Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети Романов.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
863.23 Кб
Скачать
  1. Тенденції та проблеми формування й розвитку промислово-фінансових груп.

Одним із суб'єктів господарського права є промислово-фінансові групи (ПФГ), що являють собою об'єднання промислового й банківського капіталу. Законодавчий процес регулювання, створення та діяльності ПФГ пройшов кілька складних етапів, що суперечили один одному. При цьому змінювалося й поняття ПФГ.

Підвищена мотивація створення ФПГ повґязана з можливістю забезпечити контроль над підприємствами з метою налагодження вигідних технологічних і господарських звґязків. Багатьох господарських субґєктів приваблює перспектива спільної реалізації пріоритетних загальнонаціональних програм, отримання необхідної державної підтримки, освоєння довгострокових і перспективних інвестиційних проектів. ФПГ, які охоплюють промислові підприємства, дослідні організації торговельні фірми, банки та інші структури, засновані на внутрішніх договірних відносинах, стали своєрідним каркасом ринкової економіки багатьох країн.

Підприємства, що входять до складу ФПГ повґязані між собою численними звґязками з приводу фінансової, виробничої, збутової та іншої діяльності.

Однією з особливостей ПФГ є наявність у ній головного підприємства.

Головне підприємство ПФГ -- це підприємство, створене відповідно до законодавства України, яке виробляє кінцеву продукцію ПФГ, здійснює її збут, сплачує податки в Україні та офіційно представляє інтереси ПФГ в Україні та за її межами. Відповідно, ним не може бути банк, кредитно-фінансова чи торговельна установа.

Але таке обмеження невиправдано. Адже в усьому світі фінансово-промислові групи (а не промислово-фінансові, як в Україні) -- це об'єднання підприємств навколо фінансового центру, основним завданням якого є залучення і акумулювання коштів, а також розробка інвестиційної політики і здійснення капіталовкладень. Як показує досвід, найперспективнішими є ті ФПГ, які очолюються банками. Вони активно застосовують різноманітні важелі прямого та фондового інвестування ефективно управляють корпоративними фінансами та інвестиційними проектами.

Далі йдуть учасники ПФГ -- підприємство, банк або інша наукова чи проектна установа, організація, створені згідно із законодавством України, або іноземна юридична особа, що входить до складу ПФГ, виробляє проміжну продукцію ПФГ або надає банківські та інші послуги учасникам і головному підприємству ПФГ і має на меті отримання прибутку.

Головне підприємство та учасники ПФГ зберігають статус юридичної особи, а також незалежність у здійсненні виробничої, господарської і фінансової діяльності відповідно до Закону та укладеної Генеральної угоди про сумісну діяльність

Ініціаторами створення ПФГ виступають підприємства, банки, наукові і проектні установи, інші установи та організації всіх форм власності.

Внутрішньогрупові відносини є “найвужчим місцем” ПФГ, що може спричинитись до негативних явищ, зокрема:

неповної реалізації інтеграційного ефекту;

збільшення “дистанції” між груповими проектами та їх практичною реалізацією;

появи проблеми головного підприємства ПФГ щодо реальних важелів впливу на підприємства -- члени групи;

відсутності стратегії спільної діяльності;

дефіциту надійної та оперативної інформації про роботу підприємств.

Білет №20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]