Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_metodi_kontr_23_sentyabrya.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Обробка результатів

Вологість зерна при визначенні з попереднім підсушуванням (Х1) у відсотках обчислюють за формулою

,

де q2 – маса наважки розмеленого зерна до висушування, г;

q3 – маса наважки розмеленого зерна після висушування, г;

q4 – маса наважки цілого зерна після попереднього підсушування, г;

К – поправочний коефіцієнт для пшениці, жита і ячменю дорівнює 0,35.

Визначення вологості без попереднього підсушування

Подрібнювання зерна, виділення наважки і обезводнення робити в послідовності, описаній вище

,

де q1 – маса наважки розмеленого зерна до висушування, г;

q2 – маса наважки розмеленого зерна після висушування, г;

К – поправочний коефіцієнт.

Всі обчислення за формулами проводять до сотих часток відсотка.

Допустима розбіжність результатів двох паралельних визначень не повинна перевищувати 0,2 %. При перевищенні допустимої розбіжності результатів двох паралельних визначень дослід повторюють.

За остаточний результат визначення вологості зерна приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних визначень і в документі про якість проставляють із точністю округлення до десятих часток відсотка.

3. Визначення вологості за допомогою електровологомірів

3.1. Загальні положення

У нас в країні і за кордоном широко використовуються електровологоміри різноманітних конструкцій, основною якістю яких є простота в роботі і прискорене визначення вологості сипучих продуктів (СП).

В основу визначення вологості в застосовуваних вологомірах покладений вимір електричного параметра СП в установленому діапазоні спектра електро- магнітних коливань.

Їх можна розділити на три групи: кондуктометричні, діелектрометричні і надвисокочастотні (НВЧ).

У приладах із кондуктометричним принципом вологість визначають за результатами виміру електропровідності або електроопору СП на постійному струмі або струмі промислової або низької звукової частоти. У електроволого-мірі використовують різку зміну електричних властивостей СП у залежності від вмісту води. У сухому стані СП виявляють властивості ідеального діелектрика, при утриманні води вони стають напівпровідником.

У діелектрометричному методі використовують різке розходження між діелектричними властивостями води і сухої речовини СП.

Для прискорення визначення вологості СП в Україні і за кордоном використовували електровологоміри різних конструкцій. На підприємствах системи державних заготовок застосовують електровологоміри ВП-4, ПВ3 і В3-2м, які працюють за принципом електропровідності (електроопору) в залежності від вологості.

Електровологоміри, володіючи великою перевагою у відношенні швидкості визначення вологості, не забезпечують відтворюваності і високої точності показань через відсутність однозначної залежності між електричними властивостями СП і його вологістю. Вологість за допомогою електровологоміра допускається визначати тільки для оперативних цілей (при розміщенні зерна в складах, при сушінні і зберіганні СП), але не для розрахунків із постачальниками зерна й інших сипучих продуктів.

Велика робота в цьому відношенні проводиться за кордоном. У Данії розроблений електричний вологомір дискретної дії марки Супер-Конті, призначений для роботи в потоці СП. Вологість вимірюють за допомогою мікрохвиль, що направляються на досліджуваний продукт, вимірюється кількість мікрохвиль, здатних пройти через продукт, або частина відбитих мікрохвиль.

Американська компанія Seedburo Eguipment запропонувала вологоміри, що дають безперервні показання вологості продукту, який рухається, із використанням його електричних властивостей. Продукт із самопливної труби або з транспортера приділяється до вологоміра і після виміру вологості повертається знову в потік, не змінюючи властивостей. Температурна поправка вноситься в показання вологоміра автоматично.

У ФРН для дистанційного визначення температури і вологості, а також для визначення рівня зерна в силосі застосовують вимірювальний прилад Pfeunfer.

Підвішані датчики за допомогою кабеля з'єднані з вимірювальним приладом і кнопковим керуванням. Вимірювальний фотоелемент для визначення вологості являє собою циліндричну трубку з конічним закінченням для анода і катода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]