Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pora_na_kzamen.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
418.82 Кб
Скачать

31.Суть та структура грош. Ринку.

Це – сукупність механізмів за допомогою яких здійцснюється перерозподіл гр. Коштів в екон. Зка допом. гр. Тимчасово вільні кошти переміщаються до тихз суб'єктів які їх потребують. За характером гр.потоків ГР, поділяється на дві групи Перше: канали прямог фінансування коли кошти переміщаються шляхом безпосередньої взаємодії чистих позичальників і чистих заощадників. Подіьна взаємодія можє відбуватися за допомогою капітального фінансування, тобто за схемою інвестиції в обмін на долеву участь, або боргового фінансування тобто інвестицій в обмін на боргове забов'язання. По – друге Канали опосередковавного фінансування коли переміщененя коштів відбувається за допомогою фінансових посередників. Фін. посредник формують інституційну струтуру ГР, (банки, інвестиційні компанії фонди фін. кред. установи). Об'єктом угод (інструментами) ГР виступають фінанс. Активи В залежності від форми інструментів ГР. Поділяють на ринок позик, ринок ЦП, валютний ринок в залежності від призначення інструментів ГР, поділяють на ринок грошей та ринок капіталів. Ринок грошей включає короткотермінові угоди і призначений для обслуговуваня руху обор-го капіталу. Ринок капіталів обслоговує рух основних фондів, тому терміновість цих інстументів більш тривала. Ринок грошей є доволі специфічним, оскільки на ньому обертаються не реальні товари, а фінанс.активи. Сучасні гроші позбавлені власної вартості, фактично гроші не продаються на ринку грошей, а обмінюються на інші фінанс.активи.

32.Створення та розвиток грошової системи украіни.

Національна грошова система-це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні, в тому числі і порядок емісії національних грошових знаків. Національна грошова система складається Історично, її зміст і стуктурні елементи відображають досягнутий соціально-економічний розвиток країни. Вона регулюється законами держави та Іншими юридичними актами. Сучасна національна грошова система Украіни-це грошова система ринкового типу. Після розпаду СРСР Україна стала незалежною 1 запровадила власну грошову одиницю карбованець (купон). Він був тимчасовою грошовою одиницею. За своєю економічною суттю-це купон багаторазового використання. Він забеспечував грошовий оборот у країні понад чотири з половиною роки.У вересні 1996 року була проведена грошова реформа в результаті якої нац.грошовою одиницею стала гривня.

Національна грошова система як правило включає такі основні структурні елементи:

• Найменування грошової одиниці та її частини;

• Види держ-их грош знаків, які мають законну платіжну силу;

• Масштаб цін;

• Валютний курс;

• Порядок готівкового та безготівкового обігу, їх регламентацію, у тому числі організацію міжнародних розрахцнків;

• Інститут (установу), що здійснює грошово-кредитне та валютне регулювання;

Грошова одинця встановлюється законодавством країни з урахуванням соц-економічних та Історичних закономірностей її розвитку. Грошовою одиницею України є гривня, забеспечення її стабільності є основною задачею НБУ. Грошова одиниця є рахунковою одиницею, тобто одиницею масштабу цін усіх товарів. Види грошових знаків, що використовуються в національній грошовій системі країни, виханачаються відповідними юридичеими актами. В сучасних умовах у грошовому обороті України використ банківські білати (банкноти) 1 розмінна монета. Масштаб цін-це засіб вираження вартості {ціни) товарів у грошових одиницях. Масштаб цін встановлюється і змін-ся у законодавчому порядку. Валютний курс-це співвідношення між національними грош одиницями (валютами) різних країн, що виявляється під час їх обміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]