Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Семинар Зачет.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
150.93 Кб
Скачать

13. Війна Радянської Росії з унр (грудень 1917-1918 рр..)

Непослідовна і нерішуча внутрішня і зовнішня політика Центральної Ради підштовхнули більшовиків до спроб захопити владу в Україні. Вони почали готувати повстання в Києві. Однак УЦР, дізнавшись про такі плани, 30 листопада (13 грудня) оточила своїми військами казарми збільшовизованих частин, роззброїла їх і відправила під вартою в ешелонах в Росію. Не вдалася і спроба захопити Київ силами збільшовизованих 2-го гвардійського корпусу.

Наростання самостійницьких настроїв в українському суспільстві і відсіч Центральної Ради спробам більшовиків встановити свою владу в Україні викликало невдоволення з боку Ради Народних Комісарів (РНК) - нового більшовицького уряду Росії. 4 (17) грудня 1917 р. РНК направив до Києва "Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Ради". За цим документом РНК, з одного боку, визнавав УНР і право "національної незалежності українського народу", а з іншого - відмовлявся сприймати "Раду як повноважного представника трудящих і експлуатованих мас Української республіки", оскільки остання не визнавала радянської влади в Україні.

В "Маніфесті" були сформульовані вимоги більшовицької влади до Центральної Ради: не пропускати через Україною антибільшовицькі війська в Росію; припинити роззброєння червоногвардійських загонів в Україну і повернути їм зброю; відмовитися від спроб перетворити Південно-Західний фронт в українському з підпорядкуванням його Центральної ради; пропускати більшовицькі війська через Україною на Південний фронт. У разі неприйняття цих умовах Раднарком погрожував почати війну проти УНР. Генеральний секретаріат від імені Центральної Ради дав рішучу відсіч РНК, кваліфікувавши ультиматум як грубе втручання у внутрішні справи України.

14. IV Універсал уцр

Розгортання війни Радянської Росії проти УНР поклало кінець ілюзіям Центральної Ради щодо ідей автономізації та федералізму. На початку 1918 р. стало очевидним, що пошуки шляхів компромісу між Україною і Росією вичерпані, тому більшість лідерів Центральної Ради почала схилятися до проголошення повної незалежності України. До такого рішення їх підштовхнули і переговори про сепаратний мир * в Бресті, розпочаті в грудні 1917 р., між більшовицькою Росією та Німеччиною разом з її союзниками. 9 (22) січня лідери Центральної Ради почали обговорювати текст IV Універсалу, Мав метою проголосити самостійність і незалежність УНР. Остаточний варіант документа був оприлюднений в ніч на 12 (25) січня 1918.

В Універсалі також проголошувалося, що УНР прагне до мирного співіснування з усіма сусідніми народами. Одночасно уряд і громадяни УНР призивалися до боротьби з більшовицькою агресією.

Крім того, Центральна Рада оголосила розпуск постійної армії і організацію замість неї народної міліції. Раді Народних Міністрів доручалося негайно приступити до відновлення промисловості, забезпечення контролю за такими важливими сферами економічного життя як торгівля експортно-імпортними операціями і ціноутворення. Універсал визнавав необхідність передачі землі селянам до початку весняних робіт.

Українське населення сприйняло IV Універсал спокійно, без урочистостей і маніфестацій, як це було раніше. Більшість людей уже не пов'язували свої надії на краще життя з новими деклараціями Центральної Ради. Майже всюди панувала анархія, розкрадалося майно фабрик і заводів, грабувалися панські маєтки. Авторитет Центральної Ради в українському суспільстві продовжував падати. Проголошення IV Універсалу стало важливою подією в державно процесі Україну, але цей момент в історії УНР не тільки не збігався з кульмінацією українського національного руху, а відбувався в умовах глибокої економічної і політичної кризи.

Більшовицькі війська продовжували нарощувати свої наступальні можливості і 26 січня (7 лютого) 1918 р. захопили Київ. Центральна Рада перебралася в Житомир і звідти керував боротьбою проти російських збройних формувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]