Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samost_robota_OTTP.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
984.58 Кб
Скачать

Тема 3. Улаштування роздрібної торговельної мережі

План

1. Види та класифікація торговельних будівель і споруд, вимоги до них.

2. Зовнішнє та внутрішнє улаштування підприємств роздрібної торгівлі, відповідність до вимог раціональної організації торговельно-технологічного процесу

3. Дизайн та імідж магазину.

Список рекомендованої літератури:

  1. Апопій В.В. та інші «Організація торгівлі» - К.: 2005. ст.(327-341)

  2. Апопій В.В., Міщук І AI. та ін. Теорія та практика тор­говельного обслуговування. Навч. посіб. - К.: ЦНЛ, 2005. ст.. (71-86)

  3. Ребіцький В.М.. Антонюк ЯМ., Балабан П.Ю та ін. Технологія і обладнання підприємств торгівлі. - К.: Либідь, 2001. ст.. (145-148)

Питання 1 Види та класифікація торговельних будівель і споруд, вимоги до них.

Розташування будівлі магазину повинно здійснюватися за наявності площі для раціонального компонування його основних зон - для пішоходів, громадського та особистого транспорту, підвезення та розвантаження товарів.

Залежно від технологічних функцій роздрібних торго­вельних підприємств торгові будівлі класифікують за такими озна­ками: ступенем капітальності споруди, розміщенням, матеріалом стін і конструктивних елементів, кількістю поверхів, ступенем вогнетривкості, функціональним призначенням і конструктивними особливостями тощо.

Торгові будівлі й споруди за ступенем їхньої капітальності поділяються на капітальні, а також полегшеної конструкції. Вони відрізняються між собою вартістю й терміном зведення, витратами будівельних матеріалів, довговічністю.

Для спорудження капітальних магазинів характерний великий обсяг будівельних робіт, витрачається значно більше часу, буді­вельних матеріалів і коштів.

Споруди полегшеного типу, переважно для розміщення дрібно­роздрібних торговельних підприємств, потребують відносно неве­ликих капітальних вкладень і термінів для будівництва і монтажу.

За розміщенням торгові будівлі поділяються на окремо розташо­вані (спеціально побудовані для організації в них торгівлі) й суміщені, які розташовуються на перших поверхах житлових будинків, громадських, виробничих споруд, культурно-освітніх закладів тощо.

Класичним прикладом будівель суміщеного типу є магазини, розташовані на першому поверсі житлового будинку (вбудовані). Крім вбудованих, розрізняють вбудовано-прибудовані, коли части­на магазину розміщується в будинку, а інша — винесена за його межі у вигляді прибудованого блоку.

За матеріалом стін і конструктивних елементів торгові будівлі бувають цегляні, гіпсоблокові, шлакоблокові, кам'яні, залізобетонні, дерев'яні, металеві, металево-скляні тощо. Здебільшого при будів­ництві магазинів використовують цілий комплекс матеріалів.

Залежно від кількості поверхів торгові будівлі поділяються на одно-, двоповерхові і більше. В споживчій кооперації переважають одноповерхові будівлі, зручніші для організації торговельно-техно­логічного процесу в магазинах.

За ступенем вогнетривкості розрізняють такі торгові будівлі: неспалимі (І, II ступенів), трудноспалимі (III ступеня), спалимі (IV, V ступенів). Для зберігання і продажу абсолютної більшості товарів торгові будівлі мають бути з неспалимих і трудноспалимих мате­ріалів.

Існує зв'язок між кількістю поверхів (згідно з правилами пожежної безпеки) і ступенем вогнетривкості будівель. Так, будівлі із неспалимих матеріалів дозволяється будувати заввишки від одного до п'яти поверхів, із трудноспалимих матеріалів — один-два поверхи і спалимих — лише одноповерхові.

За функціональним призначенням і конструктивними особли­востями торгові будівлі поділяються на універсальні — для торгівлі різними товарними групами; спеціальні, що призначаються для торгівлі певними товарами зі специфічними властивостями.

За конфігурацією розрізняють круглі, квадратні і прямокутні будівлі. Найекономічнішою й найзручнішою в експлуатації є бу­дівля круглої та квадратної форми. Якщо порівнювати круглу конфігурацію і витягнену, то в останньому випадку необхідно огороджувальних конструкцій на 20 % більше, ніж у першому, а отже, й більше витрат на утримання приміщень.

Торгові будівлі і споруди мають відповідати функціонально-технологічним, технічним, будівельним, архітектурно-естетичним і економічним вимогам.

Функціонально-технологічні вимоги насамперед передбачають можливості використання будівель і споруд за функціональним призначенням — для організації торговельного обслуговування

покупців, забезпечують оптимальну організацію торговельно-технологічного процесу в магазині з механізацією його операцій і впровадженням сучасних методів продажу товарів. Крім того, враховують внутрішню структуру будівлі, наявність і величину окремих приміщень чи площ для виконання технологічних опе­рацій, їх взаємозв'язок.

Згідно з діючими будівельними нормами всі приміщення тор­гових будівель поділяють на торгові, для приймання і зберігання товарів (комори), для підготування товарів до продажу, адміністративно-побутові й підсобні. Взаємозв'язок між ними має забез­печувати прямолінійність товарних потоків і руху покупців, не допускаючи їх зіткнення. Конструкція будівель має передбачати можливість збільшення торгових площ за рахунок комор і під­собних приміщень. Найбільшу питому вагу в структурі приміщень торгових будівель повинні мати торгові зали.

Технічні вимоги до будівель забезпечуються типізацією їх еле­ментів і конструкцій, уніфікацією розмірів. Особливо важливо, щоб елементи і конструкції на виробництві були доведені до максимального завершення, а на місці проводився б лише їх монтаж.

Будівельні вимоги передбачають застосування індустріальних ме­тодів будівництва, надійність, міцність і стійкість будівлі.

Архітектурно-естетичні вимоги насамперед передбачають єди­ний архітектурний стиль будівлі і композицію окремих елементів екстер'єру й інтер'єру магазину (оформлення дверей, вікон, вітрин, колон і стін тощо). Крім цього, вони включають зв'язок оформ­лення інтер'єру, його елементів з функціонально-технологічними вимогами будівель. Естетичність внутрішнього приміщення тор­гових будівель має поєднуватися з прогресивними тенденціями в сучасній архітектурі, прикладному й образотворчому мистецтві.

Економічні вимоги до торгових будівель потребують мінімізації матеріальних, фінансових і трудових ресурсів як при будівництві споруд, так і при їх експлуатації. Це забезпечується вибором якісних і кількісних характеристик елементів будівель, раціональ­ністю їх форми і конструкції, уніфікацією розмірів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]