Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pora_na_kzamen.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
418.82 Кб
Скачать

5. Побудова та розвиток нбу, його структура та операції.

НБУ заснований в 1991р. на базі бувшої Укр. республіканської контори Держбанку СРСР та її обласних управлінь. Він представляє собою систему єдиного банку і включає центральний апарат (м. Київ), Кримське республіканське та 24 обл. управління. До функціональних підрозділів НБУ належать обчислювальні, розрахунково-касові центри, регіональні і Центральна розрахункові палати. Структурним підрозділом НБУ є апарат інкасації. Керівним органом НБУ є Правління, склад якого назначається Президією ВР Укр. Голова Правління обирається ВР на 4 роки. НБУ підзвітний ВР і оперативно підкоряється Кабміну Укр. Голова правління входить до складу Кабміну.ВР щорічно затверджує основні напрямки грош-кред. політики, а також розглядає звіт про роботу НБУ і затверджує розподілення його прибутку.

Операції НБУ: емісійні оп., організація міжбанківських розрахунків, касове виконання бюджету, кредитні опер., нагляд за діяльністю ком. банків, регулювання норм обов‘язков. резервів, регулювання ліквідності ком. Банків

5. Побудова та розвиток нбу. Його задачi та операцiї.

В Українi функц. двохрiвнева банкiвська сис-маю Перший її рiвень представл. НБУ, який виконує роль ЦБ. Разом з управлiнням ЦБ Респ. Крим та держ. банк. установами всiх рiвнiв НБУ утворює єдину сис-му, яка грунтується на спiльнiй грошовiй одиницi i виконує ф-iї резервної сис-ми. Поки Рад. Союз iснував як єдина держава, ф-iї резервн. сис-ми виконував Держбанк СРСР. Пiсля проголошення багатьма колишнiми республ. незал-тi i прийн. рiш-ня про створ. власної банкiвської i грош. сис-ми, цi та iншi ф-iї почали виконувати центр. банки незалеж. республ. НБУ пiдзвiтний ВРУ. Йому належить виключне право випуску готiвки в обiг та її вилуч. вiдпов. до ф-iй резервн. сис-ми. НБУ виконує такi ф-iї: 1) здiйсн. емiсiю грошей та орг. їх кругообiгу; 2) органiз. розрах. мiж банками; 3) обслуговує держборг; 4) провадить операцiї на ринку Цп та валют. ринку; 5) видає комерц. банкам лiцензiї на провед. банкiвських операцiй та провед. операцiй з валютою; 6) здiйснює контроль за дiяльн. комерц. банкiв. НБУ уповноваж. провод. з банками такi оперецiї: 1) надавати комерц. банкам кредити на строк, узгоджений з позичальником; 2) купувати, продавати, здiйсн. iншi операцiї з векселями i чеками, якi мають трьох зобов'язаних по них осiб з вiдомою платоспром., строком оплати протягом 3 мiс. з дати купiвлi; 3) купувати, продавати, зберiгати державнi ЦП; 4) видавати кредити на строк, який не перевищ. 3 мiсяцiв пiд заставу: 1) векселiв, якi оформленi належним чином, у розмiрi, що не перевищ. 90% їх номiнальної варотостi; 2) ДЦП у розмiрi, що не перевищ. 90% їх номiн. вартостi;; 5) купувати i продавати iноземну валюту i плат. документи в iноз. валютi, якi виставл. вiтчизн. i iноземнi банки. НБУ створює й органiзує дiяльн. державної скарбницi республ., забезпеч. зберiгання резервних фондiв грошових знакiв, дорогоцiнних металiв i золотих запасiв, представл. iнтереси України у вiднос. з ЦБ iнших країн, у мiжнар. банках та iнших фiн-кред. установах, де мiжнар. спiвроб. передбачене на рiвнi ЦБ. Стр-ра НБУ така: центральний аппарат, Кримське республ., обласнi управл., розрах. центри при них, регiон. розрах-касовi центри в мiста i районах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]