігання товарів, розміри актованих втрат — за рахунок правильної організації зберігання товарів, налагодження системи матеріальної відповідальності, чіткого обліку і контролю за надходженням, реалізацією та залишками товарів у магазині, недопущення крадіжок товарів персоналом магазинів та постачальників і оснащення будівель магазинів системами охорони та сигналізації.

Питання 4 Особливості підготовки до продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Найбільш складна і трудомістка операція технологічного процесу продовольчих магазинів - підготовка товарів до про­дажу. Усі товари перед подаванням у торговельний зал повинні бути повністю підготовлені до продажу. Виконання цієї вимоги сприяє прискоренню відпуску товарів, росту потужності праці персоналу і підвищення ефективності роботи магазину. Попе­редня підготовка до продажу створює умови для більш широ­кого впровадження прогресивних методів торгівлі. До загальних підготовчих операцій, що виконуються в магазині, належать: очищення товарів і надання їм товарного вигляду; перевірка яко­сті товарів; сортування, перевірка цін і заповнення цінників на товари, а також операції, пов'язані з видачею товарів у торгове­льний зал.

Усі технологічні операції по підготовці продовольчих то­варів до продажу проводяться в підсобному приміщенні. У тор­говельний зал повинні подаватися товари, повністю готові до реалізації.

Упровадження самообслуговування збільшує мережу продовольчих (товарів) магазинів, які використовують цей ме­тод, покращує їх економічні показники, підвищує культуру об­слуговування і залежить від кількості розфасованих товарів, що надходять у торгівлю.

Поряд з організацією фасувальних цехів при оптових ба­зах значну кількість продовольчих товарів фасують безпо­середньо в магазинах. Окремі продовольчі товари фасують у ма­газинах, тому що їх якість зберігається лише при фасуванні без­посередньо перед реалізацією (наприклад м'ясні і рибні гастро­номічні товари, ковбасні вироби, масло тваринне та ін.).

Основними технологічними операціями при підготовці товарів до продажу в магазинах самообслуговування є операції, що виконуються при фасуванні сипких бакалійних товарів, м'ясних, молочних і рибної гастрономії, кондитерських товарів, овочів і фруктів.

Усі технологічні операції при фасуванні продовольчих товарів у невеликих магазинах виконуються з допомогою прос­тих приладів або на звичайних цифрових вагах. У великих мага­зинах самообслуговування для цього використовують мало­габаритні автомати, напівавтоматичні порційні ваги або фасу­вальні автомати.

Для виконання технологічних операцій при фасуванні продовольчих товарів необхідно підготувати робоче місце, для чого в підсобному приміщенні магазину відводиться площа не менше 6 м . У невеликих магазинах самообслуговування слід фасувати товари на робочому місці продавця прилавка. Товари фасують безпосередньо від місця їх зберігання і недалеко від то­рговельного залу.

Робоче місце фасувальника забезпечується паперовими або пластиковими пакетами, набором совків, ножів, тарою для укладання фасованих товарів.

У кожному магазині необхідно фасувати продовольчі то­вари в кількості, яка забезпечує поточні потреби даного магази­ну.

При фасуванні продовольчих товарів маса кожного шмат­ка (дозування) і співвідношення вагових одиниць за кількістю відважок встановлюється на підставі вивчення кількості відважок на даний вид продукту в магазині.

Підготовка непродовольчих товарів повинна створити можливість широкого використання прогресивних методів про­дажу, при яких забезпечується вільний доступ покупців до това­рів.

Перед подаванням у торговельний зал для продажу шов­кових і шерстяних тканин їх перемірюють і накатують на спеці­альні дощечки. Накатані на дощечки куски тканин мають акура­тний вигляд, ними зручно користуватися при відмірюванні і від­різуванні тканин. Накатування тканин на дощечку починається з хазового кінця, де прикріплено фабричний ярлик.

Для накатування шерстяних тканин використовують фа­нерні дощечки. Ширина дощечки повинна бути 15 см, а довжина - на 2 см коротше ширини товару, щоб її не було видно в нака­таному куску.

Шовкові тканини накатують на дерев'яні дощечки шири­ною 14 см, довжиною 48 - 50 і товщиною 1 см.

При накатуванні шовкових тканин дощечки кладуть рівно з краєм. На бортику дощечки роблять надпис великими буквами із зазначенням сорту, артикула і ціни.

Перед накатуванням тканину необхідно розвернути і скласти гармошкою. Це полегшує накатування тканини і накатка виходить рівною.

При підготовці до продажу швейних виробів тканини під­бирають і розкладають за розмірами і ростом, очищають від пилу й усувають дрібні дефекти (закріплюють ґудзики, пояси та ін.).

Важливою операцією підготовки до продажу готового плаття є прасування. Для цього встановлюють стіл, оббитий су­кном і парусиною, прикріплюють металеву площадку для прас­ки. З лівого боку стола встановлюють вішалку-кронштейн для випрасуваних виробів.

Взуття перед поданням на робоче місце переглядають на парність, протирають і укладають в коробки. Якщо під час пере­гляду взуття в ньому виявлені дрібні дефекти (виступаючі цвяхи, блочки, що відскочили, і т.п.), то їх усувають. Для цього в підсо­бному приміщенні магазину необхідно мати машинку для закрі­плення блочок, рашпилі, ніжки металеві, чоботні молотки.

Головні убори перед продажем обов'язково переглядають і приводять у порядок. Пом'яті кепі і фуражки прасують на спе­ціальних дерев'яних болванках. Хутряні головні убори причі­сують за направленням ворсу. Особливо ретельно перевіряють кожну деталь оздоблення на жіночих шляпах, прасують пом'яті стрічки, виправляють нерівно пришиті квіти і т.д.

Галантерейні товари різноманітні за асортиментом; окре­мі різновиди їх мають свої особливості підготовки перед про­дажем. Деякі види товарів повинні бути підготовлені так, щоб їх можна було викласти в наприлавочні касети-ячейки для демон­страції покупцям. Для цього мереживо і тасьму перед подаван­ням у торговельний зал намотують на картонки шириною 10 -12 і довжиною 15-20 см.

Дрібні галантерейні товари попередньо фасують в паке­тики по 10, 25 і 50 шт.

Іграшки перед подаванням у торговельний зал оглядають, приводять у порядок. Завідні іграшки перевіряють у дії.

Упаковку з радіотоварами при підготовці до продажу пе­ревіряють наявність інструкцій з експлуатації, паспортів. Виро­би перевіряють у дії, усувають пил і забруднення.

Парфуми в художній фабричній упаковці, сюрпризні ко­робки перед продажем обов'язково переглядають і протирають.

Посуд перед поданням на робоче місце попередньо очи­щають від пилу, забруднені предмети миють теплою водою, пе­ревіряють комплектність товарів (особливо сервізів).

Чашки і блюдця звільняють від упаковки, але поштучну обгортку зберігають. Усю обгортку знімають лише з товару, розміщеного на виставкових полицях шаф. Легким постуку­ванням олівця перевіряють цілісність чашки, стаканів і т.д.

Електротовари попередньо сортують за видами, призна­ченням, номінальним струмом і спожитою потужністю. З виро­бів знімають жирову змазку. Електричні проводи попередньо нарізують по 10, 20, 30 м.

Такі товари, як холодильники, пральні машини, обов'яз­ково звільняють від фабричної упаковки і для перевірки справ­ності підключають до електромережі.

Меблі, що надходять до магазину в розібраному вигляді, перед продажем збирають, оглядають, протирають і (виправ­ляють) усувають дрібні дефекти.

Питання 5 Розміщення та викладка товарів у торговельних залах діючих магазинів

Питання 6. Особливості розміщення та викладки товарів у торговельному залі окремих груп продовольчих та непродовольчих товарів.

Особливості розміщення та викладки окремих продовольчих та непродовольчих товарів.

Хліб і хлібобулочні вироби викладаються рядами за видами і сортами на полицях або спеціальних лотках пристінних гірок та контейнерів.

Зразки видів і сортів хліба викладають у наприлавковій вітрині розрізаними й повертають зрізаним боком до торгового залу.

Виставочний запас бубликів, сухарів і сушок викладають у спеціальних вазах, а робочий запас — у ящиках пристінного обладнання або прилавка.

Бакалійні товари (крупу, цукор, сіль, макаронні вироби) розміщують у ящиках пристінного обладнання і прилавка.

Зразки бакалійних товарів для показу виставляють у наприлавковій вітрині в скляних банках з кришками.

При викладці товарів, які сприймають сторонні запахи, — чай, кава, какао — необхідно віддалити їх від спецій та інших товарів з різким запахом.

Кондитерські товари залежно від їх властивостей та упаковки викладають для показу в наприлавкових вітринах, використовуючи для цього коробки, спеціальні підноси, лотки, вази, скляні банки. При викладці упакованих товарів необхідно окремі зразки звільнити від упаковки, щоб покупці бачили товар.

Робочий запас кондитерських виробів, що мають частий попит, зберігають у верхніх ящиках прилавка або гірки. Швидкопсувні товари зберігають в холодильних прилавках.

Гастрономічні товари — ковбаси, сосиски, сардельки, зельц, сало-шпик, свинокопченості, окости, рулети — викладають для показу рядами в охолоджуваних наприлавкових вітринах. Верхній шматок зрізають і кладуть зрізом у бік покупця.

Рибну гастрономію викладають у вітрині за видами. Копчену, в'ялену, солону рибу укладають штабелями.

Оселедці в тузлуку виставляють в окоренках.

Консерви виставляють на полицях гірок за видами і найменуваннями.

Молочні товари — масло, сметану, сир, сиркову масу — виставляють для показу в охолоджуваних наприлавкових вітринах у скляних банках. Головку або брусок сиру кладуть зрізом у бік покупця. Поряд із сирами у вітрині розміщують молочні консерви, плавлені сирки, фасоване масло і маргарин.

Основну частину молочних товарів зберігають у холодильних шафах і прилав­ках.

М'ясо, попередньо розрубане на шматки, викладають для показу і продажу на прилавку або в наприлавкових вітринах. Поряд викладають субпродукти, напівфабрикати, птицю й кухонні жири в спеціальних лотках і підносах.

Охолоджена риба викладається в металевих ящиках або на листах. Солені тузлучні риби викладаються в окоренках з тузлуком. Жива риба зберігається в спеціальних акваріумах з проточною водою.

Овочі, картоплю і плоди для показу викладають у корзини, лотки, ящики і виставляють на полицях пристінного обладнання. Зразки солінь, маринадів в окоренках і скляних банках ставлять для показу на прилавок.

Непродовольчі товари викладаються залежно від їх фізичних особливостей, упаковки, торгового обладнання і методів обслуговування покупців.

Розміщення тканин у торговельному залі залежить від ме­тоду продажу, що використовується в магазині.

Якщо тканини продаються з відкритою викладкою, то шматки товару розміщуються на спеціальних гірках, з нахиле­ними полицями.

З відкритою викладкою широко практикують драпові, су­кна, меблевих тканин і штучних текстильних виробів (ковдр, пледів, рушників і т.п.). У невеликих за оборотом магазинах цей

З відкритою викладкою широко практикують драпові, су­кна, меблевих тканин і штучних текстильних виробів (ковдр, пледів, рушників і т.п.)- У невеликих за оборотом магазинах цей метод продажу необхідно практикувати за всіма видами тканин, бо в таких магазинах немає можливості часто оновлювати зразки тканин, які швидко втрачають свій товарний вигляд і підлягають уцінці.

При продажу тканин за зразками відрізи, зразки розві­шують по стінах і в цетрі залу на спеціальному обладнанні і приладах. Зразки повинні бути вивішені таким чином, щоб по-купцям було добре видно кольори і малюнки тканин. На зразках приколюють ярлики з вказанням найменування тканини, артику­ла і ціни. Для зручності роботи за зразками і відповідними їм шматками тканин з робочих запасів закріплюють постійні номе­ри.

Незалежно від методу продажу товарів тканини при ви­кладці групують за видами волокна - бавовняні, лляні, шерстяні і шовкові, а всередині видів - за групами і підгрупами, або за призначенням.

Для зручності вибору готові сукні розвішують за групами (чоловічі, жіночі, дитячі), всередині кожної групи - за видами (пальто, костюми, штани та ін.), за матеріалом (шерстяні, бавов­няні, шовкові), за розмірами і ростами, а потім - за фасонами і кольорами.

Швейні вироби розвішуються на вішалках, починаючи з менших розмірів і далі в зростаючому порядку, лівим рукавом у бік покупця. Рукава виробів повинні однаково виступати в бік покупця, утворюючи порівняно рівну лінію.

При розміщенні готової сукні необхідно створити покуп­цям умови для самостійного ознайомлення з асортиментом това­рів і вибору потрібних виробів.

вигляді зразків на спеціальних постаментах, вибираючи для цьо­го найбільш зручні, добре видні місця в торговельному залі з тим, щоб не заважати процесу обслуговування покупців.

Для застереження білих літніх костюмів і суконь від пилу необхідно використовувати спеціальні чохли з поліетилену або бязі. Чохли надягають на повішену і розправлену на плечиках готову сукню.

Дитяче готове вбрання розміщують в торговельному залі за трьома групами виходячи з вікової ознаки: ясельний, дошкі­льний і шкільний.

Одяг для дівчаток і хлопчиків шкільного віку розміщують на вішалках за розмірами, ростами зі зростаючою шкалою роз­мірів.

Для кращого орієнтування покупця у визначеному асор­тименті швейних виробів на вішалках з допомогою спеціальних утримувачів закріплюють великі показники розмірів.

Зразки чоловічих, жіночих і дитячих головних уборів розміщують на спеціальних держаках. Робочий запас головних уборів рекомендується викладати на полицях за видами, фасонами, моделями.

Білизну розміщують попередньо скомплектованим за призначенням - столове, постільне, верхнє і нижнє.

Верхню і нижню білизну розміщують окремо, попередньо розподіляючи її на чоловічу, жіночу і дитячу. Чоловічу верхню білизну (сорочки) розкладають за розмірами, матеріалом і фасо­нами. Окремо розкладають сорочки з пристроченими комірцями, з пристібними комірцями, сорочки фантазі, апаш, ковбойки, українки. Нижню чоловічу білизну розміщують спочатку за ви­дом виробу, а потім за фасоном.

При укладанні білизни кількох розмірів в одну стопку між виробами кожного розміру обов'язково вкладають картонну або паперову прокладку. На цій прокладці пишуть розмір білизни.

Жіночу білизну розміщують за матеріалом, потім за ви­дами, способами оздоблення і розмірами.

Жіночу білизну розміщують за матеріалом, потім за ви­дами, способами оздоблення і розмірами.

Білизну, особливо жіночу, необхідно розміщувати і збері­гати на робочих місцях у спеціальних коробках. Передня части­на таких коробок відкривається, товар добре видно покупцеві, він не пилиться і не мнеться.

Дитячу білизну шкільного, дошкільного і ясельного віку розміщують окремо. В середині цих груп білизну для хлопчиків відокремлюють від білизни для дівчаток і розкладають за розмі­рами.

Трикотажні товари - на робочому місці продавця розмі­щують за двома основними групами: дрібний трикотаж і верхній трикотаж.

Техніка розміщення кожної з цих груп має свої особли­вості. Так, дрібний трикотаж викладають відкрито в наприлав-кових касетах-ячейках за підгрупами: паичішно-шкарпеткові ви­роби, рукавички, хусткові вироби. При цьому панчішно-шкарпеткові вироби викладають спочатку за статтю (жіночі, ди­тячі, чоловічі), а потім за розмірами зліва направо за збіль­шенням номерів - 13 - 15 і т.п.

Верхній трикотаж розміщують у касетах, а також на по­лицях шаф за видами виробів і розмірами. Вироби кожного роз­міру викладають за кольорами.

Взуття - розміщують за статтю - чоловіче, жіноче, дитя­че, а щодо розмірів - за видами, фасонами і кольорами. При­чому, у великих магазинах і секціях за наявності трьох-чотирьох продавців виділяють спеціалізовані робочі місця з торгівлі чоло­вічим, жіночим і дитячим взуттям.

У спеціалізованих магазинах взуття розміщують спочатку за матеріалом (шкіряне, гумове, валяне), а потім вже за стаїтю, фасонами, розмірами.

Щоб легше було знайти необхідні розміри взуття, його викладають за розмірами зліва направо за збільшенням номерів.

При відкритій викладці всі робочі запаси взуття, які є од­ночасно і зразками, показують без коробок на полицях при­стінних шаф або гірок. Кожну пару ставлять на підставки або підкаблучники, поряд розміщують цінник.

Гумове, валяне, легке спортивне взуття розміщують на полицях шаф. Валяне взуття викладають парами одна на одну, причому нижню пару кладуть підошвою в бік торговельного за­лу носками вправо, іншу - підошвою в глибину шафи, наступну - підошвою в бік залу, носками вліво і т.п.

Легке спортивне взуття, тапочки викладають пачками за­дниками один в одний.

Для кращого і більш повного обслуговування покупців в секціях і спеціалізованих взуттєвих магазинах необхідно виді­ляти одну або дві полиці шафи для супутніх товарів: шнурків, мазі для черевиків, бархаток, фурнітури та ін. У більш крупних взуттєвих магазинах в асортимент супутніх товарів можуть бути включені чоловічі шкарпетки і жіночі панчохи.

Галантерейні товари відкрито викладають в напри-лавкових касетах і на гірках. -лом;/--

Для того щоб забезпечити покупцеві кращі умови для огляду і вибору, галантерейні товари розміщують групами в та­кому порядку: бритви, бритвенні приладдя; голки, булавки, крючки та ін.; прикраси, стрічки, тасьма; нитки, мереживо, тю­леві вироби, швейна галантерея. ^

Всередині кожної групи галантерейні товари розміщують за характерними для них ознаками. При цьому споріднені і пов'язані між собою вироби, які часто купуються, розміщують ;.; по сусідству; супутні товари - поряд з основними.

При відкритій викладці дрібної галантереї дотримуються таких загальних для всіх товарів правил:

• у касетах-чарунках повинен знаходитися один вид товару й обов'язково однакової ціни;

• касети-чарунки заповнюються товарами не менше ніж на 2/3 їх висоти. Неможливо допускати, щоб касети-чарунки за­лишалися пустими або товари знаходилися тільки на дні;

• забороняється накривати товари зверху склом повністю або частково, класти поверх них ярлики, скріпляти окремі това­ри між собою або укладати щільними рядками, що перешкоджає покупцеві огляд і відбір товарів;

• продавці повинні відпускати товар покупцеві з касети-чарунки на прилавку, а не із запасів;

• усі товари, що викладені на прилавку, повинні бути з ярликами-цінниками, прикріпленими до стінок касет-чарунок спеціальними затискачами.

Парфумерно-косметичні товари краще розміщувати за методом відкритої викладки і об'єднати їх у наступні групи: парфумерні товари - духи, одеколон, душисті води, сюрпризні коробки; косметичні товари - пудра, креми, засоби для догляду за волоссям, тушіетне мило.

Окремою групою рекомендується пропонувати засоби для догляду за зубами - порошки, пасти, еліксири.

Мило туалетне викладають рядами за видами і ціною.

Посудно-господарські товари, що продаються за методом самообслуговування, розміщують на пристінних і островних гір­ках виходячи з таких правил: на верхніх полицях ставлять чай­ники, кофейники, кубки; на других і третіх полицях розміщують каструлі, підбираючи їх за ємністю. При цьому каструлі великої ємності ставлять на нижню полицю. Якщо на полицях ставлять каструлі у два ряди, то для більшої стійкості кришки виробів першого ряду укладають ручкою вниз.

На цінниках обов'язково необхідно вказувати ємність ка­струлі, чайників, кавовників.

На підставці-помості розміщують товари - відра, баки, тази. Тази складають стопками з обов'язковою прокладкою. На пристінних гірках викладають також вироби побутової хімії і господарські товари, предмети догляду за посудом, меблями, одягом.

Окремі гірки виділяються для показу скляного, фарфоро­вого і фаянсового посуду. На нижні полиці ставлять більш важкі

предмети: столовий фаянсовий посуд, тарілки, блюда, сервізи. Верхню полицю використовують для реклами новинок.

Для кращого огляду форми і малюнка посуду викорис­товують дротяні підставки: настільні і навісні.

При розміщенні сервізів усі предмети повинні добре про­дивлятися за формою, малюнком та за кількістю.

Скляний посуд розміщують у такому порядку: на нижніх полицях ставлять банки, бутилі, склянки грановані чайні і винні, графіки для вина і води; на середніх полицях - келихи, глечики, десертні набори, салатниці: на верхніх - вази для варення, цуке­рниці, вази для квітів.

Є кілька способів розміщення іграшок:

• за матеріалом, з якого вони виготовлені - дерев'яні, ме­талеві, м'яконабивні і т.п.;

• за педагогічним призначенням - технічні ігри настольні і театральні, іграшки-забави;

• за віковими групами - для дітей ясельного, дошкіль­ного і шкільного віку.

Письмові і канцелярські товари для школярів при відкри­тій викладці розміщують такими групами:

• папір, конверти, блокноти, записні книжки;

• зошити і дрібні канцелярські товари (ручки, пера, олів­ці, чорнила і т.п.);

• шкільні товари (пенали, портфелі, ранці);

• товари для креслення (лінійки, готовальні);

• різні друкарські вироби (прихідно-видаткові книги, книги для рахування, алфавітні і розносні книги);

• альбоми і бювари.

• Ближче до продавця розміщують другу і третю групи то­варів, які об'єднують вироби найбільш масового попиту.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1. Назвіть чинники, що впливають на організацію розван­таження товарів.

2. Які існують способи розвантажування вантажів?

3. Хто несе відповідальність за збереження товарно-матеріальних цінностей на роздрібних торговельних підприємствах?

4. Назвіть вимоги до організації розвантаження та пере­міщення товарів.

5. Назвіть чинники, що впливають на зміст, перелік опе­рацій з підготовки товарів до продажу.

6. Які умови необхідно створити для раціональної органі­зації процесу підготовки товарів до продажу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]