Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_metodi_kontr_23_sentyabrya.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2.Порядок виконання роботи

2.1. Визначення масової частки золи в цукрі-піску кондуктометричним методом

Хід визначення.

Розчиняють 31,3±0,1 г цукру-піску в дистильованій воді в мірній колбі на 100 см3 і доводять до мітки при 20 "С (або розчиня­ють 28,0±0,1 г цукру-піску у воді й доводять кількість розчину до 100 г). Розчин фільтрують через паперовий беззольний фільтр, перші 10 см3 фільтрату зливають. Перед вимірюванням гніздо кондуктометра споліскують дослід­жуваним розчином» після чого розчин заливають у гніздо кондукто­метра і визначають його електропровідність. Попередньо визначають питому електропровідність дистильованої води. Величина питомої елек­тропровідності дистильованої води має бути-не більшою 2,0 мкСм/см.

Обчислення результатів

Масову частку золи, %, у цукрі обчислюють за формулою

(9.1)

де 6-104 — коефіцієнт перерахунку питомої електропровідності на вміст золи при 28 % СР/100 см8; а — питома електропровідність дос­ліджуваного розчину цукру, мкСм/см; 0,35 — поправка на питому електропровідність води при 28 % СР/100 см3; аг — питома електроп­ровідність дистильованої води, мкСм/см.

В кондуктометрах, що градуйовані у відсотках золи, числове зна­чення масової частки золи видається безпосередньо на табло приладу. Якщо визначення проводиться при температурі, що відрізняєть­ся від 20 "С, вводять поправку на температуру за умови, що відхилен­ня температури не перевищує 5 С.Поправку, мкСм/см, обчислюють за формулою

(9.2)

Значення поправки на температуру віднімають від значення, одержаного під час дослідження проби, якщо температура вища 20 "С, і додають, якщо температура нижча 20 "С. За кінцевий результат випробування приймають середнє ариф­метичне результатів двох паралельних визначень, допустима розбіжність між якими не повинна перевищувати 0,001 %.

2.2 Визначення масової частий кальцію і магнію в соку комплексометричннм методом

Хід визначення.

10 г соку переводять у конічну колбу місткістю 250 см3, додають 100 см3 дистильованої води, 5 см3 аміачного буферного розчину, 1 см8 2 % -го розчину Nа2S (для зв'язування іонів Fе2+, Сu2+, які заважають визначенню переходу забарвлення індикатора внаслідок утворення темно забарвлених комплексів), сім-вісім кра­пель індикатора кислотного хромового темно-синього. Суміш титру­ють 1 /28 н. розчином трилону Б до переходу Забарвлення від червоно­го до синього. Попередньо проводять "глухий" дослід з 100 см3 дисти­льованої води і вводять поправку до загальної витрати трилону Б.

Обчислення результатів

Масову частку солей кальцію і магнію в соку II сатурації, % СаО, обчислюють за формулою

(9.3)

де Vг, V2 — об'єми 1/28 н. трилону Б, витраченого для титрування відпо­відно досліджуваного розчину і дистильованої води, см3; н — наважка продукту, г; К — поправковий коефіцієнт до титру розчину трилону Б.

Масову частку солей кальцію і магнію, %, перераховують на 100 частин сухих речовин за формулою

(9.4)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]