Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_metodi_kontr_23_sentyabrya.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2. Хімічні реактиви, які використовують для контролю якості та безпеки продукції галузі

Реактивами називають хімічні речовини, що мають високий ступінь чистоти, які використовуються для проведення хімічних реакцій в аналітичних, науково-дослідних і інших лабораторіях.

Реактиви можуть бути твердими, рідкими, іноді газоподібними.

Результати аналізу в значній мірі залежать від ступеня чистоти реактиву, що використовується.

Реактиви кваліфікують за вмістом допустимих у них домішок на:

–  чистий (ч), вміст основної речовини до 98 %;

–  чистий для аналізу (ч.д.а) – вміст основної речовини до 99 %;

–  хімічно чистий (х.ч.) – вміст окремих домішок 110-3...1010-5 % і нелеткого залишку до 0,1 %.

Найчистішими реактивами є спектрально чисті (сп.ч.), еталонної чистоти (в.е.ч.) і особливо чисті (ос.ч.). Крім кваліфікації, для ряду хімічних реактивів зазначені області застосування: наприклад, “індикатор”, “для хроматографії”, “для спектрального аналізу” та ін.

Реактиви, що не піддаються кваліфікації і мають забруднення, застосовуються іноді в хіміко-аналітичній практиці, якщо відсутні більш чисті реактиви. У таких випадках технічний реактив попередньо піддається спеціальному очищенню.

Реактиви надходять в лабораторію у більшості випадків у скляних або поліетиленових банках або пляшках з етикетками, на яких зазначають: назву реактиву, його кваліфікацію (ч.д.а. або х.ч.), вагу реактиву, номер ДСТу, номер партії або серії, дату випуску, номенклатурний номер, завод-виробник. Іноді вказують хімічну формулу речовини і таблицю припустимих домішок за ДСТу. Ні в якому разі не можна працювати з реактивами невідомого або сумнівного складу. Якщо не вдається установити склад реактиву, його потрібно знищити. Берегти реактиви слід завжди закритими гвинтовими кришками або пробками, а деякі під запарафінованими корковими пробками.

3. Загальні правила поведінки з реактивами

3.1.  Необхідно оберігати реактив від забруднень, не залишати банку з реактивом відкритою. Ні в якому разі не зсипати в банку реактив, випадково висипаний на стіл. При розкритті банки з реактивом вперше потрібно спочатку добре очистити пробку зовні від парафіну, яким іноді заливають пробки, потім обтерти пробку і горло чистим рушником.

Набирати реактиви з банки слід фарфоровою ложкою або шпателем, роговим совочком, розминаючи злежані грудки скляною паличкою. Не можна брати реактиви руками, а також допускати переплутування пробок (або кришок) від банок із різними реактивами.

3.2.  Всі склянки з розчинами реактивів повинні мати етикетки або написи на склі, що позначають назву реактиву (або його формулу) і концентрацію розчину. Берегти розчини реактивів слід в склянках, закритих пробками. При користуванні розчином відливати його зі склянки слід стільки, скільки потрібно. Виливати назад надлишок розчину не дозволяється. Розчин потрібно наливати, тримаючи склянку так, щоб етикетка була розміщена доверху і розчин не потрапляв на неї. Після наливання розчину горло склянки витирають фільтрувальним папером і закривають склянку пробкою. Якщо під час роботи пробки випадково виявляться переплутаними, їх потрібно вимити і висушити і тільки після цього закрити відповідно до належності пробки. Пробки на стіл слід класти так, щоб притерта частина (вхідна в горло) не доторкалися скла.

3.3.  На робочому столі потрібно тримати тільки ті реактиви і розчини, що потрібні для виконання роботи в даний момент. Всі запаси реактивів і розчинів зберігають у столах або шафах. Рідини, що сильно пахнуть, слід берегти і переливати тільки під тягою. При роботі з їдкими й отруйними речовинами необхідно дотримуватись відповідних запобіжних заходів. Не можна визначати реактиви за запахом прямо з склянки, а також пробувати їх на смак. Вогненебезпечні речовини слід тримати на відстані від вогню.

3.4.  Для відважування реактивів необхідно мати спеціально виділені для цих цілей (технохімічні й аналітичні) ваги з перевіреним важком.

Для відмірювання рідин потрібно мати набір мірного посуду (циліндри, прокалібровані колби, піпетки, бюретки) і тримати його завжди в чистоті. Мірний посуд миється негайно після його використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]